Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Tο Τσάι του Βουνού (Μαλοτήρα ή Καλοκοιμηθιά) και οι ευεργετικές του ιδιότητες

 

 

Καλοκοιμηθιά, το φυτό του Ψηλορείτη

 

Tο Τσάι του Βουνού (Μαλοτήρα ή Καλοκοιμηθιά) και οι ευεργετικές του ιδιότητες

 

Η Μαλοτήρα ή καλοκοιμηθιά είναι το τσάι της Κρήτης (Sideritis syriaca - Σιδηρίτιδα η συριακή) που απαντάται στον Ψηλορείτη και τα Λευκά Όρη.

Η μαλοτήρα είναι το τσάι του βουνού της Κρήτης, το ενδημικό φυτό που αυτοφύεται μόνο στα βουνά της, τα Λευκά ‘Όρη και τον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο από 800 έως και 2000 μέτρα κοντά σε μέρη που φυτρώνει και η ματζουράνα.

Η μαλοτήρα, πολυετής αειθαλής πόα που βοτανολογικά ανήκει στο γένος Σιδηρίτη, φθάνει σε ύψος 70 εκατοστά, με βοτανική ονομασία Sideritis syriaca διαθέτει όρθιο αποξυλωμένο βλαστό και φέρει λογχοειδή χνουδωτά φύλλα και μικρά κίτρινα άνθη.

H μαλοτήρα αποτελούσε παραδοσιακά πρωινό ρόφημα για τους κατοίκους της Δυτικής Κρήτης και φαρμακευτικό βότανο κατά των κρυολογημάτων, των παθήσεων του στομάχου και του αναπνευστικού. Άλλωστε, το όνομα της, “maletira”, προέρχεται συνδυάζοντας τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σέρνω) προκειμένου να επισημάνουν τις ιδιαίτερες φαρμακευτικές της ιδιότητες. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε τις πεποιθήσεις των Κρητικών για την μαλοτήρα.

Αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα το τσάι και τα διάφορα είδη του, μπορείτε να δοκιμάσετε το τσάι του βουνού που αποτοξινώνει τον οργανισμό και δρα ως σπασμολυτικό για το αναπνευστικό.

Γνωστό και ως σιδηρίτης, το τσάι του βουνού έχει πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Λέγεται έτσι χάρη στην επουλωτική δράση του κατά των πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα κατά την αρχαιότητα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 17 διαφορετικά είδη του φυτού που φύεται σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές και αναδύει ένα υπέροχο άρωμα.

Το τσάι του βουνού περιέχει φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, λιγνάνες, στερόλες, κουρκουμίνη και άλλες ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες.

Επίσης, περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, πολύτιμες για τον οργανισμό.

 

Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις

 


 

Το τσάι του βουνού αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα κρυολογήματα, τη ρινική συμφόρηση, τα προβλήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τον επίμονο βήχα.

Επίσης, ανακουφίζει από τον πόνο στο στομάχι και τη δυσπεψία.

Είναι διουρητικό, τονωτικό και βοηθά σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης.

Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κολίτιδας, των κολικών και της διάρροιας, όπως και όποιο είδος τσαγιού κι αν επιλέξετε.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό και δρα ως σπασμολυτικό για το αναπνευστικό.

Υπάρχουν και ορισμένα είδη του με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του πράσινου τσαγιού.

Οι φλαβονοειδείς ουσίες του βοηθούν στην καταπολέμηση των παθήσεων της καρδιάς, της υπέρτασης, του σχηματισμού θρόμβων και των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων.

Το τσάι του βουνού διαθέτει αγχολυτική δράση χωρίς παρενέργειες που παρατηρούνται σε άλλα αγχολυτικά.

Βοηθά ακόμα στην καταπολέμηση της αναιμίας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.

Χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες του, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου.

Το αιθέριο έλαιό του διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Σύμφωνα με μελέτες, το τσάι μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αναστέλλει την απώλεια οστικής πυκνότητας και ενισχύει την αντοχή των οστών.

Μπορείτε να το βρείτε σε φακελάκια ή να παρασκευάσετε μόνοι σας το έγχυμα και να το πιείτε ζεστό ή κρύο.

Δεν υπάρχει περιορισμός στα φλιτζάνια που μπορείτε να πίνετε καθημερινά, ιδιαίτερα αν έχετε κρυολογήσει.

Το τσάι του βουνού δεν περιέχει καφεΐνη και μπορείτε να το καταναλώνετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε για έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Επίσης, είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε την ημέρα σας ώστε να σας τονώσει.

Είναι από τα ροφήματα εκείνα που δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, οπότε μπορεί να καταναλώνεται άφοβα και από παιδιά.

 

Οι φυσικοί πληθυσμοί της μαλοτήρας και η προστασία τους

 


 

Δυστυχώς, τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι φυσικοί πληθυσμοί της μαλοτήρας έχουν μειωθεί δραματικά. Τα πανέμορφα λιβάδια μαλοτήρας με τα κίτρινα άνθη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τον Ψηλορείτη και λιγότερο από το 30% έχει διασωθεί στα Λευκά Όρη.

Η ανεξέλεγκτη συλλογή καθώς και η υπερβόσκηση έφεραν τη μαλοτήρα σε σημείο να κινδυνεύει με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη συλλογή με σκοπό την εμπορία της αυτοφυούς μαλοτήρας.

Η ζήτηση της μαλοτήρας, τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές εμπόριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω του ευχάριστου αρώματος και των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία των φυσικών πληθυσμών της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη της καλλιέργειας της στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Τα πρώτα αποτελέσματα καλλιίεργειας από παραγωγούς δείχνουν ότι η καλλιέργεια της μαλοτήρας αποτελεί μια ιδιαίτερα παραγωγική και συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς δραστηριότητα.

Πηγές

 www.y-o.gr

https://www.mistikakipou.gr/malotira-to-kritiko-tsai/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: