Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Φουντώνει παγκόσμια το κύμα κατά του ευρώ



Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη ζητούν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
το κύμα κατά του ευρώ
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυξάνεται σταθερά η λαϊκή κατακραυγή σε ό,τι αφορά τη λιτότητα και τη χρεοκοπία - 4 στους 10 Έλληνες προβλέπουν διάλυση της Ευρωζώνης
Φουντώνει σε παγκόσμιο επίπεδο το κύμα αμφισβήτησης του ευρώ, με κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και οικονομολόγους να το «ενοχοποιούν» για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, και όχι μόνο. Κρίση η οποία είχε επακόλουθο την επιβολή μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας, που αποδεικνύεται καταστροφική για αρκετές χώρες και τους λαούς τους.
Η αμφισβήτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος δεν περιορίζεται στο επίπεδο των ηγεσιών και των ειδικών, αλλά διαπερνά και τους πολίτες, που ενισχύουν τις τάξεις όσων τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός όσων πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει, μην αντέχοντας τις παρενέργειες της κρίσης και την κοινωνική κατακραυγή. Κι αν μέχρι πρότινος η αμφισβήτηση του ευρώ ήταν «προνόμιο» των αριστερών κυβερνήσεων, ηγετών, φορέων κ.λπ., πλέον διαπερνά και τις τάξεις των συντηρητικών, κεντροδεξιών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κλίμα, που ήταν ήδη πολύ βαρύ, έρχεται να το επιδεινώσει η «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο, καθώς η νέα, υπό τον Ντ. Τραμπ, αμερικανική διοίκηση βάλλει κατά του ευρώ, ευθέως και παρασκηνιακά, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την κατάρρευσή του μέσα στην επόμενη διετία.
Η αποδοκιμασία του ευρώ είναι αισθητά εντονότερη σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τη λιτότητα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών καταγράφεται μια σημαντική μεταστροφή, με τους υπέρμαχους της δραχμής να αυξάνουν συνεχώς τα ποσοστά τους. Σε έρευνα της Metron Analysis στο τέλος Ιανουαρίου το 31% τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, ενώ στην πιο πρόσφατη της RASS το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξεως του 22,4%. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO στις αρχές Ιανουαρίου το 41% εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί και τα κράτη θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα, το δε 53% χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ενώ σε έρευνα της Κάπα Research τον περασμένο Δεκέμβριο το 47% προέβλεψε τη… διάλυση της Ευρωζώνης!
«Το ευρώ παραπαίει, φαίνεται και με γυμνό οφθαλμό», τόνισε ο Π. Γεννηματάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου». «Όσο κι αν θέλουμε να τηρήσουμε κάποια προσχήματα, πρέπει να δεχτούμε ότι η απομυθοποίηση αυτού του μεγάλου μύθου, που αποτελούσε, υποτίθεται, μια φάση στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κατέληξε να είναι η άρση όλων των ευεργετημάτων της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αρχίζει και συντελείται πλέον». Ο κ. Γεννηματάς αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τραπεζικός τομέας στη χώρα μας. «Η Ελλάδα δεν έχει τραπεζικό σύστημα. Έχει καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Μιλάμε για funds, μιλάμε για σπέκουλα, μιλάμε για κομπραδορισμό πίσω από το πτώμα του τραπεζικού συστήματος».
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει ένας συνδυασμός μέτρων δυνατότητας εσωτερικής χρηματοοικονομικής χαλάρωσης, δημοσίων πρωτοβουλιών και στοχευμένων ιδιωτικών δράσεων. Και τόνισε ότι η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών προϋποθέτει ανθρώπους που θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν εντός του ευρώ. «Γι’ αυτό συζητάμε τη σκοπιμότητα μιας αποσύνδεσης (σ.σ.: από το ευρώ), η οποία θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε κάποιους λεβιέδες διαχείρισης του προβλήματος. Και δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε την αποσύνδεση, προσωρινή αποσύνδεση, προσωρινή αναστολή από το ευρωπαϊκό νόμισμα, αυτό που είναι τώρα, που υποθέτω ότι δεν θα είναι έτσι στο προσεχές μέλλον», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κάποια πολιτική εσωτερική, στοχευμένη, συγκρατημένη, ρεαλιστική, η οποία θα ανορθώσει το κράτος, γιατί αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κράτος. Δηλαδή, ένα κράτος το οποίο βασιζόταν στην πληθώρα των υπαλλήλων αυτήν τη στιγμή είναι εντελώς γυμνό και έχουν το θράσος να μιλάνε για περαιτέρω απολύσεις χωρίς οργανόγραμμα».
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή («Επί του Πιεστηρίου»), ο Δ. Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ευρώπη θα παραμείνει σε ένα ενιαίο νόμισμα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από αυτό η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει εσαεί σε αυτήν την κατάσταση. «Για να βγεις από την κρίση, ίσως χρειάζεσαι και κάποιους άλλους βαθμούς ελευθερίας. Χρειάζεσαι ίσως και νομισματική και συναλλαγματική πολιτική. Θα μπορέσεις έτσι να έχεις και κάποια άλλα εργαλεία πολιτικής, που θα σου επιτρέψουν να ενισχύσεις τη ρευστότητά σου», τόνισε. Σημείωσε δε ότι όλα αυτά πρέπει να αναλυθούν διεξοδικά, να ποσοτικοποιηθούν και να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Από την πλευρά του, ο Β. Πολυμένης, καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι δυνατή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, είπε: «Θεωρώ ότι δεν έχουμε εξαντλήσει… τι δεν έχουμε εξαντλήσει, για να είμαι σαφής. Δεν έχουμε δει πώς θα αντιδράσει το σύστημα αυτήν τη στιγμή, το οποίο προβάλλει παράλογες απαιτήσεις από την Ελλάδα, εάν βρεθεί απέναντι σε μια πιο οργανωμένη ίσως θεσμικά, ίσως και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφωνία όλου του πολιτικού φάσματος ότι από δω και πέρα τα νούμερα δεν βγαίνουν και απαιτούμε μια διαφορετική μεταχείριση. Θέλω να ελπίζω ότι αυτήν την ύστατη στιγμή υπάρχει αυτή η χαραμάδα ελπίδας και παραμονής στο ευρώ».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: