Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ




ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Μήπως έχετε αλλεργία στο κρύο; Ποια είναι τα συμπτώματα


Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις εξαπλώνονται γοργά, καθώς συνωστιζόμαστε στους κλειστούς χώρους αναζητώντας λίγη ζεστασιά.
Πέρα από τη γρίπη και το κρυολόγημα, τον χειμώνα παρουσιάζουν έξαρση και τα συμπτώματα παθήσεων όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η στηθάγχη.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, μικρή μερίδα του πληθυσμού πλήττεται επίσης από ένα σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό πρόβλημα, με τους περισσότερους μάλιστα να μην αναγνωρίζουν πού οφείλονται τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Η εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα, το πρήξιμο και το φτάρνισμα είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της αλλεργίας στο κρύο.
Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, η αλλεργία στο κρύο είναι υπαρκτή και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αγωγή.
Όπως συμβαίνει με κάθε αλλεργία, ο οργανισμός αντιδρά στο αλλεργιογόνο -εν προκειμένω στις χαμηλές θερμοκρασίες- απελευθερώνοντας ισταμίνη. Η αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται κυρίως με την εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, την έκκριση δακρύων από τα μάτια, το φτάρνισμα, τη ζαλάδα και/ή τον πονοκέφαλο. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιισταμινικά) κρίνεται στην περίπτωση αυτή απαραίτητη για άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί όσον αφορά την αλλεργία στο κρύο είναι η επίσημη διάγνωσή της.
Υπάρχουν ειδικά τεστ που αναγνωρίζουν την αλλεργία στα κατοικίδια ή τη γύρη, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται όμως για πιο ασυνήθιστα αλλεργιογόνα, όπως το κρύο.

Επικίνδυνη για την υγεία η θέρμανση με ξύλα και κάρβουνα



Η θέρμανση του σπιτιού με ανοιχτές φωτιές και σόμπες που δεν σφραγίζονται αεροστεγώς βλάπτει σοβαρά την υγεία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των ρύπων που εισπνέουν, αφού προσπαθούν να ζεσταθούν και να τραφούν καίγοντας  μέσα στο σπίτι τους στερεές ύλες (π.χ. ξύλα, κάρβουνα, απόβλητα καλλιεργειών, κοπριά) σε ανοιχτές εστίες και σε σόμπες απ' όπου διαφεύγει καπνός. Αυτού του είδους οι καύσεις παράγουν πλήθος βλαβερών ρύπων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Ειδικά όταν οι χώροι όπου γίνεται η καύση δεν αερίζονται επαρκώς, τα σωματίδια αυτά μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα 100 φορές υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια.
Δυστυχώς, σχεδόν ο μισός πλανήτης (3 δισ. άνθρωποι) δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό επειδή είναι φτωχός ή και ζει σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Η κυριότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια (ευθύνονται για το 34% των θανάτων από την οικιακή ρύπανση), ενώ ακολουθούν η ισχαιμική καρδιοπάθεια (26% των θανάτων), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (22% των θανάτων), η πνευμονία (12%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (6% των θανάτων).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η έκθεση στην οικιακή ρύπανση διπλασιάζει τον κίνδυνο πνευμονίας στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο ΧΑΠ στους ενήλικες. Από την οικιακή ρύπανση κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες και τα παιδιά, που συνήθως βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι.
Τι συμβουλεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης από την καύση του τζακιού και της ξυλόσομπας επισημαίνουν και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι συμβουλεύουν τα εξής:
/ Σε κάθε περίπτωση που χρησιμοποιείται το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει ένα μισάνοιχτο παράθυρο για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα στο διαμέρισμα.
/ Απαγορεύεται ρητά η καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, καθώς οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
/ Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση χημικών προσαναμμάτων. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φυσικά προσανάμματα, όπως τα δαδιά.
/ Αποφεύγετε επίσης την αγορά ξυλείας εμποτισμένης με χημικά, που αποσκοπεί σε αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.

Τι να προσέχουν το χειμώνα οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ!



O χειμώνας είναι εποχή δύσκολη για πολλούς ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Αυτό συμβαίνει επειδή περνάμε πολύ χρόνο σε κλειστούς χώρους και με πολλά άλλα άτομα. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθούν λοιμώξεις, οι οποίες στη συνέχεια πυροδοτούν κρίσεις άσθματος και παροξύνσεις ΧΑΠ. Χρειάζεται να προλαβαίνουμε τις κρίσεις, αλλά και να τις θεραπεύουμε έγκαιρα αν εμφανισθούν.
Είναι φυσικά πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παίρνουν τακτικά τα φάρμακα τους και να μην τα σταματούν, αν δε έχουν αυξημένα συμπτώματα να συνεννοούνται με το γιατρό τους και να αυξάνουν την αγωγή.
Εκτός από την τακτική αγωγή, ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο και με αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο είναι σημαντικός και προλαμβάνει πολλές λοιμώξεις και παροξύνσεις. Αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ασθενείς κάθε φθινόπωρο και να συνεννοούνται με το γιατρό τους για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που χρειάζεται να γίνει είτε μόνο μια φορά είτε να επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια.
Ο παγωμένος αέρας και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν επίσης την αναπνοή και είναι καλό να αποφεύγονται άσκοπες έξοδοι, όταν ο καιρός είναι πολύ κακός.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι το κάπνισμα. Σύμφωνα με συντηρητικό υπολογισμό, ο καπνός σκοτώνει περισσότερα από 650.000 άτομα κάθε χρόνο μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε παροξύνσεις χρόνιας βρογχίτιδας και γενικά σε αναπνευστικά νοσήματα. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους βλάπτει όχι μόνο την υγεία του καπνιστή, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων στο χώρο και να το σταματήσουμε, ώστε να περιοριστεί αυτή η νοσηρότητα και η θνησιμότητα.
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται επίσης όλο και πιο ευδιάκριτη η συσχέτιση της διατροφής με την υγεία. Ο ρόλος της κακής διατροφής έχει καταστεί σαφής σε πολλές ασθένειες και φαίνεται ότι και στις πνευμονοπάθειες ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός.
Ανάμεσα στις άλλες θρεπτικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία των πνευμόνων περιλαμβάνονται αντιοξειδωτικές βιταμίνες, το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως αναφέρει το όνομά τους, είναι επωφελείς για την υγεία των πνευμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: