Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ρίχτερ υπνώτιζαν την Πυθία




Ρίχτερ υπνώτιζαν την Πυθία
Η επιστημονική εξήγηση για τους υδρατμούς που έφερναν σε έκσταση την ιέρεια του πιο γνωστού μαντείου του κόσμου
 Εδώ και χρόνια οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να βρουν την εξήγηση του μύθου του Μαντείου των Δελφών. Μύθος που θέλει την Ιέρεια Πυθία να προβλέπει το μέλλον, πέφτοντας σε έκσταση, μετά από εισπνοές καπνών που έβγαιναν από τη γη.
Οι επιστήμονες, τώρα, πιστεύουν ότι βρήκαν μια εξήγηση στις σύνθετες και ισχυρές σεισμικές δονήσεις της Κεντρικής Ελλάδας.
«Όλοι οι γνωστοί αρχαιολόγοι έχουν ισχυριστεί ότι οι αρχαίες ιστορίες δεν είναι αληθείς, γιατί δεν υπάρχουν ηφαίστεια στην περιοχή. Δεν χρειάζεσαι, όμως, ηφαίστεια για να έχεις καπνό», λέει ο γεωλόγος ντε Μπορ του Πανεπιστημίου του Γουέσλεϊ. Ο δρ. ντε Μπορ και ο αρχαιολόγος Τζον Χέιλ από το Πανεπιστήμιο του Λουίσβιλ πιστεύουν ότι ρήγματα που δημιουργήθηκαν μετά από σεισμικές δονήσεις ευθύνονται για το φαινόμενο των ατμών. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Geology», αποδεικνύεται ότι η περιοχή είχε συχνές δονήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες σχισμές στην επιφάνεια του εδάφους, απελευθερώνοντας ατμούς από τα έγκατά της.
Ο γεωλόγος Λουίτζι Πι κάρντι από το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών της Φλωρεντίας υποστηρίζει πως ένας σεισμός, το 373 π.Χ., κατέστρεψε μία από τις εκδοχές του Ναού του Απόλλωνα, που φιλοξενούσε το μαντείο.
Ένας ισχυρός σεισμός αναφέρεται και σε ιστορικά κείμενα μόνο που εκείνος βέβαια είχε χτυπήσει το νότιο τμήμα των Δελφών, στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο Πικάρντι επιμένει, όμως, ότι το μαντείο βρίσκεται επάνω στο ρήγμα των Δελφών, το οποίο άνοιξε ξανά στον τρομερό σεισμό του 1981.
Σύμφωνα με τον δρ. ντε Μπορ, η μετακίνηση ρηγμάτων δημιούργησε μια βαθιά δίοδο για να περνά το νερό κι αυτό μαζί του έφερ νε τους υδρατμούς. Μια ζεστή πηγή ανάβλυζε κατά μήκος των ρηγμάτων κι έφτανε στην επιφάνεια μέσω της διόδου, ακριβώς κάτω από τον ναό.
Μια ανάλυση των πετρωμάτων που βρίσκονταν κοντά στην πηγή αποκάλυψε την ύπαρξη αερίων, όπως μεθάνιο, αιθάνιο και αιθυλένιο. Ειδικό το αιθυλένιο, που κάποτε το χρησιμοποιούσαν σαν αναισθητικό, έχει μια γλυκιά μυρωδιά και προκαλεί ύπνωση.
Ο δρ. Χέιλ  πιστεύει ότι η Ιέρεια, μετά από εισπνοές του συγκεκριμένου αερίου, έπεφτε σε έκσταση. Υπάρχουν, εξάλλου, ιστορικές αναφορές για τη γλυκιά μυρωδιά των ατμών που «μύριζαν σαν τριαντάφυλλο».
Σεισμικές δονήσεις, όμως, ευθύνονται και για το κλείσιμο του μαντείου, σύμφωνα με τον δρ. Πικάρντι.
Κάποια στιγμή, μετά το 300 μ.Χ., ένας σεισμός έκλεισε την πηγή για τα καλά και το μαντείο σταμάτησε να λειτουργεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: