Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Πρώτο μέλημα η ασφάλεια κατά την οδήγηση



Πρώτο μέλημα η ασφάλεια κατά την οδήγηση

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν διαρκώς συγκεντρωμένη την προσοχή τους στον δρόμο. Όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια των επβατών τους και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου. Δεν είναι όμως πάντα «ρόδινα» τα πράγματα, καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας από την οδήγηση.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Η προσοχή των οδηγών είναι δυνατόν να αποσπαστεί κυρίως όταν:
• Δεν κοιτούν το δρόμο.
• Σκέφτονται άλλα πράγματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν άμεση αντίληψη του περιβάλλοντος.
• Αφήνουν το τιμόνι.
Συχνά συμβαίνουν και τα τρία ταυτόχρονα. Π.χ. ένας οδηγός που πρέπει να γυρίσει πίσω το κεφάλι του για να σταματήσει τα παιδιά που τσακώνονται στο πίσω κάθισμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βλέμμα του στον δρόμο ούτε την προσοχή του στην κυκλοφορία. Μπορεί ακόμη και να αφήσει το τιμόνι ή το συνηθέστερο να στρίψει το τιμόνι μαζί με τη στροφή του σώματος του προς τα πίσω καθίσματα.
Τα κινητά τηλέφωνα και τα συστήματα πλοήγησης είναι επίσης σημαντικές αιτίες απόσπασης της προσοχής. Ειδικά τα GPS, πρέπει να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτα και εντός του ευρύτερου οπτικού πεδίου του οδηγού, χωρίς όμως να εμποδίζουν την ορατότητα του. Το κάπνισμα, το φαγητό και το ραδιόφωνο καθώς και η πολύ δυνατή μουσική είναι επίσης συχνές αιτίες που προκαλούν την απόσπαση της προσοχής μας.



ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Η καλή οργάνωση μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφύγετε τις καταστάσεις με τις οποίες αποσπάται η προσοχή. Φάτε, καπνιστέ ή κάντε τα τηλεφωνήματα σας προτού ξεκινήσετε την οδήγηση. Προγραμματίστε το σύστημα πλοήγησης πριν ξεκινήσετε, ελέγχοντας αν λειτουργεί απρόσκοπτα. Αν πρόκειται να περάσετε από σταθμούς διοδίων, βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον το ακριβές αντίτιμο, αφού έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνετε τελευταία στιγμή σε τσέπες, ντουλαπάκια ή τσάντες. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να απαντήσετε στο τηλέφωνο, σταματήστε στο πλάι του δρόμου εάν είναι δυνατόν, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος. Βλέπετε, ακόμη και τα συστήματα hands-free δεν παύουν να μας αποσπούν την προσοχή, αφού η τηλεφωνική επικοινωνία συνήθως μας κάνει να αφαιρούμαστε από τα τεκταινόμενα στον δρόμο. Επίσης αν πρέπει να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας που βρίσκονται στα πίσω καθίσματα, πράξτε το αφού πρώτα έχετε ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο σας σε ασφαλές σημείο του δρόμου. Φροντίστε επίσης για την ψυχική σας ηρεμία, αφού πολλές φορές η ένταση μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οδηγική συμπεριφορά.

Car and Drive

Δεν υπάρχουν σχόλια: