Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΪΤΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ



ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

....... Είναι γεγονός ότι υπάρχει προϊστορία με τους σεισμούς στην Αϊτή. Όπως εκτιμά η επιστημονική επιθεώρηση the British Geological Survey σεισμός τέτοιου μεγέθους σημειώθηκε πριν 250 χρόνια περίπου. Επίσης σημαντικοί σεισμοί σημειώθηκαν στην Αϊτή τα έτη 1860, 1770, 1761, 1751, 1684, 1673 και 1618.

Πηγή:

http://www.guardian.co.uk/world/2010/jan/14/haiti-earthquake-questions-and-answers




Αϊτή :

Γερμανοί επιστήμονες αξιολογούν τη σεισμική επικινδυνότητα

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή γίνεται πλέον αντικείμενο μελέτης και από Γερμανούς επιστήμονες. Οι περισσότεροι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι το ρήγμα στην Αϊτή είναι επικίνδυνο και περιμένουν νέους μετασεισμούς.

Στον σεισμολογικό σταθμό του Μπένσμπεργκ, κοντά στην Κολωνία, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αξιολογούν τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία μετά τον πολύνεκρο σεισμό της Αϊτής. Ο καθηγητής Ντίτερ Χίντσεν υποστηρίζει ότι δεν εκπλήσσεται από την έκταση της καταστροφής, γιατί η Αϊτή έχει δώσει και στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς.


«Στην Αϊτή, αλλά και σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος, είχαμε και στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς. Πολύ δυνατή δόνηση είχε καταγραφεί το μακρινό 1860. Αλλά και στην περίοδο 1750-1770 είχαν γίνει στην περιοχή τρεις πολύ ισχυροί σεισμοί…», λέει ο καθηγητής Χίντσεν.


Οι σημειώσεις και οι μαρτυρίες της εποχής δεν θα μπορούσαν φυσικά να οδηγήσουν σε ακριβείς προβλέψεις για τον σεισμό της Τετάρτης. Αλλά από τη σεισμολογική έρευνα των τελευταίων εκατό χρόνων προκύπτει ότι οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο σε περιοχές όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, για παράδειγμα στην Ανατολία ή στην Καλιφόρνια.



Ιδιαίτερα επικίνδυνο το ρήγμα της Αϊτής


Εθελοντές αναζητούν τους επιζώντες στα ερείπια.


Στην ρήγμα της Αϊτής οι τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής δεν τέμνονται απλώς μετωπικά, αλλά μετακινούνται παράλληλα και ολισθαίνουν συνεχώς. Ο γεωφυσικός Μπίργκερ Λιρ, συνεργάτης του Γεωλογικού Ινστιτούτου στο Πότσνταμ της Γερμανίας, υπολογίζει την κίνηση αυτή σε δύο εκατοστά τον χρόνο. Αν αναλογιστεί κανείς τα εκατοντάδες χρόνια που έχουν περάσει από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό, φτάνει στο συμπέρασμα ότι το ρήγμα στην Αϊτή πρέπει να είχε είχε ξεπεράσει τα δύο μέτρα.


«Ο σεισμός σημειώθηκε σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων. Επτά Ρίχτερ σε τόσο μικρό εστιακό βάθος σημαίνει ότι προφανώς προκλήθηκε ρήγμα μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Γι αυτό και ήταν τόσο καταστροφικές οι συνέπειες», λέει ο Μπίργκερ Λιρ στην Deutsche Welle.


Αδύνατη η ακριβής πρόβλεψη του σεισμού


Υπό κατάρρευση και το Προεδρικό Μέγαρο.


Υπό κατάρρευση και το Προεδρικό Μέγαρο.


Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από τριακόσιοι σεισμολογικοί σταθμοί με σεισμογράφους υψηλής ακρίβειας. Η λεπτομερής πρόβλεψη για τον χώρο, την ημερομηνία και την ισχύ ενός σεισμού είναι αδύνατη. Αλλά τουλάχιστον οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν τις πιθανότητες ισχυρού σεισμού με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.


«Κατ΄αρχάς αξιολογούμε τους μικροσεισμούς, τους οποίους δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, αλλά εμείς μπορούμε να τους καταγράψουμε με κατάλληλο εξοπλισμό. Κάνουμε μετρήσεις στο υπέδαφος και ελέγχουμε τη στάθμη του νερού σε φρεάτια και υπόγεια ύδατα, γιατί συνήθως εκεί παρατηρούνται αναταράξεις πριν από έναν μεγάλο σεισμό. Μία άλλη μέθοδος είναι η μέτρηση ηλεκτρικών πεδίων, τα οποία συνήθως μεταβάλλονται πριν από μία δόνηση, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η μέθοδος δεν προσφέρει αξιόπιστες προβλέψεις».


Ακόμα και μετά τον σεισμό επτά Ρίχτερ, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει εκτονωθεί στην Αϊτή. Σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, καταγράφονται χιλιάδες μικρότεροι μετασεισμοί και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή ακόμα και για μήνες ολόκληρους…


Wolfgang Dick / Γιάννης Παπαδημητρίου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου


Πηγή:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5126887,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: