Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑΣ

 


Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 

και ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Μνημειακή κατασκευή της Μυκηναϊκής Εποχής.

 

Η γέφυρα του Αρκαδικού, γνωστή και ως γέφυρα της Καζάρμας είναι Μυκηναϊκή γέφυρα, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας. Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και η αρχαιότερη μονότοξη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση.  

Η Γέφυρα είναι κατασκευασμένη από γιγαντιαίους ογκόλιθους, χαρακτηριστικό των κυκλώπειων Μυκηναϊκών κατασκευών. Έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Εκτός από την γέφυρα του Αρκαδικού στην ευρύτερη περιοχή σώζονται άλλες τέσσερις παρόμοιες γέφυρες.

Η μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας (διαστάσεις 22 Χ 5,60 Χ 4 μ.) βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο του δημόσιου δρόμου Ναυπλίου-Επιδαύρου, στο Αρκαδικό.

Είναι κατασκευασμένη με μεγάλες ακατέργαστες ασβεστολιθικές πέτρες με το χαρακτηριστικό μυκηναϊκό (κυκλώπειο) τρόπο κατασκευής χωρίς συνδετικό υλικό. Πρόκειται για χαρακτηριστική μνημειακή κατασκευή της Μυκηναϊκής Εποχής.

Η γέφυρα της Καζάρμας κατασκευάσθηκε γύρω στο 1300 π.Χ. και βρίσκεται κατά μήκος ενός καλοκατασκευασμένου μυκηναϊκού δρόμου που συνέδεε τις Μυκήνες και την Τίρυνθα με την Επίδαυρο.

Αυτό το δρόμο χρησιμοποιούσαν κάποτε οι Μυκηναίοι πολεμιστές και από αυτόν περνούσαν οι πομπές με τα βασιλικά άρματα.

 


 

Η μυκηναϊκή γέφυρα της Καζάρμας χρησιμοποιείται και σήμερα από τους κατοίκους της περιοχής.

Πρίν 120 περίπου χρόνια πριν, ένας Γερμανός περιηγητής είχε το κουράγιο να καταγράψει τις 14 Μυκηναϊκές γέφυρες που εξακολουθούσαν να υπάρχουν τότε στην γη της Αργολίδας.

Από τότε όμως ο χρόνος και το “ενδιαφέρον” των αρμοδίων παρέσυρε στο πέρασμα του τις περισσότερες από αυτές.  Έτσι απέμειναν τρεις που είναι οι γέφυρες Καζάρμα, Γαλούση και Αρκαδικού.  

Ο Ναυπλιώτης οφθαλμίατρος κ. Θέμος Γκουλιώνης με την  συνεργασία του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και πρώην διευθυντού των ανασκαφών της Τίρυνθας Jorg Schefer και του ακαδημαϊκού και διευθυντού της ανασκαφής των Μυκηνών Σ. Ιακωβίδη, κατάφερε το ακατόρθωτο.

 



 

Οι γέφυρες καθαρίστηκαν, εκδόθηκαν κάποια στιγμή και τηλεκάρτες με την απεικόνισή τους ενώ η γέφυρα της Καζάρμας φωταγωγήθηκε και απέκτησε πινακίδα σημάνσεως σε τέσσερις γλώσσες (μία εκ των οποίων είναι η Μυκηναϊκή Γραμμική Γραφή Β’).

Τα πρωτεία της γέφυρας αυτής “επισημοποιήθηκαν” αργότερα από το Cable News Network (CNN) όταν αυτό γνωστοποίησε στους τηλεθεατές του ότι “οι αρχαιότερες γέφυρες της Ευρώπης βρίσκονται στην Αργολίδα και είναι ηλικίας περίπου 3.400 ετών”.

Το ρεκόρ έχει καταχωρηθεί και στο Βιβλίο “Γκίνες” όπου και χρονολογείται ως κατασκευασθείσα στα 1.600 π.Χ.  

Το μνημείο είναι ορατό από το δρόμο Ναυπλίου-Επιδαύρου, μέσω Αρκαδικού.

 


Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑΣ

 

Στην ίδια ευρύτερη περιοχή υπάρχει και η Ακρόπολη της Καζάρμας.

Η ακρόπολη της Καζάρμας είναι κτισμένη σε λόφο ύψους 28 μ. Τα τείχη (πλάτος 2,50 μ. και σωζόμενο ύψος 5,20 μ.) είναι κατασκευασμένα με το πολυγωνικό σύστημα και χρονολογούνται πιθανότατα στον 4ο π.Χ. αιώνα. Η ακρόπολη έχει τέσσερις κυκλικούς πύργους. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στα δυτικά και μία πυλίδα υπάρχει στα ανατολικά. Έχει ανοικοδομηθεί κατά την βυζαντινή εποχή.

Η ακρόπολη της Καζάρμας είναι μία σχετικά μικρή οχυρωματική κατασκευή και βρίσκεται επί του αρχαίου δρόμου Αργους – Ναυπλίου – Επιδαύρου. Κατασκευάσθηκε πιθανότατα από τους Αργείους και βρισκόταν προφανώς στα σύνορα των αρχαίων πόλεων – κρατών Άργους και Επιδαύρου.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την ακρόπολη της Καζάρμας από την ανατολική πλευρά του λόφου, όπου έχει κατασκευασθεί δρόμος. Δεν έχουν γίνει ανασκαφικές έρευνες και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

«Καζάρμα» σημαίνει φρούριο και είναι η παλιά ονομασία του συνοικισμού Άγιος Ιωάννης του Αρκαδικού. Το «ακρόπολη» οφείλεται στην προφανή αρχαία προέλευση του οχυρού.

 


 

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και από τους Βυζαντινούς δεδομένου ότι υπάρχουν ίχνη ανοικοδόμησης κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Αξιοποιήθηκε επίσης από τους Φράγκους οι οποίοι ενίσχυσαν την οχύρωση και πρόσθεσαν κτίσματα.

Σε όλη τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, το Ξεροκαστέλι ανήκε στην Καστελλανία της Κορίνθου και όχι του Ναυπλίου (που είναι πολύ πιο κοντά). Από τις αρχές του 13ου αιώνα, με την έναρξη της Φραγκοκρατίας, ήταν στη δικαιοδοσία του Όθωνα Ντελαρός, Δούκα των Αθηνών.

 


 

To 1358 το κάστρο αποδόθηκε στον Νικολό Ατσαγιόλι (Nicolo Acciaiuoli) o οποίος ήταν ευγενής από τη Φλωρεντία, που το 1338 διορίστηκε βάιλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και Μεγάλος Σινεσάλος (Gran Seniscalco). Με αυτή του την ιδιότητα είχε βοηθήσει τον Ρομπέρτο του Τάραντος και τη μητέρα του Αικατερίνη να εδραιώσουν την εξουσία τους στο πριγκιπάτο. Σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του, έλαβε δύο φέουδα στη Μεσσηνία (το 1338) και αργότερα την Καστελλανία της Κορίνθου με 8 κάστρα συμπεριλαμβανομένου του Ξεροκαστελίου.

Το κάστρο παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας των Ατζαγιόλι (που αργότερα,, από το 1385, έγιναν Δούκες των Αθηνών) μέχρι την κατάκτηση του Μοριά από τους Οθωμανούς το 1460. Δεν αποκλείεται, για κάποια περίοδο, τέλη 14ου με αρχές 15ου αιώνα, να ήταν υπό τον έλεγχο των Βυζαντινών του Δεσποτάτου του Μορέως.

Επί Τουρκοκρατίας, από όσα είναι γνωστά, δεν χρησιμοποιήθηκε.  

Πηγές:

https://argolikivivliothiki.gr/2009/02/22/ακρόπολη-καζάρμας/

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1710

https://web.archive.org/web/20170223061849/http://www.epidavros.gr/el/sightseens/247-mikinaikigefyra.html

https://el.wikipedia.org/wiki/Γέφυρα_του_Αρκαδικού

https://www.facebook.com/athenologio/posts/172084461004868/

https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=kazarma


Δεν υπάρχουν σχόλια: