Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πληρώνουν φόρο για ενοίκιο που δεν θα εισπράξουν ποτέ



Του Σπύρου Δημητρέλη

Αντιμέτωποι με έναν ακόμη παραλογισμό του ελληνικού φορολογικού συστήματος έρχονται τελευταία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Αναγκάζονται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα εισπράξουν ποτέ και να περιμένουν πολλούς μήνες προκειμένου αυτός να τους επιστραφεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ενοικιαστές ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών χώρων (καταστημάτων, γραφείων κ.ά.), επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας τη μείωση του μηνιαίου μισθώματος που καταβάλλουν. Αυτό έγινε στις ουκ ολίγες περιπτώσεις που δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη (ή των ιδιοκτητών όταν πρόκειται για συνιδιοκτησίες) των ακινήτων και του ενοικιαστή για το ύψος της μείωσης του καταβαλλόμενου μισθώματος. Μάλιστα μετά την κατάθεση της σχετικής αγωγής μείωσης του μηνιαίου μισθώματος προχώρησαν μονομερώς στη μείωση του καταβαλλόμενου μισθώματος, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά που διεκόπη ολοκληρωτικά η καταβολή μισθώματος μέχρις ότου εκδικαστεί η σχετική αγωγή. Με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς που κινείται η ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τις καθυστερήσεις στις εκδικάσεις που προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις δικαστών και δικηγόρων υπάρχουν περιπτώσεις μισθώσεων που η καταβολή μειωμένου ή μηδενικού μισθώματος συνεχίζεται για περισσότερους από δέκα μήνες. Μάλιστα ακόμη και στις περιπτώσεις που η υπόθεση έχει εκδικαστεί, η έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης καθυστερεί για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι μήνες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την απόδοση του ακινήτου τους λόγω της μη καταβολής μισθώματος και εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την έξωση του ενοικιαστή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το ύψος της μείωσης του ενοικίου.

Ωστόσο, η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων έφθασε και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν το εισόδημα από το επίδικο μίσθωμα του ακινήτου τους. Πολλοί ρωτούν στο υπουργείο Οικονομικών και ενημερώνονται ότι θα πρέπει να δηλώσουν το εισόδημα με ολόκληρο το μίσθωμα που αναγράφεται στο σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί αγωγή μείωσής τους από τον ενοικιαστή. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν και φόρο εισοδήματος με βάση ολόκληρο το μίσθωμα, το οποίο όμως δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ. Και αυτό διότι τα δικαστήρια συνήθως αποφασίσουν τη μείωση των καταβαλλόμενων μισθωμάτων σε ποσοστό 25% έως 35%. Οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες που ρωτούν ότι όταν εκδοθεί η δικαστική απόφαση θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθούν στην ταλαιπωρία της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας το νέο μειωμένο μίσθωμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και θα πρέπει να επιστραφεί ο φόρος που αναλογεί στο τμήμα του μισθώματος που «διεγράφη» από το δικαστήριο. Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος  γίνεται μόνο χειρόγραφα και μάλιστα με την προσκόμιση όλων των δικαιολογητικών της (αποδείξεων δαπανών, βεβαιώσεων εισοδήματος κ.ά.).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει παρέμβει και έχει διευθετήσει τις περιπτώσεις μισθωτών οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένες αποδοχές του 2012. Στις δηλώσεις που θα υποβάλλουν φέτος θα δηλώσουν μόνο τα πραγματικά ποσά που έχουν εισπράξει και όταν θα εισπράξουν και τα δεδουλευμένα θα προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης για να καταβάλουν τον επιπλέον φόρο.

spiros.dimitrelis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: