Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Βόμβα για το περιβάλλον τα πεταμένα τρόφιμα
Βόμβα για το περιβάλλον τα πεταμένα τρόφιμα

Για το 8% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι ευθύνονται οι τροφές που καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο πετιούνται 88 εκατομμύρια τόνοι.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
cstasinopoulos@24media.gr

Είτε τρωτε υγιεινά είτε όχι, είτε τρώτε στο σπίτι είτε σε εστιατόριο, είτε παράγετε την τροφή σας είτε την αγοράζετε, το σίγουρο είναι ότι ένα μέρος του φαγητού σας θα καταλήξει στα σκουπίδια, και αυτό έχει μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εάν τα σκουπίδια από το φαγητό ήταν ένα κράτος, τότε θα ήταν τρίτο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα στη λίστα με τις χώρες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Υπολογίζεται ότι τα τρόφιμα τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια ευθύνονται για πάνω από το 8% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η FAO εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο της παραγόμενης ποσότητας τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια ή δεν είναι δυνατό να καταναλωθεί, και ότι το κόστος από αυτό το γεγονός ανέρχεται σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης τόσο πιο πολύ θα διευρύνεται το πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια θα μπορούσαν να ιδωθούν και ως δείκτης για τις ανισότητες στον πλανήτη μας, αφού την ώρα που στη Νέα Υόρκη κάθε κάτοικος παράγει 1,5 κιλό απορρίμματα από το φαγητό του την ημέρα, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται.
Αυτήν τη στιγμή μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο πετιούνται 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού, εκ των οποίων πάνω από το 5°% προέρχεται από τα νοικοκυριά. Μπορεί για την ελληνική πραγματικότητα τα παραπάνω να μη λένε και πολλά, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί στους στόχους που είναι γνωστοί ως «Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης» και έτσι μέχρι το 2030 θα πρέπει η ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια από προμηθευτές και καταναλωτές να μειωθεί στο μισό. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη γιγάντωση του προβλήματος είναι τα αποφάγια, τα κατάλοιπα από το μαγείρεμα και τα προϊόντα διατροφής τα οποία δεν έχουν καταναλωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
Τα τρόφιμα που καταλήγουν συχνότερα στα σκουπίδια προφανώς εξαιτίας κακού σχεδιασμού ως προς τον χρόνο αγοράς και τον χρόνο κατανάλωσης τους, αλλά και ως προς την ποσότητα αγοράς και μαγειρέματος, είναι τα προϊόντα που έχουν ως βάση τα δημητριακά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των ποσοτήτων τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον νόμο της απελθούσας κυβέρνησης της Γαλλίας το καλοκαίρι του 2016, ο οποίος αναγκάζει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να δωρίζουν τα τρόφιμα που ειδάλλως θα πετούσαν σε τράπεζες φαγητού ή σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Στην Ευρώπη, στη μάχη κατά της «απόρριψης φαγητού», πέραν της νομοθεσίας, έχει μπει επίσης και η τεχνολογία, με διάφορα applications σε Ολλανδία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία να ενημερώνουν τους χρήστες τους για τις ημέρες που σούπερ μάρκετ και εστιατόρια έχουν προσφορές ή δίνουν φαγητό δωρεάν.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εισαγωγή ενός εθνικού συστήματος μέτρησης των παραγόμενων απορριμμάτων που θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια θα είχε σημαντικά θετική επίδραση, αφού θα επέτρεπε τον εντοπισμό των κενών στις διατροφικές αλυσίδες από τις οποίες «χάνονται» τρόφιμα και την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης του προβλήματος.
Παρά ταύτα, όπως υπογραμμίζουν οι άνθρωποι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (EUFIC), μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η κανονικοποίηση των δεδομένων αυτών, αφού υπάρχει σημαντική έλλειψη στοιχείων όσον αφορά στο πόσο συμβάλλουν στο πρόβλημα ο αγροτικός τομέας, ο τομέας της επεξεργασίας και ο εμπορικός τομέας. 

ΕΘΝΟΣ 19.11.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: