Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας (2)


Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, επιθυμώ να αφιερώσω λίγα λόγια για την ιστορία των αριστουργημάτων αυτών των αρχαίων προγόνων μας:



1. Πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τον ενδοξότερο στον κόσμο, βρίσκονται ως γνωστόν τα Προπύλαια, ο Ναός της Απτέρου Νίκης, το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες, ο Παρθενώνας και το παλιό μουσείο της Ακρόπολης.

2. Όλα κτίστηκαν κατά το β΄ μισό του Ε΄ π.Χ. αιώνα κατά τον Χρυσούν Αιώνα του Περικλή. Ο Παρθενώνας ήταν ναός αφιερωμένος στην Παρθένο Αθηνά και μέσα βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμά της, έργο του μεγάλου γλύπτη Φειδία. Προς τιμήν της θεάς γινόταν κάθε χρόνο μια λαμπρή τελετή, τα Παναθήναια. Διαμέσου της Ιεράς Οδού η πομπή κατευθυνόταν προς την Ακρόπολη.

3. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε Χριστιανικό Ναό, αφιερωμένο στην «Παναγία την Αθηνιώτισσα». Έμεινε ξακουστό στην Ιστορία το προσκύνημα του Αυτοκράτορα Βασιλείου του Β΄ του Βουλγαροκτόνου το 1018 μ.Χ., όταν, μετά τις νίκες του, πορεύτηκε προς την Αθήνα για να προσκυνήσει την «Παναγία την Αθηνιώτισσα» (Παρθενώνας) και του έγινε θριαμβευτική υποδοχή.

4. Κατά την Τουρκοκρατία ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ. Η Ακρόπολη γέμισε με μικρά άθλια τουρκόσπιτα. Αργότερα ο Παρθενώνας μετατράπηκε από τους Τούρκους σε πυριτιδαποθήκη.

5. Το 1687 μ.Χ. οι Ενετοί, με αρχηγό τον Μοροζίνη, πολιορκούσαν τους Τούρκους, που ήταν οχυρωμένοι μέσα στην Ακρόπολη. Ο Μοροζίνης έριξε βόμβα από τον απέναντι λόφο του Φιλοπάππου και δυστυχώς κτύπησε τον Παρθενώνα. Η στέγη του μεγαλοπρεπούς αριστουργήματος ανατινάχθηκε, ενώ μέχρι τότε διατηρείτο ακέραιος και διατηρούσε το αρχαίο κάλλος του.

6. Κατά το 1803 και το 1812 ο Λόρδος Έλγιν, με άδεια του Σουλτάνου, αφαίρεσε από τον Παρθενώνα πολυάριθμα γλυπτά, τα γνωστά Ελγίνεια μάρμαρα, και από τότε εκτίθενται στο Μουσείο του Λονδίνου.

7. Κατά την επανάσταση του 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πολιορκούσε την Ακρόπολη, όπου ήταν κλεισμένοι οι Τούρκοι. Τα παλικάρια του ένα πρωί πρόσεξαν ότι οι Τούρκοι ήταν ανεβασμένοι πάνω στον Παρθενώνα και αφαιρούσαν το μολύβι για να χύσουν βόλια. Τότε οι Έλληνες έδωσαν στους εχθρούς τους βόλια και εξαγόρασαν με το αίμα τους τα πολύτιμα εκείνα μάρμαρα.

8. Τελευταίο θα αναφέρω ένα περιστατικό, που δείχνει πόσο τα αρχαία αυτά μνημεία προκάλεσαν το θαυμασμό και τη συμπάθεια των Ευρωπ. Λαών και κυβερνήσεων και πόσο βοήθησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό: Ένα πλοίο, γεμάτο αγωνιστές του 1821 από νησιά, πήγαινε να συγχαρεί τον πρώτο βασιλιά Όθωνα. Όταν κόντεψε στην Αθήνα, φάνηκε η Ακρόπολη λαμπρή. Τότε ο αρχηγός τους είπε με δυνατή φωνή: «Να, εκείνες οι πέτρες μάς... ελευθέρωσαν».


ΤOY ΣΠΥΡΟΥ ΜΙΛΛΑ

Συνταξ. Δ/ντής Δημ. Σχολείου

Λάρνακα

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/168725

Δεν υπάρχουν σχόλια: