Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Κων. Χολέβας : Στα βουνά της Βορείου Ηπείρου τότε και τώρα
Στα βουνά της Βορείου Ηπείρου τότε και τώρα

Ο εορτασμός του ΟΧΙ ας οδηγήσει όλους μας να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό των αδελφών μας

Γράφει ο Κων. Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων

Οι μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού κατά του Μουσολίνι από τον Οκτώβριο του 1940 έως και την άνοιξη του 1941 (Επιχείρηση Primavera) έλαβαν χωράν στη Βόρειο Ήπειρο, δηλαδή στην περιοχή της Αλβανίας η οποία κατοικείται κυρίως από την ελληνική εθνική κοινότητα. Πήραμε το Αργυρόκαστρο, νικήσαμε στο Τεπελένι, απελευθερώσαμε την Κορυτσά, ήσαν τα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων που σκορπούσαν ρίγη συγκινήσεως. Οι Βορειοηπειρώτες περίμεναν με ελληνικές σημαίες τον Στρατό μας και όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες, μοιρολόγησαν τους νεκρούς.
Οφείλουμε πολλά στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Όχι μόνον για τη συνεισφορά του στη νίκη κατά της φασιστικής Ιταλίας, αλλά και γενικότερα. Μέσα από πολλές κατακτήσεις και καταπιέσεις κράτησε την ορθόδοξη πίστη και διαφύλαξε την ελληνική συνείδηση. Ακόμη κι όταν χανόταν η ελληνική γλώσσα και τη θέση της έπαιρναν διάλεκτοι, όπως τα βλάχικα, οι Βορειοηπειρώτες παρέμεναν στενά προσηλωμένοι στο ελληνορθόδοξο γένος.
Σήμερα τα προβλήματα των ομοεθνών μας στην Αλβανία είναι πολλά και έρχονται να προστεθούν στο βεβαρημένο κλίμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θυμίζω τα κυριότερα σημεία διαφωνίας μεταξύ Αθηνών και Τιράνων:
Α) Η αμφισβήτηση από το αλβανικό κράτος των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας.
Β) Η απαγόρευση καθόδου σης εκλογές αυτόνομου ελληνικού κόμματος, διότι ο εκλογικός νόμος τους αναγκάζει να ενταχθούν σε συνασπισμό με αλβανικά κόμματα, ακόμη και με ανθέλληνες Τσάμηδες.
Γ) Η κυκλοφορία σχολικών βιβλίων, τα οποία παρουσιάζουν ελληνικά εδάφη να εντάσσονται στη «Φυσική Αλβανία».
Δ) Η άγνοια του ακριβούς αριθμού των Βορειοηπειρωτών λόγω μη υπάρξεως αντικειμενικής απογραφής.
Ε) Η άρνηση λειτουργίας μειονοτικών δημοτικών σχολείων σε μεγάλες πόλεις. Τόσα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού οι αλβανικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ως Έλληνες μόνον τις 58.000 που αναγνώριζαν ο Χότζα και ο Αλία.
ΣΤ) Η προπαγάνδα περί δικαιωμάτων των Τσάμηδων-συνεργατών των Γερμανοϊταλών στην Κατοχή- και ο χαρακτηρισμός της Θεσπρωτίας ως «Τσαμουριάς».
Ζ) Η προπαγάνδα των Τιράνων ότι οι Έλληνες Αρβανίτες είναι Αλβανοί.
Η) Η αμφισβήτηση από την κυβέρνηση Ράμα της συμφωνίας μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα για την οροθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
θ) Ο νέος νόμος περί μειονοτήτων που ψήφισε το αλβανικό Κοινοβούλιο, ο οποίος περιορίζει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητος.
Ι) Η πρόκληση εμποδίων απέναντι στο ελληνικό αίτημα για την περισυλλογή των οστών και τον χριστιανικό ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941.
Ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ ας οδηγήσει όλους μας, κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες, να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών. Αν δεν σεβασθούν τους Βορειοηπειρώτες και τα ιστορικά δίκαια του Ελληνισμού, τα Τίρανα δεν πρόκειται να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση!

"κυριακάτικη δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: