Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Γιούνκερ : «Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της CIA»

Χριστιανοί Σύριοι παρακολουθούν τη θεία λειτουργία στην Ειδομένη




Γιούνκερ : «Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της CIA»
H διαφαινόμενη ήττα ή αποδυνάμωση του ISIS
Ισχνές οι πιθανότητες για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΥ Πρέσβη ε.τ.
Το αίσθημα ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών δοκιμάσθηκε σκληρά με τα τραγικά γεγονότα των Βρυξελλών, όπως και αυτά που προηγήθηκαν στο Παρίσι. Μαζί κατεδείχθη και το τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει η ΕΕ στον τομέα της πολιτικής για την ασφάλεια.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το επιβεβαίωσε. «Η Ευρώπη», είπε, «χρειάζεται τη δική της CIA». Εννοούσε, ασφαλώς, την απόκτηση δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της πληροφόρησης σχετικά με τη διακίνηση και δράση -εντός και εκτός της Ένωσης- των τρομοκρατών του ISIS και άλλων παρεμφερών οργανώσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής απέδωσε υπερφυσικές, σχεδόν, ικανότητες στη διαβόητη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, ξεχνώντας όμως τους Δίδυμους Πύργους και τα γεγονότα της Βοστώνης. Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών φαίνεται προς το παρόν ανέφικτη. Κατ’ αρχάς δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και κατά δεύτερο λόγο πολλά κράτη-μέλη θα ήταν άκρως απρόθυμα να εμπιστευθούν λεπτά και ευαίσθητα μυστικά που άπτονται της εθνικής τους ασφάλειας. Άρα, για το προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον, η ανταλλαγή πληροφόρησης θα περιορίζεται σε διμερές ή περιορισμένο επίπεδο.
Η αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που την τελευταία πενταετία εκφράζεται κυρίως από το ISIS, ασφαλώς και απαιτεί μια κοινή δράση και συνεργασία. Χρειάζεται όμως και μια νηφάλια εξέταση των βαθύτερων αίτιων που το εξέθρεψαν. Το ISIS δεν προέκυψε από το πουθενά. Το χειρότερο, δε, είναι ότι και αν ακόμη ηττηθεί, μπορεί να μείνει ως ανάμνηση και να χαραχθεί στη συνείδηση των οπαδών του ότι μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να κυριαρχήσει σε ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μ. Ανατολής όπως και να τρομοκρατήσει την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Επιπλέον, οι συνέπειες θα παραμείνουν για πολλά χρόνια. Μερικές μάλιστα πληγές, για να επουλωθούν, θα απαιτηθεί η παρέλευση ετών. 


Πεθαίνοντας χριστιανός στη Συρία

Η συριακή κρίση, δημιούργημα άκριτων αμερικανικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, με τη συνδρομή και ολίγων «προθύμων» ευρωπαίων συμμάχων τους, εκτός της καταστροφής της Συρίας προκάλεσε και τη, σχεδόν, εξαφάνιση του χριστιανικού στοιχείου από τις αρχέγονες εστίες τους, εκεί που πρωτοεμφανίστηκε και εδραιώθηκε η χριστιανική πίστη. Ποιος θα τους επαναφέρει πίσω; Ο ιορδανός μονάρχης, εκτιμώντας τον εξισορροπητικό κοινωνικό ρόλο του χριστιανικού στοιχείου στη χώρα του, είχε προ καιρού απευθύνει έκκληση να μην την εγκαταλείψουν. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να παρέμβει υπέρ των χριστιανών. Η ελληνική διπλωματία κατέβαλε προσπάθειες, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.
Μείζον θέμα των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου στη Συρία είναι το Προσφυγικό, με μαζική έξοδο του πληθυσμού, με κατεύθυνση κυρίως την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν κατόρθωσε, καταδεικνύοντας τις θεσμικές και πολιτικές αδυναμίες της, να επιβάλει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο βάρος, ως χώρα εισόδου, να το επωμίζεται η Ελλάδα. Βασικός προορισμός της μεγίστης πλειοψηφίας των προσφύγων είναι οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Με τα τείχη και τα συρματοπλέγματα που έχουν εγείρει οι βαλκανικές χώρες, όπως και οι χώρες της ομάδας VISEGRAD, ο κίνδυνος εγκλωβισμού των προσφύγων - μεταναστών στη χώρα μας είναι πραγματικός.
Από πλευράς γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεις συμφερόντων, τα πράγματα στη Συρία παραμένουν αδιευκρίνιστα. Και αν ακόμη το ISIS ηττηθεί, ποιο θα είναι το μέλλον της Συρίας; Με μια ντε φάκτο αυτόνομη κουρδική ζώνη σε Συρία και Ιράκ αλλά και άλλες αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή, ο πολιτικός χάρτης μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά, κάτι που θα επηρεάσει και την όμορη Τουρκία. Υπάρχουν ευρύτεροι σχεδιασμοί για την περιοχή; Θα τους προσδιορίσουν το Κουρδικό και η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, ιδίως το πετρέλαιο που αφθονεί στην περιοχή. 


Πρόσθετο στοιχείο της συριακής κρίσης, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως θετικό, είναι ο αποδειγμένα καταλυτικός ρόλος της Ρωσίας στην αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Θα σηματοδοτήσει, άραγε, μια αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ και της Ευρώπης έναντι της Μόσχας; Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία, είτε αυτή αφορά το Προσφυγικό είτε την εμπλοκή της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως προσεκτική και συνετή. Και αυτό οφείλεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και στον υπεύθυνο της ελληνικής διπλωματίας υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έχει σφαιρική γνώση και αντίληψη όλου του πλέγματος της μεσανατολικής κρίσης αλλά και της παγκόσμιας πραγματικότητας. Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημειώνονται κάποιες υπερβολές ως προς το Προσφυγικό, τον ρόλο της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ. Περισσότερο από αντιπολιτευτική διάθεση και λιγότερο από άγνοια. Όλοι, πιστεύω, αντιλαμβάνονται ότι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό υπερβαίνει τις δυνατότητες να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: