Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πλήρης αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα





Επικίνδυνη τροπή στα Ελληνοτουρκικά
Πλήρης αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα
«Διαγράφονται» τα ελληνικά νησιά στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για τους πρόσφυγες! - Απειλεί και την Κύπρο!
Με μια σειρά επιθετικών κινήσεων, η Τουρκία, παρά τα χαμογέλα και τις γαλιφιές του Αχμ. Νταβούτογλου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της χώρας μας και την πλήρη εξάρτησή της για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της μεταναστευτικής κρίσης από το Βερολίνο αλλά και από την ίδια, προκειμένου να επιβάλει ντε φάκτο τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο.
Αμήχανη η Αθήνα, βουλιαγμένη στην αγωνία της αξιολόγησης και του Μεταναστευτικού, μένει να παρακολουθεί άπραγη αυτή τη γενικευμένη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, περιοριζόμενη σε κάποια χλιαρά διαβήματα…
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με μια σειρά NAVTEX η Τουρκία αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα τόσο στην καρδιά του Αιγαίου -στην περιοχή μεταξύ Ψαρών, Άη Στράτη και Σκύρου- όσο και στην κρίσιμη για τη συνολική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου. Επίσης, με ένα άτυπο casus belli εναντίον της Κύπρου η Άγκυρα απείλησε ότι θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της» σε περίπτωση που υπάρξει ερευνητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 6, το οποίο, αν και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου, η Τουρκία θεώρει ότι εμπίπτει στην… τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μέχρι και την Παρασκευή, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «TGC Cesme» πραγματοποιούσε έρευνες -συνοδεία τουρκικής φρεγάτας- ανατολικά των Ψαρών, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είχαν κηρύξει άκυρη την τουρκική NAVTEX, καθώς η περιοχή των ερευνών βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου, σε διεθνή ύδατα, αλλά επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου δεν έχει καμιά αρμοδιότητα η Τουρκία.
Όμως η Άγκυρα με την κίνηση αυτή απλώς επαναφέρει τη γνωστή και πάγια διεκδίκησή της, βάσει της οποίας τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πέραν των χωρικών υδάτων τους και συνεπώς η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πρέπει να γίνει βάσει της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα βρεθούν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που θα ασκεί η Τουρκία κυριαρχικά δικαιώματά της…
Όμως, λίγες ημέρες πριν, η Τουρκία είχε εκδώσει και πάλι παράνομη NAVTEX για τις εργασίες ειδικευμένου σκάφους (CS «Teliri») που αφορούσαν την τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων σε μια μεγάλη περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά και νότια της Ρόδου, η οποία μάλιστα έφτανε ακόμη και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η Άγκυρα όμως δεν σταμάτησε εδώ. Με αφορμή την ανακοίνωση από την Κύπρο του νέου διαγωνισμού για τις άδειες ερευνών στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έσπευσε να απειλήσει τις ξένες εταιρείες, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μέρος του οικοπέδου 6 ανήκει στην Τουρκία. Υιοθετώντας έτσι την πολιτική διεθνούς πειρατείας, η Τουρκία απειλεί ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΟΗΕ επειδή ασκεί κυριαρχικά δικαιώματά του. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ελπίζει ότι θα αποτρέψει μεγάλες εταιρείες όπως η TOTAL και η ENI να εμπλακούν στην αδειοδότηση, καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν και ισχυρότατη πολιτική υποστήριξη στις χώρες προέλευσής τους, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Όμως, ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία υπολογίζει την υφαλοκρηπίδα της, που φθάνει μέχρι το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ουσιαστικά στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας, καθώς παραπέμπει στην πλήρη διαγραφή του Καστελλόριζου από τον χάρτη της υφαλοκρηπίδας και τον απόλυτο περιορισμό της υφαλοκρηπίδας όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ρόδου εντός των χωρικών υδάτων τους, παραδίδοντας έτσι όλη σχεδόν την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο της νατοϊκής επιχείρησης για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, η Τουρκία ντε φάκτο έχει επιβάλει ορισμένες από τις διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας.

Έτσι, σε κανένα από τα επίσημα κείμενα της δύναμης Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) δεν υπάρχει αναφορά σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, αλλά αντιθέτως υπάρχει η γενική αναφορά σε Αιγαίο. Η Τουρκία είχε απαιτήσει να μην αναφέρονται τα ελληνικά νησιά με το όνομά τους γιατί θα προκύψουν… διαφωνίες και προβλήματα (!), είχε μάλιστα αντιπροτείνει -αντί της ονομασίας του- κάθε νησί να αναφέρεται με έναν αριθμό.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι κανένα από τα νατοϊκά πλοία που συμμετέχουν στην SNMG2 δεν έχει προσεγγίσει κάποιο λιμάνι στα νησιά, κατ’ απαίτηση της Άγκυρας, με τη γερμανική μάλιστα ναυαρχίδα της δύναμης, τη γερμανική φρεγάτα «Bonn», να καταπλέει στον Πειραιά για ανεφοδιασμό και όχι σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.
Αυτή η πρακτική όμως είναι απολύτως αρνητική για τα εθνικά συμφέροντα, καθώς παγιώνει και νομιμοποιεί την τουρκική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο
Αιγαίο.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι για άλλη μια φορά η Τουρκία αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί ασκήσεις οι οποίες στον σχεδιασμό τους περιλαμβάνουν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους. Με τη ΝΟΤΑΜ 1472/16, που εξέδωσε την 31η Μαρτίου, η Άγκυρα αναφέρεται σε σειρά ελληνικών νησιών με το τουρκικό όνομά τους:
Bozbaba (Άγιος Ευστράτιος), Ipsara (Ψαρά ), Sakiz (Χίος), Ahikerya (Ικαρία), Limni (Λήμνος), Midilli (Μυτιλήνη), Sisam (Σάμος), Meis (Καστελόριζο).
Η Αθήνα απέρριψε φυσικά την τουρκική αυτή απαίτηση και με δική της ΝΟΤΑΜ επεσήμανε μάλιστα την αναφορά σε ελληνικά νησιά με «λανθασμένη» ονομασία, αντίθετη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία των νησιών αυτών.
Kωσταντινος Τσάκαλος
ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: