Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Λίγο πριν από το τελευταίο αντίο



Λίγο πριν από το τελευταίο αντίο

Γράφει η Εύα Δαλεζίου

Αν και ποτέ δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ίσως θα φτάσει και για μας η στιγμή που θα πρέπει να «απελευθερώσουμε» το αγαπημένο μας πλάσμα από το καθημερινό ατελείωτο μαρτύριο
Η ευθανασία στα ζώα είναι ένα δύσκολο θέμα. Όταν μιλάμε για ευθανασία, εννοούμε τον σκόπιμο τερματισμό της ζωής με ανώδυνο τρόπο. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι η ευθανασία δεν στοχεύει στην εξόντωση του ζώου, αλλά στη λύτρωση του από το μαρτύριο και τον έντονο πόνο που μπορεί να προκαλεί μια σοβαρή ασθένεια. Η ευθανασία για οποιοδήποτε άλλο λόγο θεωρείται παράνομη και ανήθικη.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση που συχνά προκαλεί στον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου αγωνία αλλά και τύψεις. Αν το κατοικίδια σας προσβληθεί από μια χρόνια, σοβαρή ασθένεια, χωρίς ελπίδα ανάρρωσης, ο κτηνίατρος θα σας προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Βέβαια, η τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσετε σε ευθανασία, είναι αποκλειστικά δική σας.
Η ευθανασία είναι πολύ «ανθρώπινη» και εντελώς ανώδυνη. Δεν γίνεται όταν διαγνωστεί μια ασθένεια, αλλά όταν η ασθένεια φτάσει στο σημείο όπου η ποιότητα ζωής για το κατοικίδιο είναι ανύπαρκτη.
Ένα ζώο πρέπει να είναι απαλλαγμένο από πόνους, ικανό να τρέφεται, να κινείται και να ζει άνετα. Αν το κατοικίδιο σας δεν έχει πλέον τα παραπάνω προνόμια-δικαιώματα και εφόσον έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα θεραπείας ή ανακούφισης, η ευθανασία είναι μια δυνατότητα που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας. Είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη απόφαση που προκαλεί πόνο, προτιμότερη όμως από το καθημερινό ατελείωτο μαρτύριο του ζώου. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει λεπτομερώς για τη διαδικασία που είναι γρήγορη και «προσφέρει» έναν ήσυχο, ανώδυνο θάνατο.
Μην ξεχνάτε όμως το πιο σημαντικό: η ευθανασία είναι επιλογή Βοήθειας και μόνο αν συντρέχουν λόγοι υγείας. Όχι τρόπος εξόντωσης.

TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: