Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ο λόγιος και ο βαρκάρης




Ο λόγιος και ο βαρκάρης
Πριν πάρα πολλά χρόνια ένας διανοούμενος μελετητής της γλώσσας και της γραμματικής έκανε ένα ταξίδι και του έτυχε να πρέπει να διασχίσει ένα ποτάμι.  Όπως ήταν συνήθεια σ’ εκείνες τις μέρες, ο λόγιος νοίκιασε μια βάρκα και  περιμένει τον βαρκάρη να τον περάσει στην απέναντι όχθη.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο λόγιος ρώτησε τον  βαρκάρη, με προφανή υπερηφάνεια και κοροϊδία, αν ήξερε τίποτα σχετικά με  τη γραμματική και τους κανόνες της γλώσσας. Ο βαρκάρης απλά  του απάντησε, «εγώ  κύριε δεν ξέρω από αυτά."
"Αλίμονο!" ανταπάντησε ο αγενής μελετητής της γραμματικής, "Τι κρίμα έχεις  χάσει τη μισή σου ζωή!!!."
Μετά από αυτό ο βαρκάρης αισθάνθηκε τρομερά πληγωμένος αλλά και πολύ θυμωμένος από την αδικία όμως δεν είπε το παραμικρό σαν απάντηση..
Ξαφνικά η βάρκα εξ αιτίας της θαλασσοταραχής που προέκυψε άρχισε να ταρακουνιέται. Τα ψηλά κύματα έφερναν πολύ νερό μέσα στην βάρκα και ορμητική ροή του ποταμιού την παρέσυρε παρά τις προσπάθειες του βαρκάρη.
"Ξέρετε να κολυμπάτε κύριε;" Ρώτησε ο βαρκάρης. "Όχι!" είπε ο λόγιος. Ο βαρκάρης τότε παρατήρησε:  «Αλίμονο κύριε τότε χάνετε ολόκληρη τη ζωή σας για το σκάφος είναι βέβαιο ότι θα ανατραπεί μέσα σε λίγα λεπτά και θα βυθιστεί!.
Ηθικό δίδαγμα:  Η γνώση ενός κλάδου δεν είναι είναι αρκετή για να περηφανεύεται κάποιος όταν υπάρχουν τόσα πολλά άλλα που δεν γνωρίζει…

Από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: