Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Σκηνικό θερμού επεισοδίου στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο


Σκηνικό θερμού επεισοδίου στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο
Η Τουρκία δείχνει διατεθειμένη να  «προσβάλει» τις διεθνείς συνθήκες και το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο με οποιονδήποτε τρόπο. Η σημερινή πρωτοφανής πρόκληση, με το τουρκικό πολεμικό πλοίο να εισέρχεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και να εκτελεί βολές κοντά στο Φαρμακονήσι, καταδεικνύει τις προθέσεις της Άγκυρας, για κλιμάκωση της έντασης το Αιγαίο σε μέχρι τώρα… αχαρτογράφητα  επίπεδα. Η Τουρκία στήνει σκηνικό θερμού επεισοδίου, το οποίο βασίζεται εξ΄ ολοκλήρου στην επιθετική ρητορική που έχει αναπτύξει ο Ταγίπ Ερντογάν και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης του, σχετικά με το status quo στο Αιγαίο αλλά και τη συνολική αμφισβήτηση των σχετικών διεθνών συνθηκών.
Αυτή την φορά η Άγκυρα, κάνοντας επίδειξη περίσσιου θράσους, έκανε άλμα σε επίπεδο προκλήσεων. Ενημέρωσε από χθες το βράδυ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, ότι το πλοίο «Κουσάντασι» πρόκειται να εκτελέσει εκπαιδευτικές βολές πλησίον του Φαρμακονησίου και παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Αθήνας, προχώρησε κανονικά στην εκπαιδευτική βόλτα», εφαρμόζοντας το αρχικό σχέδιο. 

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι!
Αλλαγή του status quo στο Αιγαίο επιθυμεί ο Ερντογάν


Πρωτοφανής πρόκληση από την Άγκυρα στο Φαρμακονήσι, με πολεμικό πλοίο να εκτελεί βολές εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Τουρκική στόχευση για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Η νέα και άνευ προηγουμένου ενέργεια της Άγκυρας, «επιβεβαιώνει» τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί εντός του Μαξίμου, για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, που ενδεχομένως να έχουν και την «μορφή» ενός θερμού επεισοδίου. Προκλήσεις που δεν είναι μόνο «κομμάτι» των αντιποίνων για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, αλλά αποτυπώνουν την γενικότερη θεώρηση του καθεστώτος Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικώς για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Το νέο-οθωμανικό δόγμα που διακηρύσσει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες, έχει ως σημείο αναφοράς την επέκταση του λεγόμενου «ζωτικού» χώρου» της Τουρκίας, τόσο προς δυσμάς όσο και προς Ανατολάς. Ο Ερντογάν, που δεν δίστασε να αμφισβητήσει προ καιρού, ακόμα και τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ, για τη συνθήκη της Λωζάνης που οριοθέτησε τα σύνορα του τουρκικού κράτους, έχει διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις για τη «νέα τάξη» πραγμάτων που επιθυμεί να εφαρμόσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο.
Κάποιοι είχαν μιλήσει για παραληρηματικό λόγο και φαντασιώσεις ενός «wanna be» Σουλτάνου, όμως οι δράσεις της Τουρκίας δείχνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική βούληση για κλιμάκωση της έντασης, με στόχευση στο Αιγαίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: