Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

DR ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ : Κανέλα και διαβήτης




Κανέλα και διαβήτης
Η καθημερινή λήψη μιας ποσότητας του μπαχαρικού από διαβητικούς τύπου 2 μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ  
Η κανέλα είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά με πολύ διαδεδομένη χρήση, σε πολλές κατηγορίες παθήσεων, με «καλά» αποτελέσματα, που σπάνια, ωστόσο, αξιολογήθηκαν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.
Στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για σεξουαλική ανικανότητα ή για την ευγονία μελών της βασιλικής αυλής. Αυτός, ίσως, ήταν ο λόγος που η τιμή κτίσης της ήταν περίπου τετραπλάσια της τιμής ίσου βάρους χρυσού.
Στην Ευρώπη μέχρι πρόσφατα το κιννάμωμον «θεράπευε» κρυολογήματα, γρίπες και γαστρεντερικά προβλήματα. Στην Ιαπωνία χορηγείται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.
Αυτή η ευρεία γκάμα εναλλακτικών θεραπευτικών λύσεων υποδηλώνει ότι η κανέλα εμπορευματοποιήθηκε αναλόγως των αναγκών κάθε περιοχής του εμπορίου της ή αναλόγως των διαφόρων τύπων κανέλας που είναι αυτοφυείς από ης Δυτικές Ινδίες μέχρι τη Νότιο Αμερική.
Και τα διάφορα είδη του ίδιου φυτού συχνά παρουσιάζουν διαφορετικές συγκεντρώσεις δραστικών φαρμακευτικών ουσιών, άρα και αποτελέσματα.
Πρόσφατα αυξήθηκε η χρήση της σε διαβητικούς τύπου 2. Οι διαβητικοί αυτοί είναι πάνω από 55 - 60 χρόνων, παχύσαρκοι με χαρακτηριστική «κοιλιακή παχυσαρκία», που παρουσιάζουν επίσης υψηλή χοληστερίνη και υψηλά τριγλυκερίδια. Φυσικά όλοι βρίσκονται σε θεραπεία με δισκία αντιδιαβητικών φαρμάκων που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος. Σε αυτήν την ομάδα παρατηρήθηκε ότι η λήψη μίας ποσότητας κανέλας καθημερινά μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου.
Διαβήτης σημαίνει υψηλό (παθολογικό) σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές παθήσεις που προκαλούν αυτήν την υψηλή σακχαραιμία στο αίμα. Δύο τύποι υπεργλυκαιμίας είναι συχνές, αυτές διαχωρίζονται σε διαβήτη τύπου 2 και διαβήτη τύπου 1.
Οι καύσεις σακχάρων στον οργανισμό συντελούνται πάντα παρουσία ινσουλίνης, ωστόσο αυτή για να επιτελέσει το έργο της πρέπει να «προσκολληθεί» πάνω σε ειδικούς υποδοχείς και με την επικόλληση της οι υποδοχείς ανοίγουν, πυροδοτούνται οι ενδοκυτταρικές καύσεις και όλα κατόπιν βαίνουν καλώς.
Όλη η προσπάθεια της μεταβολικής αποκατάστασης του διαβητικού είναι η προσπάθεια συγκόλλησης ινσουλίνης - υποδοχέων κυττάρου. Εδώ πολλά συμπληρώματα διατροφής επιχειρούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις προσκόλλησης. Σε αυτό το επίπεδο λειτουργεί και η κανέλα.
Ειδικά γι' αυτήν έλαβαν χώρα τρεις εμπεριστατωμένες έρευνες για τη δράση της επί του διαβήτη τύπου 2.
Η πρώτη διήρκεσε 40 ημέρες και μελετήθηκαν τρεις διαφορετικές δόσεις κανέλας και τα αποτελέσματα τους στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Η πρώτη ομάδα πήρε τη μικρότερη δόση καθημερινά και η τρίτη την τριπλάσια δόση της πρώτης.
Μετά τη χορήγηση υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου και στις τρεις ομάδες που πήραν κανέλα. Ωστόσο, καλύτερα αποτελέσματα είχε η πρώτη ομάδα που έλαβε τη μικρότερη ποσότητα κανέλας! Φαινόμενο, φαρμακολογικά, δυσεξήγητο για τη φαρμακολογική δράση. ·
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: