Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΛΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ







ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 
ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


Από Ιούνιο οι νέες μειώσεις στις συντάξεις 
 
Ενα μήνα αργότερα, με τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα «κουρευτούν» και πάλι οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις για τα ποσά από τα 1.300 ευρώ και τα 200 ευρώ και πάνω, αντίστοιχα.

Ενα μήνα αργότερα, με τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα «κουρευτούν» και πάλι οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις για τα ποσά από τα 1.300 ευρώ και τα 200 ευρώ και πάνω, αντίστοιχα. Η αναβολή των νέων παρακρατήσεων (12% στις κύριες συντάξεις και 10% - 20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης για τις επικουρικές) αποφασίστηκε λόγω τεχνικής αδυναμίας της ΗΔΙΚΑ και των Ταμείων, περιλαμβανομένου και του Δημοσίου, να εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις. Οι μειώσεις, ωστόσο, ισχύουν αναδρομικά από την 1/1/2012, με αποτέλεσμα η αναβολή να περιορίζει τις δόσεις (επτά αντί οκτώ) για έως το τέλος του χρόνου.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112851589

 

 

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ"


Ε. Βενιζέλος: Σώθηκαν οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός
Eίναι οριστική η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

"Η" Online 19/4 01:21

Το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" ήταν λάθος για την παράταξη και για τη χώρα γιατί χαλάρωσε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και της κοινωνίας δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Τετάρτη το βράδυ, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ υποστήριξε πως ο 13ος και 14ος μισθός σώθηκαν.

Επεσήμανε ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή, μετά τις εκλογές, "έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα έπειθαν τις αγορές και θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή". Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός ότι στο ΔΝΤ έχει προσφύγει όχι μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά συνολικά η ευρωζώνη.

Για το πρώτο μνημόνιο είπε ότι ήταν ελλιπές, καθώς βασίστηκε στο ότι το χρέος της χώρας θα καθίστατο βιώσιμο χωρίς μείωση, χωρίς "κούρεμα" και χωρίς το PSI. Είπε ότι σε αυτό «πήγαμε κατ΄ ανάγκη», ότι ήταν ένα απλό δάνειο, ενώ απέδωσε τις πρόνοιές του στη συντηρητική αντίληψη των ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση.

Λάθος χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος και την επιλογή του δημοψηφίσματος, ενώ δικαιολόγησε τη δική του αρχική στήριξη σε εσφαλμένη εκτίμηση, καθώς αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση. Στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε και διατύπωσε τη θέση ότι δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί μετά τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία.

Ασκησε, δε, έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι "έχει μια εμμονή με την πρωθυπουργία νιώθει ότι η χώρα του χρωστά". "Επανάληψη των εκλογών είναι απειλή του κ. Σαμαρά" είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πέραν όλων των άλλων "διάλυση της οικονομίας". "Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο" τόνισε χαρακτηριστικά.

"Εγώ έχω μια -θα έλεγα- πιο αποστασιοποιημένη και ελεύθερη προσέγγιση στα θέματα αυτά", συνέχισε ο κ.Βενιζέλος, "δεν θεωρώ ότι μου χρωστάει η χώρα κάτι, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να αναλάβουμε κόστος".

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για την χώρα, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας δημιουργίας μιας φιλοευρωπαϊκής, προοδευτικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει την χώρα από το Μνημόνιο στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Σε ερώτηση τι θα έκανε αν θα είχε διερευνητική εντολή ως αρχηγός του πρώτου κόμματος αλλά χωρίς αυτοδυναμία, σημείωσε ότι "εμένα δε με ενδιαφέρει να είμαι ο πρωθυπουργός".

Ο κ.Βενιζέλος παραδέχτηκε επίσης ότι στο πρόσφατο παρελθόν συζητήθηκαν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι έγινε εκτενής συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το σενάριο της συντεταγμένης χρεοκοπίας, το οποίο, όπως είπε, οδηγεί στο προθάλαμο της εξόδου. Και για να αποφύγει αυτό τον κίνδυνο η χώρα, τόνισε, έπρεπε να έχει τις απαντήσεις, να μπορεί να διαμορφώσει τους απαραίτητους συσχετισμούς και να έχει ικανότητα διαπραγμάτευσης, και αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση τα είχε.

Σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το δεύτερο μνημόνιο, ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή όχι το 2014 αλλά το 2015.
Αναφερόμενος στο Δημόσιο, είπε ότι "δεν χρειάζονται απολύσεις, αλλά αναδιατάξεις", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μνημόνιο προβλέπει 150.000 απολύσεις, αλλά "αν απολύσεις 100.000 άτομα αυτό που κερδίζεις είναι περίπου 1,1 δις. Σου χρειάζονται πολύ περισσότερα" είπε.

Βάζοντας μάλιστα "το χέρι στην καρδιά" όπως είπε, εγγυήθηκε ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα μπουν νέοι φόροι.

"Εγώ δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε καμία περικοπή. Αυτό είναι ψέμα. Όποιος το λέει, λέει ψέμα. Απροκάλυπτο ψέμα. Λέω όμως με ποιο τρόπο μπορούμε να εγγυηθούμε και εγγυώμαι ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές" σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι είναι οριστική η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς για τα αισθήματα αδικίας που βιώνουν και εκφράζουν οι πολίτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ελληνικό κράτος οικοδομήθηκε με άδικο τρόπο και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξαναγράψουμε τους κανόνες λειτουργίας του.

Τώρα πρέπει να ξαναγνωριστούμε όλοι, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας στη συνέχεια «ρωτήστε τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων αν εγγυώνται την καταβολή μισθών και συντάξεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες εξορθολογισμού και αλλαγών σε μια σειρά τομείς και ανέφερε ότι στα μέσα Μαΐου θα έχει καταγραφεί πλήρως ο χάρτης των δημοσίων δαπανών.

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «αν είχαμε 30% παραπάνω φορολογητέα ύλη θα είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε» και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το νόμιμο συμφέρει».

Εγώ ως πολιτικό σύστημα να σηκώσω στους ώμους μου τον Όλυμπο, ζητώ από τον καθένα να σηκώσει ένα «κόκκο άμμου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κληθείς να σχολιάσει το «γεγονός ότι μέχρι τώρα τρία πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν κατηγορηθεί για μαύρο πολιτικό χρήμα» και να απαντήσει στο αν «το χρώμα της μίζας είναι πράσινο», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «και δικά μας στελέχη» ενεπλάκησαν σε υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είναι μπλεγμένοι και οι άλλοι, και ανέφερε τις υποθέσεις Βατοπεδίου, δομημένων ομολόγων, και «κουμπάρων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε επίσης ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε ότι όταν έγινε αντιληπτός ο τρόπος ζωής του κ. Τσοχατζόπουλου η παράταξη άλλαξε στάση.

Σε ότι αφορά την εικόνα της προφυλάκισης του κ. Τσοχατζόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σε κανέναν δεν εύχεται μια τέτοια κατάσταση, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του.

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι αν ξέραμε το 2005 στην Εξεταστική τα στοιχεία που βγήκαν στη συνέχεια, η στάση των κομμάτων θα ήταν διαφορετική και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία βγήκαν στην Εξεταστική για τα υποβρύχια μέσω του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Σε ότι αφορά ειδικά τις Εξεταστικές Επιτροπές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει και νομοθετικά να μην υπάρχει παραγραφή, προτείνοντας παράλληλα την συμμετοχή και δικαστικών στις Εξεταστικές Επιτροπές.

Ερωτηθείς για την προσωπική του πορεία από το 2007 ως σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το 2007 δεν ήταν τίποτα, ήμουν υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου κι εγώ, τα κόμματα ήταν σε άλλη κατάσταση, τότε «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα».

«Οι εννέα μήνες του 2011 με έχουν αλλάξει» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «καθώς τώρα έχω πλήρη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις, για το τι λένε η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, πόσα χρήματα έχουμε στο ταμείο, τώρα ξέρω ότι κάθε λέξη μετράει, εγώ προσέχω πολύ τι λέω, άλλοι δεν το κάνουν».

Τέλος, ερωτηθείς αν εκτός από τη «συγγνώμη» του στον ελληνικό λαό, «συγχωρεί και τον Γιώργο Παπανδρέου;», ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι δεν γνωρίζει άλλη τέτοια πράξη ανάληψης πολιτικής ευθύνης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112851491

Δεν υπάρχουν σχόλια: