Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Τι πρέπει να ξέρετε για τα αυγά





Τι πρέπει να ξέρετε για τα αυγά

Τα αυγά είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά δεν είναι σπάνια η επιμόλυνση τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται πάντα είναι:
• Συντήρηση στις αβγοθήκες του ψυγείου μας χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους κατά τον χρόνο συντήρησης.
• Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αβγών.
• Μετά το χειρισμό τους πρέπει να καθαρίζονται τα χέρια μας και οι επιφάνειες ή τα σκεύη, με τα οποία ήρθαν σε επαφή, με ζεστό νερό και σαπούνι.
Για να εξακριβώσουμε τη φρεσκότητα του αυγού, βυθίζουμε το αυγό σε νερό και εφόσον στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου είναι φρέσκο λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι μπαγιάτικο πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22ο C. Άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που όταν το κουνήσουμε δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.
Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι, ένα φρέσκο βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αυγό κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.
Ένα αυγό για να είναι κατάλληλο να το φάμε:
• Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
• Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
• Εξωτερικά στο κέλυφος δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).
Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα, το διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών, καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητας αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.

Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

Ειδικά για τα πασχαλινά αυγά

Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης και τα μολυσμένα αυγά είναι μια κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό. Η σωστή προετοιμασία και συντήρηση των αυγών είναι καίριας σημασίας, ειδικά την περίοδο του Πάσχα.
Και αυτό επειδή τα αυγά που παραδοσιακά βάφουμε το Πάσχα, συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και ως διακοσμητικά αντικείμενα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη περίοδο του έτους.
Η “ζώνη κινδύνου”
Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: