Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

«Μαντουβάλα» ένα τραγούδι με θλιβερή ιστορία

 


 «Μαντουβάλα» ένα τραγούδι με θλιβερή ιστορία

 

«Μαντουμπάλα» λεγόταν μια  θρυλική Ινδή πρωταγωνίστρια που πέθανε νέα και έγινε τραγούδι από τον Καζαντζίδη.

 

Η ινδική ταινία «Ο αλήτης της Βομβάης» ήταν η αφορμή να γραφτεί το τραγούδι «Μαντουμπάλα» του Στέλιου Καζαντζίδη το οποίο όταν κυκλοφόρησε ως Μαντουβάλα έγινε τεράστια λαϊκή επιτυχία.

Η ιστορία της δημιουργίας του ξεκίνησε από τον Καζαντζίδη, αλλά συνέβαλαν σ’ αυτήν και άλλοι δύο καλλιτέχνες προκειμένου να  ολοκληρωθεί.

Η έμπνευση ήρθε καθώς ο Καζαντζίδης παρακολουθούσε την συγκεκριμένη ταινία και ενθουσιάστηκε με τις μουσικές συνθέσεις του θρυλικού Ραβί Σανκάρ αλλά και με το τραγούδι «Aajao tarapt hai arman» που ακουγόταν σ’αυτή και θέλησε να το διασκευάσει και να το παρουσιάσει στα ελληνικά.

Τότε ζήτησε από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να τον βοηθήσει για να γράψουν ελληνικούς στίχους πάνω στο ινδικό ρυθμό.

Η Παπαγιαννοπούλου, που ήταν λάτρης του ινδικού κινηματογράφου, ακούγοντάς το  βρήκε αμέσως τον τίτλο πριν ξεκινήσει να γράφει τους στίχους.

Ο τίτλος θα ήταν Μαντουμπάλα, που σήμαινε «γλυκό κορίτσι» και ήταν το όνομα της μεγάλης Ινδής πρωταγωνίστριας (μιας από τις τρεις ιέρειες του Ινδικού σινεμά της δεκαετίας του ’50), της Mumtaz Jehan Begum Dehlavi που ήταν γνωστή με το όνομα Μαντουμπάλα  (Madhubala).

Η Παπαγιαννοπούλου έγραψε:

 

Με μάτια κλαμένα στους δρόμους γυρνώ,

μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω,

μια χαμένη αγάπη ζητάω να βρω.

 

Να σε δω κι ας πεθάνω, καλή μου.

Αυτό μόνο ζητάει η ψυχή μου.

 

Από τότε που σ’ έχασα λιώνω,

τ’ όνομά σου φωνάζω με πόνο,

Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.

 

Στο τραγούδι λοιπόν η Μαντουμπάλα ήταν η χαμένη αγάπη του τραγουδιστή, την οποία αναζητούσε και την καλούσε σπαρακτικά να γυρίσει κοντά του. Όμως στην πραγματικότητα η  Παπαγιαννοπούλου, έγραψε τους στίχους για την κόρη της, που είχε πεθάνει εκείνη τη χρονιά και επειδή η Μαντουμπάλα θα είχε και αυτή την ίδια τύχη καθώς ήταν βαριά άρρωστη από την καρδιά της.

 

Η κόντρα για τους στίχους και τη μουσική

 


Η περιπέτεια του κομματιού δεν έληξε εκεί. Ο Καζαντζίδης αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσαρμογή της μουσικής με τους στίχους και μαζί με την Μαρινέλλα απευθύνθηκαν στον συνθέτη Θόδωρο Δερβενιώτη.

Ο συνθέτης δέχτηκε να τους βοηθήσει και αφού έκανε τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις, παρέδωσε το κομμάτι έτοιμο στον Καζαντζίδη.

Το τραγούδι πλέον δεν έμοιαζε με το ινδικό «Aajao tarapt hai arman» του βιρτουόζου του σιτάρ Ραβί Σανκάρ που είχε ακούσει στην ινδική ταινία ο Καζαντζίδης αλλά είχε αποκτήσει δικό του χαρακτήρα.

Στο άκουσμά του ο Καζαντζίδης ενθουσιάστηκε και η Μαντουβάλα όπως μετονομάστηκε κυκλοφόρησε το 1959 και πούλησε συνολικά 96 χιλιάδες δίσκους. Μάλιστα παρέμεινε πρώτο σε πωλήσεις για μια δεκαετία.

Η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού ήταν η αιτία που ο Καζαντζίδης πήγε στα δικαστήρια την εταιρεία του, Κολούμπια και διεκδίκησε ποσοστά επί των πωλήσεων.

Οι στίχοι ήταν της Παπαγιαννοπούλου και η μουσική του Δερβενιώτη, ωστόσο στον δίσκο στιχουργός και συνθέτης αναφερόταν ο Καζαντζίδης.

Αυτό προκάλεσε εντάσεις μεταξύ των δημιουργών και του τραγουδιστή.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Νέαρχου Γεωργιάδη και της Τάνια Ραχματούλινα «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μεταμφυλιακό τραγούδι» η ένταση οφειλόταν στη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του τραγουδιστή και της εταιρίας του.

Την περίοδο εκείνη, ο Καζαντζίδης βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και πίεζε την  «Κολούμπια» να του κάνει αύξηση. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Τάκης Λαμπρόπουλος δέχτηκε να το κάνει αλλά με έμμεσο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες. Θα δήλωνε λοιπόν τη σύνθεση και τον στίχο στο όνομα του Καζαντζίδη ώστε να εισπράξει αυξημένη αμοιβή. Η συμφωνία τηρήθηκε αφού τελικά κάμφθηκαν οι αρχικές αντιρρήσεις του τραγουδιστή.

 

Η Μαντουμπάλα ήταν λαϊκό ίνδαλμα στην Ινδία.

 


Η Μαντουμπάλα γεννήθηκε το 1933 στο Δελχί ήταν το πέμπτο παιδί από τα συνολικά έντεκα μιας φτωχής μουσουλμάνικης οικογένειας. Εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης και του πρόωρου θανάτου των έξι αδερφών της, ξεκίνησε να δουλεύει από μικρή ηλικία. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε σε ηλικία εννέα ετών.

Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της, τη βοήθησε να αναλάβει πετυχημένους ρόλους που την καθιέρωσαν στο κινηματογραφικό στερέωμα.

Στην Ινδία την αντιμετώπιζαν ως μεγάλη σταρ και την σύγκριναν με την Μέριλιν Μονρόε εξαιτίας της δημοτικότητας της. Έτσι η Μαντουμπάλα έγινε θρύλος στα λαϊκά στρώματα και ο πρόωρος θάνατός της, που ήλθε σε μικρή ηλικία, συγκλόνισε ολόκληρη την ινδική κοινωνία και την έκανε ακόμα πιο προσφιλή.

Η όμορφη ηθοποιός έπασχε από μια καρδιακή πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής της όμως η διάγνωση έγινε το 1950 και η κατάστασή της επιδεινώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Την εποχή εκείνη οι επεμβάσεις στην καρδιά δεν ήταν ακόμα διαδεδομένες και έτσι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

Πέθανε το 1969 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

 


http://kirakatina.gr

https://en.wikipedia.org/wiki/Madhubala

https://www.perfectreader.net/μαντουμπάλα-η-θρυλική-ινδή-πρωταγω/

https://www.britannica.com/biography/Madhubala

Δεν υπάρχουν σχόλια: