Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

4 λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά σας "ελεύθερα" το Καλοκαίρι!





4 λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά σας "ελεύθερα" το Καλοκαίρι!

Της Ευαγγελίας Φράγκου*

Καλοκαιράκι!!! Διανύουμε την αγαπημένη για πολλούς εποχή και παρόλο που ο καιρός κάνει τα τερτίπια του, δεν παύει να είμαστε στα τέλη του Ιούλη και να απολαμβάνουμε τις βόλτες μας, τα μπάνια μας ή απλά τα βραδινά μας cocktails, περιμένοντας την πολυπόθητη άδεια των διακοπών! Με τα παιδιά, όμως, τι γίνεται; Συνεχίζουμε να θέτουμε όρια και κανόνες και να είμαστε τόσο προστατευτικοί όπως τον χειμώνα; Ή τα αφήνουμε πιο ελεύθερα για λίγο καιρό, προκειμένου να ξεκουραστούν από τις σχολικές εργασίες, τις φωνές και τους κανονισμούς; Ως εκπαιδευτικός θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι (και πόσο μάλλον τα παιδιά) χρειαζόμαστε ένα μεγάλο διάλειμμα μέσα στον χρόνο, μακριά από την ρουτίνα και τα "πρέπει", μακριά από ό, τι μας θλίβει, μας πιέζει και μας στενοχωρεί...
Να, λοιπόν, 4 λόγοι για να δώσετε ελευθερία στα παιδιά σας τους καλοκαιρινούς μήνες:

  • Το έχουν ανάγκη! Τελείωσαν τα σχολεία κι οι υποχρεώσεις τους και νιώθουν την ανάγκη να ξεχυθούν στους δρόμους για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς. Επιτρέψτε το να γίνει, έχοντας φυσικά τον έλεγχο για το που βρίσκονται και με ποιον.

  • Ήρθε, επιτέλους, η ώρα να βρουν τους φίλους τους, αλλά και συγγενείς που έμεναν σε άλλη γειτονιά (ή πόλη) και δεν πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Μέσα στη χρονιά δεν έμενε χρόνος λόγω των υποχρεώσεων, των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων κ.α. Αφήστε τα να τρέξουν στην διπλανή γειτονιά και να περάσουν ώρα με τους "εξωσχολικούς" φίλους και συγγενείς, επισήμαίνοντας τους, όμως, την ώρα που πρέπει να επιστρέψουν.

  • Κατά την διάρκεια των οικογενειακών διακοπών, εάν πάτε σε άλλο μέρος και εφόσον είναι εφικτό, προσπαθήστε να λέτε στα παιδιά σας περισσότερα "ναι" , παρά "όχι"! Έτσι θα νιώσουν περισσότερη ελευθερία και χαρά που εκπληρώνεται πολλά από τα χατίρια τους αλλά κι εσείς θα το χαρείτε βλέποντας τα προσωπάκια τους πραγματικά ευτυχισμένα!

  • Τέλος, όσο απέχουν από τα "πρέπει" και από τις σχολικές έγνοιες τους καλοκαιρινούς μήνες (έστω τον Ιούνιο και Ιούλιο) τόσο περισσότερο θα είναι ξεκούραστα και έτοιμα να ξεκινήσουν με μεράκι την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς πολύ πιθανό να τους έχει λείψει κιόλας η ρουτίνα του σχολείου. ( Εδώ, να τονίσω πως είμαι της άποψης, μέσα στον Αύγουστο, τα παιδιά να κάνουν επαναληπτικές ασκήσεις και να προετοιμάζονται σταδιακά για την χρονιά που θα ακολουθήσει...Ήρεμα, χωρίς άγχος και πίεση, διότι ακόμα είναι καλοκαίρι!)

Αυτούς τους μήνες, επομένως, ας αφουγκραστούμε λίγο περισσότερο τις ανάγκες και τα "θέλω" των παιδιών, έχοντας φυσικά πάντα τον έλεγχο αυτών, και να μην ξεχνάμε... ότι ΔΕΝ θα είναι για πάντα παιδιά και ότι ΔΕΝ θα χαίρονται πάντα το καλοκαίρι όπως στη παιδική ηλικία!


*Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες της Ειδικής Αγωγής και της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης σχετικά με την Παθολογία της Γλώσσας, τη Δυσλεξία, τον Αυτισμό και τη Γραφή Τυφλών Braille. Εργάστηκα σε ορισμένα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και ασχολήθηκα εκτενέστερα με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μικρής ηλικίας και τη μελέτη παιδιών κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Βοηθός Αρχισυνταξίας και αρθρογράφος κυρίως παιδαγωγικού αλλά και ευρύτερου περιεχομένου στο Femalevoice.gr

Email επικοινωνίας: evanzelyn@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: