Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Καθημερινή : Kυβερνητική διγλωσσία στο θέμα του Oruc Reis

 

Η Καθημερινή κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία στο θέμα του Oruc Reis και των ελληνοτουρκικών!

 To  πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» που υπογράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους σ΄ ότι αφορά την αποστολή του Oruc Reis, αλλά και όσων έχουν ταυτίσει  την κομματική τους συνείδηση με το συμφέρον της χώρας…

Σύμφωνα με τον έγκυρο αρθρογράφο της Καθημερινής, Κώστα Ιορδανίδη, η Άγκυρα κινείται συντονισμένα για τη διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. «Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών».

Όπως γράφει, οι εταίροι χαρακτηρίζουν πλέον τη θαλάσσια ζώνη Καστελλορίζου, Στρογγύλης, Ρόδου  «αμφισβητούμενη περιοχή» και κατηγορεί την κυβέρνηση για «διγλωσσία».

Θα ΄χει ενδιαφέρον αν δούμε αν οι “κομματικοί λασπολόγοι” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δουλεύουν υπερωρίες τις τελευταίες ημέρες θα ΄ναι τόσο…ιερόσυλοι ώστε να “στοχοποιήσουν” και τον κ.Κώστα Ιορδανίδη.

https://www.militaire.gr/i-kathimerini-katigorei-tin-kyvernisi-gia-diglossia-sto-thema-toy-oruc-reis-kai-ton-ellinotoyrkikon/

 

Και άλλος αιφνιδιασμός

Γράφει ο Κώστας Ιορδανίδης

Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει εκνόμων ενεργειών της Αγκυρας ήταν η διάσπαση της συνεχείας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών.

Υπήρχαν αντιδράσεις μάλλον ήπιες, καθ’ όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά. Το ουσιώδες, όμως, είναι ότι η θαλάσσια ζώνη Καστελλορίζου, Στρογγύλης, Ρόδου χαρακτηρίζεται πλέον από εταίρους μας «αμφισβητούμενη περιοχή».

Η εμπειρία των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών ελληνοτουρκικής εντάσεως στο Αιγαίο διαμόρφωσε τη βεβαιότητα ότι την όποια κρίση διαδέχεται διάλογος Αθηνών και Αγκύρας. Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κοινής γνώμης, προκειμένου να πεισθεί ότι η Ελλάς εξασφάλισε πλεονέκτημα. Εάν αυτό όντως συνέβαινε είναι άλλη ιστορία.

Με βάση την αντίληψη αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, με αποκλειστικό θέμα μια συμφωνία που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και, στην περίπτωση αδιεξόδου, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ αποδεκτή από την Άγκυρα, που θα μπορούσε να συναινέσει μόνο σε μια συνολική παραπομπή όλων των διαφορών σε διεθνή διαιτησία.

Δεν είναι παράδοξο λοιπόν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, σκοπεύει να προτείνει στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ «συνάντηση των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων της περιοχής».

Η πρόταση –εάν τελικώς διατυπωθεί και γίνει αποδεκτή– είναι «περιεκτική» και αναβαθμίζει τον ρόλο της κ. Μέρκελ και της Ενώσεως γενικώς εις την περιοχή. Παράλληλα, η συμμετοχή κρατών μη ανηκόντων στην Ε.Ε. λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας, αμβλύνοντας την όποια πίεση μπορεί να ασκεί η Ένωση προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο μεταξύ, η Τουρκία θα εξακολουθεί να επιχειρεί εδραίωση της θέσεώς της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, νομοτελειακά.

https://www.kathimerini.gr/1091919/opinion/epikairothta/politikh/kai-allos-aifnidiasmos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: