Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Τι πρέπει να κάνετε όταν τα μάτια σας κοκκινίζουν από επιπεφυκίτιδα




Τι πρέπει να κάνετε όταν τα μάτια σας κοκκινίζουν από επιπεφυκίτιδα

Του ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥΡΜΟΥΖΗ
Χειρουργού Οφθαλμίατρου
Επιστημονικού Δ/νιή
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
EYE LASER CENTER

Ο επιπεφυκός είναι μια λεπτή καθαρή μεμβράνη, η οποία καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού μας (το σκληρό χιτώνα όπως αποκαλείται). Φυσιολογικά ο επιπεφυκός φέρει επάνω του λεπτά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να φανούν μόνο με λεπτομερή επισκόπηση.
Όταν όμως ο επιπεφυκός ερεθιστεί ή υποστεί φλεγμονή, τα αγγεία που τον τροφοδοτούν διευρύνονται και γίνονται εμφανέστερα, με αποτέλεσμα το μάτι μας να γίνεται κόκκινο. Έτσι, λοιπόν, ο όρος «επιπεφυκίτις» χρησιμοποιείται από τους οφθαλμίατρους για να περιγράψει τις φλεγμονές του επιπεφυκότα.
Τι προκαλεί την επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες που ερεθίζουν το μάτι. Οι συχνότερες είναι:
·         Μολύνσεις από βακτηρίδια και ιούς.
·         Αλλεργίες.
·         Δυσανεξία σε ξένο σώμα, όπως οι φακοί επαφής στην περίπτωση της γιγαντοκορικής επιπεφυκίτιδας.
·         Άλλα αίτια ερεθισμού από το περιβάλλον.
Σε όλα αυτά τα ερεθίσματα, ο επιπεφυκός απαντά με έναν τρόπο: Φλεγμαίνει, δηλαδή γίνεται υπεραιμικός (κόκκινος) και οιδηματώδης.
Τα βακτηρίδια και οι ιοί αποτελούν τα κυριότερα λοιμώδη αίτια για την επιπεφυκίτιδα:
• Οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος, προκαλούν την εμφάνιση κόκκινου ματιού που συνδυάζεται με έκκριμα πύου. Αν το έκκριμα από το μάτι είναι άφθονο, τότε υπάρχει κίνδυνος για οξεία μόλυνση, που απαιτεί την άμεση επίσκεψη μας στον οφθαλμίατρο. Μερικές βακτηριακές μολύνσεις είναι χρόνιες, εμφανίζοντας λίγο ή καθόλου έκκριμα, με εξαίρεση τη δημιουργία μιας ελαφράς κρούστας στις βλεφαρίδες το πρωί.
• Οι ιοί αποτελούν επίσης κοινές αιτίες επιπεφυκίτιδας.
Μερικοί ιοί εκτός από την εμφάνιση του κόκκινου ματιού συνοδεύονται από φαρυγγίτιδα και καταρροή, όπως στο απλό κρυολόγημα.
Οι αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα που παράγει έκκριμα.
Μερικοί τύποι αλλεργιών, όπως ο εαρινός κατάρρους (επιπεφυκίτιδα της άνοιξης), προκαλούν μεγάλη φαγούρα στα μάτια, ενώ άλλοι μπορεί να δημιουργούν μόνο χρόνια ερυθρότητα.
Τέλος ερεθιστικά αίτια από το περιβάλλον, όπως είναι ο καπνός ή οι αναθυμιάσει, μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας
Το πιο εμφανές σύμπτωμα για την επιπεφυκίτιδα δεν είναι άλλο από το ροζ ή κόκκινο μάτι που είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του επιπεφυκότα.
• Η ιογενής επιπεφυκίτις συνήθως επηρεάζει αρχικά το ένα μάτι και προκαλεί εκτεταμένη δακρύρροια και δυσανεξία στο φως.
• Η βακτηριακή επιπεφυκίτις αντίθετα επηρεάζει ταυτόχρονα και τα δύο μάτια και προκαλεί άφθονες εκκρίσεις.
• Η αλλεργική επιπεφυκίτις παρουσιάζεται επίσης και στα δύο μάτια και πολλές φορές συνοδεύεται από έντονο κνησμό και δακρύρροια.
• Η γιγαντοκορική επιπεφυκίτις συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια, εμφανίζει πυκνόρρευστες εκκρίσεις, δάκρυα και έντονη ερυθρότητα. Προκαλείται συνήθως έπειτα από μακρά χρήση των φακών επαφής και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί δυσανεξία στη χρήση τους.
Η επιπεφυκίτιδα είναι μεταδοτική
Η επιπεφυκίτιδα, είτε είναι βακτηριακή είτε ιογενής, είναι μεταδοτική. Για τον λόγο αυτό, εάν πάσχετε από επιπεφυκίτιδα, θα πρέπει να τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής:
• Πλένετε τα χέρια σας συχνά, και αποφεύγεται να ακουμπάτε ή να τρίβετε με τα χέρια σας τα μάτια σας.
• Μην μοιράζεστε τις πετσέτες σας ή το μαξιλάρι σας με άλλον και πλένετε τα συγκεκριμένα αντικείμενα έπειτα από κάθε χρήση.
• Μην μοιράζεστε τα καλλυντικά σας, όπως σκιές, μάσκαρα ή eyeliner. Αντικαταστήστε τα μετά τη θεραπεία σας για να αποφύγετε την επαναμόλυνση.
• Ο οφθαλμίατρος σας ίσως σας συστήσει να διακόψετε τη χρήση των φακών επαφής ή να τους αντικαταστήσετε μετά τη θεραπεία σας.
Ποιες άλλες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν «κόκκινο μάτι»
Εκτός από την επιπεφυκίτιδα, υπάρχουν αρκετά οφθαλμικά νοσήματα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν «κόκκινο μάτι» και που, αν δεν αναγνωρισθούν και υποβληθούν σε θεραπεία έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση.
Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η σύγχυση της βλεφαρίτιδας με την επιπεφυκίτιδα.
Για τον λόγο αυτό η ιατρική εκτίμηση του κόκκινου ματιού θα πρέπει να γίνεται πάντα από οφθαλμίατρο.
Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν συνυπάρχει πόνος, θολή όραση ή ευαισθησία στο φως, αφού αυτά τα συμπτώματα δεν συνοδεύουν την απλή τυπική επιπεφυκίτιδα.
Αντίθετα, ο πόνος, η θολή όραση ή η έκδηλη φωτοευαισθησία μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία γλαυκώματος ή έλκους του κερατοειδούς ή κάποιας εσωτερικής φλεγμονής των ματιών.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: