Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

H cravat του δανδή

Στην ανάρτησή μας της Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 αναφερθήκαμε στην ιστορία της γραβάτας και κάπου εκεί αναφέραμε τον Ωραίο Μπρούμελ και την ascot tie. Ένας καλός φίλος είχε την καλωσύνη να μου στείλει ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε στο περιοδικό GK που μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω. Σας υπενθυμίζω επίσης την αρχική ανάρτηση στο http://boraeinai.blogspot.com/2010/01/cravat.html


H cravat του δανδή


Ένα σύμβολο κομψότητας και κύρους από άλλες εποχές, που χάρη σε μια τηλεοπτική σειρά στολίζει σήμερα όλο και περισσότερους λαιμούς.


Ποτέ άλλοτε μια νεα­νική σειρά δεν ήταν υπεύθυνη για την ολική επαναφορά της πιο ρετρό εκδοχής ενός αξε­σουάρ: της ascot tie ή cravat. Και όμως, ο ήρωας «Τσακ Μπας» -κατά κόσμο Εντ Γουέστγουικ- του αφελούς, αλλά στυλιστικά άψογου, «Gossip Girl» δεν χάνει ευκαιρία να εμφανί­ζεται με ascot tie, σε outfits που αγγίζουν τα όρια του δανδισμού. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έκανε τον εμπνευστή του συγκεκριμένου στυλ, Beau Brummell (Ωραίο Μπρούμελ), ευτυχισμένο, αφού ήταν από τους πρώτους που διέ­δωσε στις αρχές του 19ου αιώνα την κλασική λινή ascot tie, δε­μένη γύρω από το λαιμό του. Ευτυχώς σήμερα ένας άντρας δεν χρειάζεται πέντε ώρες για να ντυθεί -όπως ο «πατέρας» της ascot- ούτε είναι υποχρεω­μένος να γυαλίζει τις μπότες του με σαμπάνια (!)...


Η καταγωγή της ascot tie είναι κοινή με εκείνη της γρα­βάτας και προέρχεται από τα μαντίλια που χρησιμοποιούσαν οι Κροάτες μισθοφόροι κατά τους Πρωσικούς Πολέμους του 17 ου αιώνα για να κλείνουν το άνοιγμα του πουκαμίσου τους. Βέβαια, στο τελευταίο βιβλίο του Νταν Μπράουν «Το χαμένο σύμβολο» διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι η γραβάτα -άρα και η ascot tie- είναι απόγονος των μεταξωτών fascalia που φορούσαν στο λαιμό οι Ρωμαί­οι ρήτορες για να κρατούν ζεστές τις φωνητικές τους χορδές. Μά­λιστα, τα fascalia δένονταν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που δένε­ται η ascot tie. Ένα πέρασμα της μιας άκρης πίσω από την άλλη και άλλο ένα μέσα από τη θηλιά που σχηματίζεται.


Όπως και να έχει, πάντως, πρόκειται για το είδος της γρα­βάτας που ποτέ δεν υπήρξε δημοφιλής στην εργατική τάξη. Γύ­ρω στο 1880, η ascot tie φοριό­ταν από την ανερχόμενη αστική τάξη της Ευρώπης ως εναλλα­κτική της κλασικής γραβάτας σε επίσημες εκδηλώσεις που λάμ­βαναν χώρα πριν από το μεση­μέρι, συνδυασμένη με φράκο ή πρωινό παλτό. Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, να κάνει την εμ­φάνιση της και στην επαρχία Μπερκσάιρ και συγκεκριμένα στις ιπποδρομίες του Άσκοτ, που ήταν το μεγαλύτερο κοινω­νικό γεγονός της Αγγλίας. Το επίσημο πρωινό ντύσιμο που επέβαλλε ο ενδυματολογικός κανόνας των αγώνων -τους οποίους παρακολουθούσε και η βασίλισσα- ανέδειξαν την ascot tie ως το απόλυτο ανδρι­κό αξεσουάρ, μαζί με τα ημίψηλα. Η ονοματοδοσία ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, αν και κα­τά την Εδουαρδιανή περίοδο, που ακολούθησε (1901-1918), κανείς δεν φορούσε πλέον ascot tie, ούτε καν στο Άσκοτ!


Στον 20ό και τον 21 ο αι­ώνα, πάντως, μόνο ένας γνω­στός άντρας δεν την απαρνήθη­κε ποτέ από την ημέρα που την ανακάλυψε, ακόμη και τα χρό­νια που η ascot tie δεν ήταν μό­δα ούτε κατά διάνοια: ο Χίου Χέφνερ. Αν και ο συνδυασμός με κόκκινα σμόκιν και παντε­λόνια πιτζάμας μάλλον δεν απογειώνει την έννοια του στυλ ascot..._


Ρετρό παιχνίδι, μοντέρνος ρόλος


Πρόκειται για ένα ανδρικό αξεσουάρ που χρειάζεται ει­δικό χειρισμό για να δείχνει μοντέρνο και όχι απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Για παρά­δειγμα, οι ascot ties φοριούνταν κολλαριστές και περίτεχνα δεμένες, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Λογικά, θα αποφύγετε την εδουαρδιανή φόρμα του δεσίματος «Jabot» και δεν θα χρησιμοποιήσετε και την ειδική καρφίτσα για ascot, που συγκρατούσε ενωμένες τις δύο άκρες της..... Θα κάνετε το απλό δέσιμο, σαν να ξεκινάτε να δένετε μια γραβάτα, και θα τη φορέσετε κατάσαρκα στο λαιμό, με τις άκρες να χάνονται κάτω από το κολάρο.

Επίσης στις μέρες μας, οι ascot δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως μεταξωτές ή λινές, χωρίς ασφαλώς να αποκλεί­ονται αυτές οι κλασικές επι­λογές. Αυτό που είναι σημαντικό, αν αποκλείσετε μια πο­λύ επίσημη μεταξωτή ascot, είναι να ταιριάζει η υφή της με εκείνη του κοστουμιού. Αν φοράτε μάλλινο κοστούμι, τό­τε η ascot μπορεί να είναι μάλ­λινη ή, ακόμα καλύτερα, κασμιρένια. Προτιμήστε κάποια σε ζωηρή απόχρωση, διότι θα δώσει μια πινελιά χρώματος σε ένα μουντό σύνολο.

Σήμερα, συνδυάζονται υπέροχα με γιλέκα - που επίσης επέστρεψαν δυναμικά -, στενά υφασμάτινα παντελό­νια με λεπτή ρίγα, πουκάμισα σε παλ χρώματα και «πειραγ­μένα» μανικετόκουμπα που απαλύνουν τη ρετρό διάθεση.


Ελίζα Μπενβενίστε


Πηγή

GK ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009




ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο



BEAU BRUMMELL



O Ωραίος Μπρούμελ (BEAU BRUMMELL) γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1778, στο Λονδίνο και πέθανε στη Γαλλία στις 30 Μαρτίου 1840,( Caen, Fr. ).

Υπήρξε ένας φημισμένος Άγγλος Δάντης ιδιαίτερα γνωστός για την φιλία του με τον Γεώργιο , Πρίγκιπα της Ουαλλίας που αργότερα βασίλεψε στην Μεγάλη Βρεττανία σαν Βασιλιάς Γεώργιος IV.

O Μπρούμελ θεωρείται αυτός που καθιέρωσε την μόδα των αρχών του 19ου αιώνα


Δεν υπάρχουν σχόλια: