Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΑΤΙΜΑΣ




ΚΑΤΙΜΑΣ
Έτσι λεγόταν το νόμιμο-με ερωτηματικά-κλέψιμο που σου έκανε ο χασάπης.
Έβαζε δηλαδή μαζί με τον κιμά που ζύγιζε και ένα κόκκαλο -ο κατιμάς- που σου το χρέωνε και ας μην μπορούσες να το φας το πλήρωνες παρ όλα αυτά.
Τώρα την μέθοδο του κατιμά την εφαρμόζουν και οι Τράπεζες.
Χρωστάς επί παραδείγματι στην Τράπεζα 500 Ευρώ. Πληρώνεις τα 2ΟΟ Ευρώ και περιμένεις τον επόμενο μήνα  το υπόλοιπο των 300 Ευρώ. Δηλαδή το χρέος σου μειωμένο κατά 200 Ευρώ.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ. Τον άλλο μήνα ανακαλύπτεις ότι το χρέος σου δεν μειώθηκε κατά 200 Ευρώ αλλά μόλις κατά 50 και το νέο υπόλοιπο δεν είναι-ως θα επρεπε-300 Ευρώ αλλά 450. Δηλαδή από τα 200 που έδωσες μόνο τα 50 πιασαν τόπο τα άλλα έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος δηλαδή για τόκο και κυρίως για κατιμά που ακούει στο όνομα «ασφάλιση υπολοίπου», τρέχα γύρευε δηλαδή.
ΕΠΕΙΔΗ όμως τρέχεις και γυρεύεις ανακαλύπτεις ότι στα μουλωχτά η Τράπεζα σε ασφαλίζει χωρίς να έχεις ιδέα για αυτήν την ασφάλεια την οποία ουδέποτε ζήτησες.
Προ των ευθυνών της η Τράπεζα σου λέει από δω και στο εξής δεν θα ξαναεισπράξω το ποσό αυτό. Για τα υπόλοιπα όμως που εισέπραξε σιωπή ασυρμάτου.
Το θέμα είναι εν εξελίξει. Τα γράφω αυτά για να προσέχετε τι πληρώνετε στις Τράπεζες και αν αυτά που πληρώνετε είναι πράγματι οφειλόμενα ή  είναι κατιμάδες.
Τα παραπάνω συνέβησαν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και επελήφθη σε πρώτη φάση το τμήμα παραπόνων της Τράπεζας. Έπεται  συνέχεια.

Θεοφάνης Γραικιώτης
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγο

Δεν υπάρχουν σχόλια: