Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΝΕΦΕΡΤΙΤΗΣ;

 


ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΝΕΦΕΡΤΙΤΗΣ;

Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να βρήκαν το μυστικό θάλαμο όπου θάφτηκε η βασίλισσα Νεφερτίτη. Νέα στοιχεία που προέκυψαν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Αιγυπτίους να λύσουν το μακροχρόνιο μυστήριο για το πού θάφτηκε η Βασίλισσα Νεφερτίτη.

Τον Φεβρουάριο του 2020, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μυστικούς θαλάμους πίσω από τον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών του γνωστού επίσης ως Βασιλιά Τουτ. Η ανακάλυψη έρχεται μετά από χρόνια συζητήσεων σχετικά με το εάν ο τάφος του Βασιλιά Τουταγχαμών περιέχει τα λείψανα της Νεφερτίτης.

Εδώ και χρόνια, υπάρχει μια αμφιλεγόμενη θεωρία σχετικά με τον περίφημο τάφο των 3.300 ετών του βασιλιά Τουταγχαμών: Τα λείψανα της βασίλισσας Νεφερτίτη περιέχονται ακριβώς πέρα ​​από τους τείχους του θαλάμου του.

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Mamdouh Eldamaty, τον πρώην αιγύπτιο υπουργό αρχαιοτήτων, φάνηκε να επιβεβαιώνει τη θεωρία αυτή  πρόσφατα. Οι ερευνητές εξέτασαν τον τάφο με ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος και ανακάλυψαν έναν προηγουμένως άγνωστο χώρο κοντά στην ταφή του Βασιλιά Τουταγχαμών. Η ακάλυπτη περιοχή έχει ύψος περίπου 7 πόδια και μήκος 33 πόδια.

Η θεωρία της ταφής της Νεφερτίτης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2015 από έναν Βρετανό αιγυπτιολόγο τον Nicolas Reeves που είπε ότι μπορεί να υπάρχουν μυστικοί θάλαμοι πίσω από τον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών. Η θεωρία του υποστηρίχθηκε από την αρχική έρευνα αργότερα εκείνο το έτος.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Νίκολας Ριβς στον τάφο της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτης, ίσως οδηγεί μια σφραγισμένη πύλη στον διασημότερο αιγυπτιακό τάφο, του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Ο  καθηγητής υποστηρίζει πως, ερευνώντας τον τάφο του Τουταγχαμών, εντόπισε δύο άγνωστες και σφραγισμένες πύλες, εκ των οποίων η μία οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο Ριβς ανέφερε ότι προχώρησε σε απεικονιστικές μεθόδους υψηλής ανάλυσης στο εσωτερικό του τάφου, οι οποίες αποκάλυψαν δύο σφραγισμένες πύλες, μία που οδηγεί σε αποθηκευτικό χώρο και μία άλλη που οδηγεί σε χώρο με αδιατάρακτη ταφή.

Η θέση του μυστικού τάφου στη δεξιά πλευρά της εισόδου του μνημείου αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι ανήκει σε γυναίκα, αφού αυτή η πρακτική ακολουθείτο κυρίως για τις βασίλισσες.

 


 

Σημειώνει επίσης ότι έτσι εξηγείται το γιατί ο ταφικός θάλαμος με τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών είναι τόσο μικρός και κάθε άλλο παρά σε τάφο βασιλιά παραπέμπει, ενώ όπως φαίνεται ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών χτίστηκε αργότερα, ως προσθήκη, στο υπάρχον ταφικό μνημείο που ανήκε στη Νεφερτίτη.

Για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και επιπλέον μελέτες. Σε περίπτωση, όμως, που αποδειχθεί ότι βρέθηκε ο τάφος της Νεφερτίτης, τότε ίσως λυθεί κι ένα οικογενειακό μυστήριο, αφού πολλοί αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών.

Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 - 1330 π.Χ.) ήταν η Μεγάλη Βασιλική Σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμήν της λατρείας του Θεού Ατόν. Η Νεφερτίτη και ο σύζυγός της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα). Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη» και οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταγόταν από τη Μεσοποταμία. Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής - που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου - η οποία είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.

Τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη του Ριβς, μια διαφορετική ομάδα βρήκε στοιχεία που αντικρούουν τη θεωρία του. Χρησιμοποιώντας ραντάρ, ο Franco Porcelli και η ομάδα του πέρασαν τρία χρόνια εξερευνώντας την περιοχή γύρω από τον τάφο του Φαραώ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε τίποτα εκεί.

"Είναι ίσως λίγο απογοητευτικό", δήλωσε στο Nature το 2018 .

Όμως ακολούθησε η ομάδα του Eldamaty που μπήκε στον αγώνα. Το επιστημονικό περιοδικό Nature είδε λεπτομέρειες για την ολοκαίνουργια και αδημοσίευτη έκθεση της ομάδας του, η οποία έδειχνε περισσότερα στοιχεία για ένα μυστικό περίβλημα που θα μπορούσε να περιέχει τα ερείπια του μνημείου της Νεφερτίτης. Η ομάδα παρουσίασε την έρευνά της στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. 

Το πρωτοποριακό εύρημα είναι «εξαιρετικά συναρπαστικό», δήλωσε ο Ray Johnson, Αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. "Είναι προφανές ότι υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά του βόρειου τοίχου του ταφικού θαλάμου", είπε στο Nature .

 


 

Ο τάφος του Βασιλιά Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σχεδόν πριν από έναν αιώνα το 1922. Ο Φαραώ πέθανε μυστηριωδώς το 1323 π.Χ. μετά απο εξουσία 10 χρόνων. (Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πέθανε από γάγγραινα, αν και προηγουμένως πίστευαν ότι δολοφονήθηκε).

Αν και μερικοί είναι ικανοποιημένοι από το νέο εύρημα, άλλοι παραμένουν δύσπιστοι. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε η ομάδα του Eldamaty δεν είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με τον Zahi Hawass, πρώην υπουργό αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. «Δεν έχει κάνει ποτέ καμία ανακάλυψη σε κανέναν τόπο στην Αίγυπτο», είπε στο Nature.

Η θέση του τάφου της Νεφερτίτη υπήρξε από καιρό ένα μυστήριο. Εάν ανακαλυφθούν τα ερείπια του, θα είναι μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Nicholas Reeves, τον Βρετανό επιστήμονα που πρότεινε για πρώτη φορά ότι η βασίλισσα θάφτηκε κοντά στον τάφο του Βασιλιά Τουτ.

Ερευνητές με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Mamdouh Eldamaty, πρώην αιγύπτιο υπουργό αρχαιοτήτων, χρησιμοποίησαν ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος (GPR) για να σαρώσει την περιοχή αμέσως γύρω από τον τάφο του Τουταγχαμών. Αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει έναν προηγουμένως άγνωστο χώρο που μοιάζει με διάδρομο, λίγα μέτρα από τον θάλαμο ταφής. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA) στις αρχές του Φεβρουαρίου 2020.

Τα δεδομένα είναι «εξαιρετικά συναρπαστικά», λέει ο Ρέι Τζόνσον, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Oriental Institute στο Λούξορ της Αιγύπτου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. "Είναι προφανές ότι υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά του βόρειου τοίχου του ταφικού θαλάμου."

Η πιθανότητα επιπλέον θαλάμων πέρα ​​από τον τάφο του Τουταγχαμών είχε προηγουμένως διερευνηθεί από αρκετές ομάδες, οι οποίες συχνά συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά παρήγαγαν αντικρουόμενα αποτελέσματα και πολλοί ερευνητές απέρριψαν την ιδέα. Για παράδειγμα, ο Francesco Porcelli, ένας φυσικός στο Πολυτεχνείο του Τορίνο στην Ιταλία, ο οποίος ηγήθηκε μιας έρευνας GPR μέσα στον τάφο το 2017, επιμένει ότι τα δεδομένα του αποκλείουν την ύπαρξη κρυφών δωματίων που συνδέονται με τον τάφο.

 

Η χαμένη βασίλισσα της Αιγύπτου

 


 

Η ομάδα του Eldamaty ερεύνησε μια θεωρία ότι ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε το 1922 και είναι ασυνήθιστα μικρός για βασιλική ταφή, περιέχει εκτεταμένους κρυμμένους θαλάμους και ίσως ακόμη και τον χαμένο τόπο ανάπαυσης της Νεφερτίτη. Ορισμένοι Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι αμέσως πριν από τη βασιλεία του Τουταγχαμών τον δέκατο τέταρτο αιώνα π.Χ. , η Νεφερτίτη, της οποίας η κόρη ήταν παντρεμένη με τον Τουταγχαμών, κυβέρνησε για λίγο ως Φαραώ. Ο τάφος της στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν βρέθηκε ποτέ.

Η ομάδα εντόπισε έναν μακρύ χώρο στο βράχο λίγα μέτρα προς τα ανατολικά, στο ίδιο βάθος με τον θάλαμο ταφής του Τουταγχαμών που υπάρχει παράλληλα με τον διάδρομο εισόδου του τάφου. Ο χώρος φαίνεται να έχει ύψος περίπου 2 μέτρα και μήκος τουλάχιστον 10 μέτρα.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν ο χώρος συνδέεται φυσικά με τον τάφο του Τουταγχαμών, γνωστού ως KV62, ή εάν είναι μέρος ενός άλλου κοντινού τάφου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο προσανατολισμός του, κάθετος προς τον κύριο άξονα του KV62, υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση, επειδή οι μη συνδεδεμένοι τάφοι τείνουν να ευθυγραμμίζονται σε διαφορετικές γωνίες.

Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Ο Zahi Hawass, ένας άλλος πρώην υπουργός αρχαιοτήτων, λέει ότι η χρήση γεωφυσικών τεχνικών για την αναζήτηση τάφων στην Αίγυπτο είχε προκαλέσει στο παρελθόν ψευδείς ελπίδες και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία. Το GPR «δεν έκανε ποτέ ανακάλυψη σε κανένα μέρος στην Αίγυπτο», ισχυρίζεται. Ο ίδιος ο Hawass ψάχνει για νέους τάφους, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της Νεφερτίτης, αλλά χρησιμοποιεί πιο συμβατικές τεχνικές. Είπε στο Nature ότι το 2019, έσκαψε την περιοχή βόρεια του KV62 αναζητώντας εισόδους τάφων, αλλά δεν βρήκε τίποτα.

Η έρευνα με ραντάρ είναι η τελευταία σε μια σειρά από έρευνες που προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχουν επιπλέον θάλαμοι - προκαλώντας μεγάλη διαφωνία και αντικρουόμενα αποτελέσματα.

 


 

Τα νέα δεδομένα είναι ενδιαφέροντα, λέει ο Nicholas Reeves, o Βρετανός αιγυπτιολόγος που πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Όμως, το νέο χαρακτηριστικό δεν είναι εκεί που περίμενε - είχε υποθέσει ότι πιθανές κρυφές αίθουσες θα συνεχίζονταν βόρεια του τάφου του Τουταγχαμών αντί να στρίβουν προς τα δεξιά, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Ωστόσο, ο Reeves, ο οποίος πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα ότι υπάρχει επέκταση στο KV62, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο τάφος της Νεφερτίτης θα βρεθεί κάπου εκεί μέσα.

Σε μια εφημερίδα του 2015 , ανέφερε ότι βρίσκει ευθείες γραμμές και ρωγμές στους ζωγραφισμένους τοίχους του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών, το οποίο πιστεύει ότι υποδηλώνει την παρουσία κρυφών θυρών. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι το μακρινό βόρειο τείχος του ταφικού θαλάμου του Τουταγχαμών δεν είναι συμπαγές υπόστρωμα όπως ήταν προηγουμένως κατανοητό, αλλά είναι ένας ψεύτικος τοίχος ενός τύπου που χρησιμοποιείται συνήθως από τους αρχαίους αιγυπτίους κατασκευαστές τάφων για να κρύβουν τους θαλάμους. Από ενδείξεις στις τοιχογραφίες ο Ριβς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας κρυμμένος νεκρός πίσω από τον τοίχο και ότι ήταν η Νεφερτίτη.

Μετά από αυτήν την έκθεση, ο Eldamaty, ως υπουργός αρχαιοτήτων, επέβλεψε δύο έρευνες με GPR στους τοιχους του τάφου. Μία, που διεξήχθη από μια ομάδα από την Ιαπωνία, φάνηκε να επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρυφών δωματίων. Αλλά μια δεύτερη ομάδα, που στάλθηκε από το National Geographic, απέτυχε να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

 


 

Ο Eldamaty αντικαταστάθηκε ως υπουργός αρχαιοτήτων το 2016. Την επόμενη χρονιά, ο διάδοχός του κάλεσε δύο ακόμη ομάδες να σαρώσουν την περιοχή γύρω από το KV62, με την ελπίδα να επιλυθεί η διαφορά. Αλλά οι διαφωνίες συνεχίστηκαν. Μία ομάδα, με επικεφαλής τον Porcelli, που εργάζεται μέσα στον τάφο, ισχυρίστηκε ότι αποκλείει την ύπαρξη κρυφών θαλάμων πέρα ​​από τα τοίχους του KV62. Μια δεύτερη ομάδα - μιας εταιρείας γεωφυσικής έρευνας που ονομάζεται Terravision Exploration, με έδρα το West Molesey του Ηνωμένου Βασιλείου - κλήθηκε από την SCA να διακόψει την έρευνά της.

Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Terravision - επίσης μέσα από τον τάφο - έδειξαν ότι υπάρχουν περισσότερα να ανακαλυφθούν. Έτσι, ο Eldamaty, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ain Shams στο Κάιρο, λέει ότι ήταν της άποψης ότι η ομάδα θα έπρεπε να ολοκληρώσει την έρευνά της κάνοντας σάρωση έξω από τον τάφο. «Ποτέ δεν τα παρατάς εύκολα», λέει. Η SCA ενέκρινε μια νέα αίτηση και τον Ιούνιο του 2019, οι Eldamaty, Terravision και μια ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Ain Shams επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Ωστόσο, η επίδραση από κοντινές μονάδες κλιματισμού σήμαινε ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να συλλέξει αξιόπιστα δεδομένα για την κρίσιμη περιοχή ακριβώς βόρεια του ταφικού του Τουταγχαμών.

Η Eldamaty σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για επιστροφή και μελέτη της δυνατότητας με περισσότερες λεπτομέρειες. Θα είναι δύσκολο να σαρώσει πιο κοντά στον θάλαμο ταφής χωρίς να αφαιρέσει τις μονάδες κλιματισμού, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Terravision, Τσάρλι Ουίλιαμς. Αλλά είναι πεπεισμένος ότι, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική κεραία και λαμβάνοντας πιο κοντά αναγνώσεις, μπορεί να εντοπίσει το σχήμα και τη θέση του κενού μέσα σε λίγα εκατοστά, και να δει πού οδηγεί.

 


 

Άλλοι αιγυπτιολόγοι απάντησαν στο εύρημα με ενθουσιασμό. Ο Τζόνσον δεν αποκλείει τη δυνατότητα εύρεσης της Νεφερτίτης στον κρυφό χώρο. Αλλά αν ο θάλαμος αποδειχθεί ότι ανήκει σε διαφορετικό μη ανακαλυμμένο τάφο, προτείνει ότι θα μπορούσε να πρόκειται για τη σύζυγο του Τουταγχαμών Ankhesenamun, της οποίας ο τάφος δεν έχει βρεθεί.

Ο Aidan Dodson, αιγυπτιολογος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σκεπτικός για τις ιδέες του Reeves για την Νεφερτίτη, αλλά υποστηρίζει τη θεωρία του δεύτερου τάφου και προτείνει ότι μπορεί να ανήκει σε πριγκίπισσα από την εποχή του Tutankhamun. Όποιος και να είναι μέσα, λέει το εύρημα θα μπορούσε να είναι «εκπληκτικά σημαντικό» επειδή αυτό το τμήμα της κοιλάδας έχει σφραγιστεί από ένα στρώμα αρχαίων συντριμμιών πλημμυρών που επίσης κράτησαν τον KV62 ασφαλή από λεηλασίες χιλιετιών. "Πρέπει να είναι άθικτος."

Ο Reeves έχει επίσης μεγάλες ελπίδες. «Εάν η Νεφερτίτη θάφτηκε σαν Φαραώ, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη», λέει. Εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να αυξάνονται, προτείνει, θα πρέπει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Οποιαδήποτε φυσική διερεύνηση δεν πρέπει να βιαστεί, λέει, γιατί το σκάψιμο μέσω του βράχου θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο και η διάτρηση μέσω του βόρειου τοίχου του ταφικού θα έβλαπτε τα ανεκτίμητα έργα τέχνης του.

Η SCA της Αιγύπτου δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια από το NATURE .

Πηγές :

https://m.naftemporiki.gr/story/988847/nefertiti-arxaiologos-upostirizei-pos-brike-ton-tafo-tis-thrulikis-basilissas

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00465-y

https://www.businessinsider.com/queen-nefertiti-buried-in-secret-chamber-in-king-tuts-tomb-2020-2

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: