Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ




ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ
ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
Μην ξεχνάς...
Πενήντα χρόνια πέρασαν από εκείνη τη νύχτα του Απρίλη του 1967. Το ημερολόγιο στον τοίχο έδειχνε 21 του μήνα, όταν τρεις επίορκοι συνταγματάρχες αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετοί για να δέσουν τη χώρα χειροπόδαρα. Γιατί εκείνοι που είχαν χρέος να φυλάνε Θερμοπύλες τρώγονταν για τις καρέκλες και πιάστηκαν στον ύπνο.
Και το βαρύ και ασήκωτο κόστος το πλήρωσε η Κύπρος μας με την προδοσία των... εθνικοφρόνων συνταγματαρχών, που άνοιξαν την πόρτα στον Τούρκο. Και από τότε ο κατακτητής παραμένει εκεί, με τους πολιτισμένους του κόσμου όχι μόνο να μη μιλούν αλλά και να κάνουν πλάτες στον εισβολέα.
Στους χιλιάδες Έλληνες, με μπροστάρηδες τους νέους, που συμμετείχαν στον αγώνα κατά της χούντας, όπου ήταν παρούσες όλες οι γενιές, αφιερώνουμε το ποίημα του Αλέκου Παναγούλη με τίτλο «ΧΟΥΝΤΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ», που δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα του περιοδικού της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας το 1969, από την αντιστασιακή – αντιχουντική δραστηριότητα εξωτερικού. Το πρωτοσέλιδο αυτό μας το έστειλε ο Τάκης Παπανίκας (καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην δήμαρχος Αχαρνών), τότε γραμματέας ΠΑΚ Γερμανίας, τον οποίο και ευχαριστούμε.
ΧΟΥΝΤΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ

Του Αλέκου Παναγούλη
Χτηνώδικες ορμές της βίας
Χτισμένες με ατσάλι και φωτιά
Χωμάτινες Ιδέες Τυρανίας
Χωμένες σε απάνθρωπα μυαλά.

Ψέφτικες φωνές, φριχτές
Ψηλότερες μορφές της Αδικίας
Ψυχές θολές, γεννήματ’ ανομίας
Ψοφίμια άθαφτα του χτες.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: