Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ





ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

Εκεί που νιώθεις μόνος πάνω στη Γη

Δεν έχουν ψάλτη ούτε παπά!

Σε τούτες τις έρημες εκκλησιές θα νιώσεις μοναχός πάνω στη Γη, δίπλα σε απόκοσμα βράχια και πυκνόφυλλα ελάτια, κάτω από απρόσιτες βουνοκορφές ή μπροστά στο απέραντο γαλάζιο πέλαγος.

Πολλές φορές οι περισσότεροι θα θέλαμε να αποδράσουμε από το κλεινόν άστυ και να ξεχυθούμε στην ελληνική ύπαιθρο ιδίως όταν αρχίζει να μυρίζει Άνοιξη και έρχεται το Πάσχα. Φέτος κλεισμένοι με τον κορονοϊό σπίτια μας ας αποδράσουμε νοερά σε κάποια μοναχικά προσκυνήματα, και ίσως κάποιο από τα απόμερα ξωκλήσια ή τα έρημα μοναστήρια που σας παρουσιάζουμε εδώ, σας κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε να το επισκεφθείτε στη διάρκεια των διακοπών σας όταν επιτέλους θα απελευθερωθούμε από τον σημερινό βραχνά του ιού και θα  μας είναι δυνατό.
Θα ήθελα όμως από εδώ να σας επισημάνω πως ανεξάρτητα από τις όποιες θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, αξίζει να τους αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να μάθετε την ιστορία τους και να περιεργαστείτε τα έργα της ανθρώπινης πίστης και τις χειροποίητες νωπογραφίες και αγιογραφίες στο εσωτερικό τους που έχουν αντέξει στους αιώνες. Ίσως τότε μες στην απόλυτη ησυχία και στο φως του κεριού που τρεμοπαίζει κατανοήσετε τις επιλογές κάποιων αναχωρητών ή απλών ανθρώπων της υπαίθρου που εδώ σε τούτα τα απόμακρα μέρη, έκαναν τη δική τους υπέρβαση για να συναντήσουν τον Θεό τους ή να βρουν τον εαυτό τους, στήνοντας ένα ταπεινό ξωκλήσι ή κτίζοντας πέτρα, πέτρα με απόθεμα ψυχής και περίσσευμα δύναμης ένα μοναστήρι που, ακόμη και αιώνες μετά, εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος!

Πάρνωνας, Μονή Κοντολινάς

 Τη Μονή Κοντολινάς (17ος αιώνας) θα την αναζητήσετε στην καρδιά του δασικού συμπλέγματος του ανατολικού Πάρνωνα σε υψόμετρο 980 μέτρων.


Κρυμμένη καθώς είναι μέσα στο αρχέγονο δάσος του Πάρνωνα, θα χρειαστείτε πυξίδα και GPS για να τη βρείτε. Μην τη βγάλετε όμως έξω από το πρόγραμμα σας, καθώς η διαδρομή, που είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική, θα σας αποζημιώσει. Βέβαια αν δεν έχετε τετρακίνητο όχημα, ίσως είναι λίγο δύσκολο να καταφέρετε να φθάσετε μέχρι το τέρμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να πληροφορηθείτε για την κατάσταση του δρόμου από τους ντόπιους στην Καστάνιτσα που είναι το κοντινότερο χωριό στο ιστορικό μοναστήρι.
Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Μοριά, βρίσκεται στην υπώρειες του Ανατολικού Πάρνωνα σε ύψος 900 μέτρων, ενώ απέχει από την Τρίπολη 70 χλμ. και από το Άστρος 30 χλμ. Στην έξοδο του οικισμού θα βρείτε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο Πολύδροσο Λακωνίας, διασχίζοντας πανέμορφα δασοσκεπή τοπία όπου λόγω υψομέτρου η άνοιξη μόλις έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα δυνατά της σκιρτήματα. Στα 3,5 χιλιόμετρα θα δείτε μια διασταύρωση όπου θα στρίψετε αριστερά σε σχετικά βατό χωματόδρομο και θα καταλήξετε στη Μονή Κοντολινάδ, η οποία φωλιάζει μέσα σε δάσος από έλατα και καστανιές. Από το παλιό μοναστηριακό συγκρότημα του Αγ. Νικολάου και Παντελεήμονος Κοντολινάς (17ος αι.) έχει απομείνει μόνο το καθολικό, που συνήθως είναι ανοικτό για τους φυσιολάτρες προσκυνητές που καταφθάνουν μέχρις εδώ.

Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, Μονή Αγ. Νικολάου

 Το εσωτερικό της Μονής του Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο έχει παραμείνει ίδιο 
εδώ και αιώνες

Το Βαλτεσινίκο που απέχει 60 χλμ. από Τρίπολη και 20 από Βυτίνα είναι ένα από το πιο ενδιαφέροντα χωριά της περιοχής για κάποιον που θέλει να έχει ποιοτικές επιλογές στο φαγητό και στη διαμονή, αλλά δεν θέλει να βρεθεί και στο επίκεντρο της πολυκοσμίας που παρατηρείται στα γειτονικά δημοφιλή χωριά όπως η Βυτίνα, το Λεβίδι και η Δημητσάνα.
Από το κέντρο του οικισμού θα πάρετε τον δρόμο για Κερπινή. Λίγο έξω από το Βαλτεσινίκο θα δείτε το λιθόστρωτο μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από σύντομη κατάβαση στη μονή του Αγ. Νικολάου. Το φρουριακής μορφής μοναστήρι του 16ου αιώνα βρίσκεται γαντζωμένο στην κόχη κάθετου βράχου αντικρίζοντας το φαράγγι του Καψάλη. Το εσωτερικό του έχει παραμείνει ίδιο εδώ και αιώνες και αυτό θα φανεί αμέσως μόλις περάσετε τη στενή χαμηλή πόρτα. Ο Άγιος Νικόλαος έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους ντόπιους καθώς το 1826 όταν ο Ιμπραήμ πλησίαζε το Βαλτεσινίκο, εδώ ήρθαν για να βρουν καταφύγιο πολλοί κάτοικοι. Ανεπιτυχώς ο εισβολέας προσπάθησε να καταλάβει τη μονή αφού η αντίσταση ήταν σθεναρή και οι απώλειες μεγάλες. Μετά από δύο μέρες σκληρής πολιορκίας και καθώς τα εφόδια ολοένα λιγόστευαν, ο Ιμπραήμ αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Λακωνική Μάνη, Εκκλησία της Οδηγήτριας


 Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας ή Αγήτριας, ένα από τα 
πιο εντυπωσιακά ξωκλήσια της Μάνης
Η Λακωνική Μάνη είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για να περάσει κάποιος τις πασχαλινές του διακοπές και σίγουρα τα αξιοθέατα είναι πολλά. Αν όμως θελήσετε να δείτε ένα πραγματικά υποβλητικό τοπίο, θα πρέπει να αναζητήσετε τον ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας (οι Μανιάτες τον λένε Αγήτρια) που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά βυζαντινά ξωκλήσια της Μάνης.
Πρώτα θα πάτε στο λιμάνι του Γερολιμένα και από εκεί θα αναζητήσετε τον δρόμο που θα σας φέρει στο χωριό Αγία Κυριακή (10 χλμ.). Στη συνέχεια ακλουθώντας πινακίδες θα βγείτε σε χωματόδρομο που καταλήγει στην αρχή του μονοπατιού.
Η σύντομη πεζοπορική διαδρομή δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Το μονοπάτι κινείται κοντά στη θάλασσα, ανάμεσα σε ανθισμένους ασφόδελους, αγκαθωτούς ασπάλαθους και μοσχομυριστά θαμνοκυπάρισσα.
Την εκκλησία θα τη δείτε τελευταία στιγμή καθώς είναι κρυμμένη πίσω από απόκρημνο βράχο, σε σημείο με ανυπέρβλητη θέα στο ακρωτήρι Τηγάνι και στους γκρεμούς του Μεζαλίμονα. Ο ναός του 13ου αιώνα είναι βυζαντινός, σταυροειδής με τρούλο και καθώς αγκαλιάζεται από τον κοκκινωπό βράχο, κερδίζει τις εντυπώσεις.

Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα


 Μονή Κηπίνας, ένα από τα ένα πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της Πίνδου
 τόσο για την αρχιτε­κτονική του όσο και για τη θέση του.
Στη Μονή Κηπίνας, που είναι ίσως το πιο γνωστό αλλά χωρίς μοναχούς μοναστήρι του ορεινού συμπλέγματος Τζουμέρκων - Κακαρδίτσας - Περιστερίου, θα έρθετε ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο, τόσο από τα χωριά Αγναντα, Πράμαντα όσο κι από τα βλαχοχώρια Συρράκο, Καλαρρύτες που διαθέτουν τουριστική υποδομή. Μόλις τη δείτε έτσι όπως είναι κρυμμένη σ' ένα από τα πιο τραχιά σημεία της Πίνδου, ανάμεσα σε χιονισμένες έως τον Μάη ακρώρειες και ξεπροβάλλει κρεμασμένη στον γκρεμό, θα σας αφήσει κυριολεκτικά άναυδους.
Πρόκειται για ένα από τα ένα πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της οροσειράς, τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για τη θέση του, καθώς μοιάζει γαντζωμένο μέσα σε κάθετη σχισμή, σε επιβλητικό σημείο με θέα στη χαράδρα που χωρίζει τους ορεινούς όγκους του Περιστερίου και της Κακαρδίτσας.
Η ίδρυση του τοποθετείται από τους ντόπιους στο 1349, ενώ κατά τον Σεραφείμ Βυζάντιο κτίστηκε το 1212. Το μονοπάτι έχει χαραχθεί στην κόψη του βράχου, ενώ μια ξύλινη γέφυρα που παλαιότερα ήταν κινητή (για προστασία από τους επιδρομείς) οδηγεί σήμερα στην είσοδο του ναού όπου υπάρχουν και τα κελιά των μοναχών. Τις μέρες του Πάσχα η μονή είναι ανοιχτή. Παρ' όλα αυτά, αν τη βρείτε κλειδωμένη, αναζητήστε το κλειδί στο καφενείο του κοντινού χωριού Κηπίνα.

Παλαιά Μονή Διονυσίου Ολύμπου

Σε ύψος 920 μέτρων, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ενιππέα και κάτω από τις επιβλητικές ακρώρειες του Ολύμπου, θα δείτε την παλιά Μονή Διονυσίου.
Σε ύψος 920 μέτρων, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ενιππέα και κάτω από τις επιβλητικές ακρώρειες του Ολύμπου, θα δείτε την παλιά Μονή Διονυσίου. Ιδρύθηκε το 1438, αλλά ανακαινίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Όσιο Διονύσιο. Το 1828 καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το 1878 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το Λιτόχωρο, το μοναστήρι, επωφελούμενο την απόκρημνη θέση του, προσέφερε καταφύγιο στα γυναικόπαιδα. Η πραγματική καταστροφή του, όμως, έγινε το 1943 από τους Γερμανούς που το βομβάρδισαν από αέρος ισοπεδώνοντας το ολοσχερώς επειδή είχαν πληροφορίες ότι ήταν ένα από τα προπύργια του ΕΛΑΣ.
Μετά τη λήξη του πολέμου ξανακτίστηκε αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο Λιτόχωρο. Σήμερα η παλιά Μονή Διονυσίου ανακαινίζεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αξίζει να περπατήσετε το πανέμορφο μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από μια ευχάριστη πεζοπορία 30 λεπτών παράλληλα με την κοίτη του Ενιππέα ποταμού στη σκήτη του Οσίου Διονυσίου που βρίσκεται μέσα σε κοίλωμα βράχου. Το μοναστήρι απέχει από το κέντρο του Λιτόχωρου 15 χλμ. Η διαδρομή είναι φανταστική καθώς διασχίζει ένα από τα ωραιότερα σημεία του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Το κοντινότερο σημείο για φαγητό είναι στη θέση Πριόνια όπου ξεκινούν τα μονοπάτια για τα καταφύγια του Ολύμπου. Συχνά-πυκνά μοναχοί από τη νέα Μονή Διονυσίου έρχονται και ανοίγουν το μοναστήρι για τους προσκυνητές.

Ορεινή Ναυπακτία, Άγιος Δημήτριος


 Ο Άγιος Δημήτρης κοντά στο χωριό Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας

Η μικρή οδική περιπέτεια που θα μας ανεβάσει από τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου στ' αλπικά τοπία της Ναυπακτίας ξεκινά από το κάστρο της Ναυπάκτου, περνά από την Ελατού στην Άνω Χώρα και ολοκληρώνεται στο χωριό Κρυονέρια (65 χλμ. από Ναύπακτο), το ψηλότερο της περιοχής αφού απλώνει τις ελατοσκέπαστες γειτονιές του σε ύψος 1.100-1.250 μέτρων.
Τα Κρυονέρια, αλλά και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν υποδομή για διαμονή και φαγητό καθώς είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις πασχαλινές αποδράσεις. Ερχόμενοι από Άνω Χώρα, τρία χιλιόμετρα πριν φθάσετε στα Κρυονέρια θα δείτε τον στενότερο δρόμο αριστερά σας που οδηγεί τη θέση Σέλπερη (υψομ. 1.100).
Η πορεία θα πραγματοποιηθεί σε βατό χωματόδρομο που διασχίζει υπέροχο δάσος ελάτων. Μετά από 4 χιλιόμετρα ο δασικός δρόμος τερματίζει στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που ιδρύθηκε το 1805 από τον ηγούμενο Δαμιανό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, ενώ αναφέρεται από διάφορους ξένους περιηγητές που επισκέφτηκαν την περιοχή τον 19ο αιώνα.
Σήμερα διασώζεται μόνο το καθολικό του σε σχετικά καλή κατάσταση. Το τοπίο περιφερειακά είναι μαγευτικό καθώς θα σας περιβάλλουν πυκνά ελατοδάση και βουνά. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ίσως το βρείτε ανοιχτό.

Άγραφα, Άγιος Νικόλαος


  Ένα παλιό τα­πεινό εκκλησά­κι που είναι κτι­σμένο στα 1.600 μέτρα
Ψηλά στην αγκαλιά των αγραφιώτικων κορφών, σε διάσελο πάνω στους παλιούς μουλαρόδρομους που συνέδεαν το Αγρίνιο με την Καρδίτσα και το Καρπενήσι, θα συναντήσετε τον ναό του Αγίου Νικολάου (υψόμ. 1.600).
Πότε κατασκευάστηκε δεν είναι βέβαιο, όμως αν κρίνει κάποιος από τις βαριά καπνισμένες πέτρες στο εσωτερικό του, θα πρέπει να μετρά πολλούς αιώνες ζωής. Θα φτάσετε σχετικά εύκολα ακλουθώντας σε ένα μεγάλο μέρος του τον ασφάλτινο δρόμο από τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα.
Από το Νεοχώρι θα συνεχίσετε προς Μπελοκομίτη και φράγμα λίμνης Πλαστήρα. Στην κοίτη του ποταμού Καριτσιώτη, θα στρίψετε δεξιά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Βραγγιανά.
Θα προσπεράσετε τη διασταύρωση για Καρβασαρά, θα διασχίσετε τον ποιμενικό οικισμό Έλατος (13 χλμ. από Νεοχώρι) και θα πατήσετε σε χωμάτινο πλέον δρόμο. Προσοχή χρειάζεται σε κάποια σημεία όπου μπορεί να έχουν γίνει κατολισθήσεις. Λίγο ψηλότερα θα βρείτε δάσος οξιάς και στη συνέχεια θα βγείτε στα γυμνά υψίπεδα. Μια-δυο στροφές ακόμη για ν' ανεβείτε στον ανεμοδαρμένο αυχένα όπου βρίσκεται το εκκλησάκι.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι πάντα ανοιχτός καθώς συχνά-πυκνά καταφεύγουν εδώ οι ποιμένες, όταν ο καιρός αγριεύει. Έτσι μην ξαφνιαστείτε αν δείτε το καντήλι αναμμένο μπροστά στην εικόνα του Αγίου.

ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑΣ, ΔΥΤΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

 Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας, σκαρφαλωμένο ψηλά σε βραχώδες τείχισμα, απολαμβάνει τη θαυμάσια θέα στις κατάφυτες όχθες του Βοϊ­δομάτη.
Σκαρφαλωμένο ψηλά σε βραχώδες τείχισμα, απολαμβάνει τη θέα στις κατάφυτες όχθες του Βοϊδομάτη, κτισμένο καθώς είναι σε εκείνο το στένωμα του φαραγγιού του Βίκου που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα διάσημα χωριά του Ζαγορίου, Πάπιγκο και Αρίστη. Σύμφωνα με τον Ι. Λαμπρίδη ιδρύθηκε το 1579, ενώ επιτοίχιες επιγραφές αναφέρουν ως χρονολογία κατασκευής του το 1665.
Το καθολικό του συνδυάζει δύο αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, μονοκάμαρο με τρούλο και σταυρεπίστεγο. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί θαυμάσιας τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και διακοσμητικές παραστάσεις Χιονιαδιτών ζωγράφων. Επί τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής.
Σήμερα το μοναστήρι έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο εκτελούνται εργασίες αναπαλαίωσης.
Προσεγγίζεται από το χωριό Αρίστη του Δυτικού Ζαγορίου (48 χλμ. από τα Ιωάννινα). Από την πλατεία της Αρίστης ο δρόμος κατηφορίζει προς τη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Πριν την περάσετε, θα δείτε αριστερά το καλογραμμένο μονοπάτι (400 μέτρα) που καταλήγει στην είσοδο του μοναστηριού.

ΤΗΝΟΣ, Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ

 Η Παναγία Σκαλάδου στα Πλακάκια της Τήνου
Επτακόσιες πενήντα εκκλησίες και ξωκλήσια άλλα ορθόδοξα, άλλα καθολικά, υπάρχουν διάσπαρτα παντού, στην όμορφη Τήνο.
Η Παναγία Σκαλάδου στα Πλακάκια είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα και πιο αγαπημένα των νησιωτών. Είναι καθολική εκκλησία, κτίστηκε το 1919 και είναι αφιερωμένη στη Μετάσταση της Παναγίας στους ουρανούς, το άγαλμα της οποίας κατασκευάστηκε από τον Τηνιακό μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Φιλιππότη το 1947 με έξοδα Αθηναίων ενοριτών.
Η κομψή, ολόλευκη εκκλησία βρίσκεται στην κορφή του απόκρημνου λόφου Μαύρα Γκρέμνια, ο οποίος δεσπόζει απέναντι από το χωριό Σκαλάδος, σε σημείο που επιτηρεί όλη την αγροτική γύρω περιοχή και προσφέρει παράλληλα θαυμάσια θέα στον βράχο και στο κάστρο του Ξώμπουργκου.
Στην εκκλησία θα έρθετε ακλουθώντας σύντομο, αλλά ανηφορικό μονοπάτι. Το χωριό Σκαλάδος απέχει 9,5 χλμ. από το λιμάνι της Τήνου και μόλις 3 χιλιόμετρα από το πανέμορφο χωριό Βώλαξ.

ΣΙΚΙΝΟΣ, ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ


 Η φρουριακής μορφής Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Σίκινου
Δεσπόζει με τη στιβαρή ολόλευκη σιλουέτας της στο ύψωμα, πάνω από τις γειτονίες του Κάστρου της Σικίνου. Είναι χωρίς μοναχούς εδώ και πολλά χρόνια, ποτέ όμως δεν έπαψε να είναι σημείο αναφοράς για τους ντόπιους.
Η φρουριακής μορφής Μονή της Ζωοδόχου Πηγής μοιάζει να κρέμεται πάνω από το Αιγαίο! Σε αυτό το σημείο στέκει από το 1690 και ανέκαθεν ήταν κυριολεκτικά καταφύγιο, αφού εδώ αποζητούσαν ασφάλεια οι κάτοικοι την εποχή των πειρατικών επιδρομών.
Το καθολικό της είναι διακοσμημένο με αγιογραφίες του Σκορδίλη (18ος αιώνας). Λιθόστρωτο μονοπάτι ανηφορίζει από τη Χώρα και καταλήγει μετά από 20 λεπτά στην είσοδο της. Μπορείτε να έρθετε εδώ και οδικώς, αλλά ο δρόμος είναι χωμάτινος και μάλιστα στα τελευταία μέτρα του με αρκετές πέτρες.
Στην είσοδο του περιβόλου θα βρείτε το εκκλησάκι της Αγίας Άννας. Ένα πράγμα που θα σας μείνει αξέχαστο είναι το μοναδικό ηλιοβασίλεμα που θα απολαύσετε από εδώ. Κάθε απόγευμα ο κύριος Μάρκος ανηφορίζει το μονοπάτι για ν' ανοίξει τη βαριά πύλη του, ώστε ντόπιοι και επισκέπτες ν' ανάψουν ένα κερί. Μην ξαφνιαστείτε αν τον δείτε μπροστά σας μ' ένα ποτήρι σικινιώτικο κρασί να σας κερνάει.

ΛΕΡΟΣ, ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ ΚΙΟΥΡΑ

 Στην εκκλησία της Αγίας Ματρώνας Κιουράς στη Λέρο θα δείτε τις εντυπωσιακές αγιογραφίες που ζωγράφισαν την εποχή της χούντας πολιτικοί εξόριστοι.
Στο χωριό Παρθένι (8,5 χιλιόμετρα βόρεια από το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας) εντοπίζεται η εκκλησία της Αγίας Ματρώνας Κιουράς (18ος αιώνας).
Το ξωκλήσι έτυχε να βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το στρατόπεδο όπου η χούντα των συνταγματαρχών εξόριζε τους πολιτικούς κρατούμενους. Έτσι, την αγιογράφηση της εκκλησίας ανέλαβαν τρεις εξόριστοι ο Κυριάκος Τσακίρης, ο Αντώνης Καραγιάννης και ο Τάκης Τζανετέας και χρησιμοποίησαν ως μοντέλα συγκρατούμενους τους, κυρίως γυναίκες της περιοχής αλλά και χωροφύλακες.
Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστα εντυπωσιακό, ενώ από τις πιο όμορφες σκηνές είναι αυτή που απεικονίζει την ταφή του Χριστού. Μετά την πτώση της χούντας ένας ντόπιος καλόγερος ασβέστωσε τις τοιχογραφίες. Ευτυχώς το θέμα μαθεύτηκε, με αποτέλεσμα ειδικά συνεργεία τεχνικών να αναλάβουν την αποκατάσταση των τοιχογραφιών.
Σήμερα η Αγία Ματρώνα Κιουρά έχει χαρακτηριστεί από το Υπ. Πολιτισμού «μοναδικό μνημείο της σύγχρονης Ιοτορίας που αποτυπώνει την αγωνία και τη στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού στα χρόνια της δικτατορίας.

Από ταξιδιωτικό άρθρο του Θοδωρή Αθανασιάδη / www.viewsofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: