Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Οι γυμνιστές πάνε στις πιο ωραίες παραλίες της Κρήτης

 


Οι γυμνιστές 

πάνε στις πιο ωραίες παραλίες της Κρήτης

 

Εάν είσαστε λάτρης του γυμνισμού, τότε βρήκατε τον τόπο σας! Η Κρήτη είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για γυμνιστές, καθώς παρέχει πολλές επιλογές παραλιών. Επίσημα ο γυμνισμός στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται, αλλά κανείς δεν θα σας ενοχλήσει αν δεν προκαλέσετε. Παραλίες κοντά σε μοναστήρια ή με πολύ κόσμο, καλό είναι να τις αποφύγετε καθώς ο γυμνισμός αποτελεί πρόκληση για την τοπική Εκκλησία.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι γυμνιστές στην Κρήτη καταλαμβάνουν τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Το αν σε μια παραλία μπορείτε να κάνετε γυμνισμό, εξαρτάται κυρίως από την δική σας αντίληψη. Το κριτήριο που την κάνει ιδανική είναι συνήθως η απουσία κόσμου. Μπορεί επίσης, μια παραλία τον Ιούνιο να είναι εντελώς μοναχική και να μπορείτε να κάνετε γυμνισμό, ενώ τον Αύγουστο να έχει κόσμο. Άρα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες.

Πάντως η αίσθηση του νερού στο γυμνό κορμί δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ο γυμνισμός είναι συχνά παρεξηγημένος, με αρκετούς να πιστεύουν πως ταιριάζει μόνο σε κατασκηνωτές, εναλλακτικούς τύπους, «ελεύθερα πνεύματα» και ανθρώπους που ακολουθούν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και στάση ζωής. Ωστόσο, το να κολυμπήσεις χωρίς μαγιό δεν αποτελεί προνόμιο καμίας κοινωνικής ομάδας, ούτε χρειάζεται να φέρεις ειδικά χαρακτηριστικά για να το κάνεις. Στην Κρήτη υπάρχουν κάποιες παραλίες όπου μπορείς να αφεθείς και να βιώσεις την εμπειρία του γυμνισμού για πρώτη ή για πολλοστή φορά. Κρυμμένες παραλίες και άλλες με μεγάλη ιστορία στον γυμνισμό, θα σε δροσίσουν και θα σου προσφέρουν τις καλύτερες αναμνήσεις αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικά, για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τον γυμνισμό, υπάρχουν εύλογες απορίες. Όπως το αν εκείνη τη στιγμή ντρέπεσαι και πώς το ξεπερνάς ή το αν το βλέμμα σου "πέφτει" θέλοντας και μη στα απόκρυφα σημεία των άλλων γυμνιστών. Για το θέμα αυτό ένας βετεράνος Έλληνας γυμνιστής λέει: «Την πρώτη φορά λίγο ντρέπεσαι, είναι μέχρι να γδυθείς, μετά σου περνάει. Γενικά, η πρώτη φορά δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες. Κοιτάς και νομίζεις ότι και οι άλλοι σε κοιτάνε. Στη συνέχεια γίνεται συνήθεια και δεν το σκέφτεσαι καν.  Ο ερωτισμός που περιμένεις να υπάρχει πάει περίπατο αν και όπως λένε αστειευόμενοι πάντα κάποιοι "συγκεντρωμένος είναι ο άνθρωπος που σε μια παραλία γυμνιστών θυμάται πρόσωπα". Οι παραλίες είναι απόμερες πιο καθαρές και χωρίς πολλούς θορύβους ένας από τους λόγους που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει είναι και αυτός. Υπάρχουν σαν κοινό μυστικό σε όλη την χώρα και είναι λιγότερο εύκολα προσβάσιμες.  Και μια συμβουλή όμως σε όσους θα δοκιμάσουν γυμνισμό για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι, αντηλιακό παιδιά. Το κάψιμο στις ευαίσθητες περιοχές μας που δεν έχει δει ο ήλιος είναι πολύ πιο οδυνηρό».

 


 "Στη νότια Κρήτη μπορείς να γδυθείς ελεύθερα"

Η νότια πλευρά της Κρήτης και οι παραλίες της, χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση ελευθερίας και χαλαρότητας. Εκεί μπορείς να βρεις αρκετές παραλίες που ενδείκνυνται για γυμνισμό. Μια νεαρή Ηρακλειώτισα  είπε  σε δημοσιογράφο ηλεκτρονικής ιστοσελίδας: «Στο νότο της Κρήτης γενικότερα μπορείς να γδυθείς ελεύθερα». Η ίδια και η παρέα της, που βρίσκονται στα late 20’s τους, επισκέπτονται συχνά παραλίες γυμνιστών στην Κρήτη, είτε πολυσύχναστες είτε απομονωμένες, και απολαμβάνουν τα νερά χωρίς ταμπού και χωρίς μαγιό. «Σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και χαλαρότητας. Του εντός εισαγωγικών ασυμβίβαστου. Η αίσθηση αυτή εντείνεται μέσα στο νερό όπου κολυμπώντας κανείς γυμνός βιώνει την απόλυτη ελευθερία κι ευεξία», δηλώνει.

 

Η παραλία Κόκκινη Άμμος στα Μάταλα

 

 

Τα Μάταλα αποτελούν την πιο διάσημη παραλία γυμνιστών στην Κρήτη, διαθέτοντας μακρά και πλούσια ιστορία. Η φήμη τους ξεκινά κατά τη δεκαετία του ’60, όταν χίπις από όλο τον κόσμο έφτασαν στα Μάταλα για να ζήσουν στις σπηλιές που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Έκτοτε, μπορεί τα «παιδιά των λουλουδιών» να έφυγαν, αλλά η περιοχή διατήρησε την αίσθηση ελευθερίας που την χαρακτήριζε τότε. Στα θρυλικά Μάταλα αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία Κόκκινη Άμμος, που έχει μπει πολλές φορές σε λίστες με τις «καλύτερες παραλίες γυμνιστών στον κόσμο». Πρόκειται για μια απομονωμένη, πανέμορφη, μαγευτική παραλία, που μένει αξέχαστη στους λουόμενους.

 

Το δυτικό άκρο της Παλαιόχωρας (Παχιά Άμμος)

 


Η παραλία της Παχειάς Άμμου βρίσκεται στην δυτική μεριά της Παλαιόχωρας, 79χλμ νότια των Χανίων. Η Παχειά Άμμος κάθε χρόνο βραβεύεται  με γαλάζια σημαία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι μια ασφαλής και πεντακάθαρη ακτή, με όλες τις βασικές ανέσεις που απαιτούνται για ευχάριστο κολύμπι και χαλάρωση. Αποτελεί την κύρια παραλία της Παλαιόχωρας, με καλή οργάνωση και πολύ κοντά σε όλες τις ανέσεις. Η παραλία έχει μεγάλο μήκος (1 χλμ), γεγονός που την κάνει πάντα να μη φαίνεται γεμάτη κόσμο. Έχει ψιλή άσπρη άμμο και ρηχά νερά, ιδανικά για παιδιά. Ωστόσο, όταν φυσούν δυτικοί άνεμοι ή νοτιάδες, τα κύματα είναι μεγάλα και χρειάζεται προσοχή. Το δυτικό τμήμα της παραλίας έχει επικρατήσει να κατακλύζεται από γυμνιστές.

 

Το Αμμουδάκι στο Νότιο Ρέθυμνο

 


Γνωστή παραλία γυμνιστών στην Κρήτη είναι, επίσης, το Αμμουδάκι στο Νότιο Ρέθυμνο, που διακρίνεται από τα βαθιά, καθαρά και γαλανά νερά της. Αποτελεί αγαπημένη παραλία των γυμνιστών στην Κρήτη από το 1980 έως σήμερα και το απόλυτο ησυχαστήριο για πολλούς λουόμενους, αφού δεν είναι κατάλληλη για ρακέτες, θαλάσσια σπορ κλπ. Το λευκό χαλικάκι της άμμου και η υπόγεια σπηλιά που ενώνει το Αμμουδάκι με το Κλεισίδι της προσθέτουν ομορφιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει καντίνα για τα απαραίτητα.

 

Το ανατολικό μέρος της Σούγιας

 


Παράλληλα,  όσοι προτιμούν τον γυμνισμό, μπορούν να επισκεφθούν το ανατολικό μέρος της Σούγιας στα Νότια Χανιά. Πριν από αρκετά χρόνια, η παραλία αποτελούσε τόπο συνάντησης των χίπηδων. Σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει γυμνιστές. Συγκεκριμένα, η παραλία της Σούγιας ξεκινά από το μικρό λιμανάκι και τερματίζει σε ένα μικρό ξεχωριστό κολπάκι, κρυμμένο από βράχους και καλά προστατευμένο από τα αδιάκριτα μάτια, όπου μπορείτε να γδυθείτε ελεύθερα.

 

Παραλία Κομμός


Ο Κομμός είναι μια πανέμορφη και εντυπωσιακή παραλία, από τις μεγαλύτερες στην Κρήτη, και εκτείνεται από το Καλαμάκι μέχρι λίγο πριν τα Μάταλα. Ο Κομμός προσεγγίζεται  από το χωριό Πιτσίδια, είτε με αυτοκίνητο (προτιμότερο), είτε με τα πόδια.

Παραδεισένιο μέρος για γυμνισμό και για ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά μόνο γι αυτούς έχουν την κουλτούρα του ελεύθερου και φροντίζουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Στους αμμόλοφους υπάρχουν άφθονα δέντρα για σκιά και πολλές καβάντζες. Στην παραλία πρέπει να έχετε μόνο το νου σας στις φωλιές της χελώνας καρέτα καρέτα. Θα σας βοηθήσει βέβαια και η σήμανση που τοποθετούν οι εθελοντές των οργανώσεων προστασίας. Επειδή σε κοντινή απόσταση, στα Πιτσίδια, υπάρχουν ταβέρνες και πολλά σούπερ μάρκετ, δεν θα έχετε πρόβλημα να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.  

 

Η παραλία Δυτικό (Δισκός) στον Λέντα

 


Το Δυτικό μοιάζει μέρος ξεχασμένο από το χρόνο. Εξακολουθεί να είναι ο παράδεισος του κάμπινγκ και δεκάδες σκηνές στήνονται κάθε καλοκαίρι κάτω από τον τεράστιο λεοντόσχημο βράχο που δεσπόζει πάνω από το Λέντα (λέοντας . Λέντας).

Ο βράχος αυτός κρατά τις ακτίνες του ήλιου μακριά από τις σκηνές νωρίς το πρωί, αποτρέποντας έτσι το πολύ πρωινό ξύπνημα. Σίγουρα οι απανταχού κατασκηνωτές θα το θεωρήσουν αυτό μεγάλο πλεονέκτημα. Βέβαια στην παραλία υπάρχουν και αρκετά αρμιρίκια που προσφέρουν την σκιά τους σχεδόν όλη τη μέρα.

Ο κόσμος που συχνάζει στο Δυτικό είναι άνθρωποι που λατρεύουν την άγρια ομορφιά της φύσης, την χαλαρή και πρωτόγονη ατμόσφαιρα και τις δυνατότητες σχετικής απομόνωσης που προσφέρει η μεγάλη παραλία.

Το Δυτικό είναι καθιερωμένη παραλία για γυμνιστές και πολλές οικογένειες και ζευγάρια επιδίδονται στην απόλαυση αυτή. Στο τμήμα της παραλίας μπροστά από τις ταβέρνες η κατάσταση είναι πιο συντηρητική με «ντυμένους» λουόμενους μόνο.

Για τις μέρες που ο δυτικός άνεμος θα αγριέψει τη θάλασσα στο Δυτικό, η εναλλακτική λύση είναι το διπλανό προφυλαγμένο λιμανάκι του Λέντα. Εδώ η θάλασσα είναι συνήθως πολύ πιο ήρεμη και τα νερά εξίσου καθαρά και λιγότερο απότομα.

Αν κρατάτε μάσκα, κολυμπήστε προς την τελευταία ταβέρνα δεξιά (δυτικά) και δεν αποκλείεται να διαπιστώσετε ότι δίπλα σας κολυμπά μια ή περισσότερες χελώνες Καρέττα - Καρέττα.

 

"Και στη βόρια Κρήτη υπάρχουν παραλίες"

 

Η Μαχαιρίδα στο Νομό Χανίων

 


Η μικροσκοπική παραλία της Μαχαιρίδας βρίσκεται 14 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων και 1 χλμ δυτικά του χωριού Χωραφάκια, κρυμμένη μέσα σε ένα βραχώδη κόλπο. Ο κόλπος οριοθετείται βόρεια από ένα ακρωτήριο που λένε ότι θυμίζει μαχαίρι, εξ' ου και η ονομασία της. Κατά μια άλλη εκδοχή, παίρνει το όνομα της από το λουλούδι μαχαιρίδα (Gladiolis italicus) που ευδοκιμεί στην Κρήτη.

Ο κόλπος κοιτάει νοτιοδυτικά και είναι σχεδόν πάντα γαλήνιος. Στο κέντρο του σχηματίζεται μια πανέμορφη μικρή αμμουδιά με άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, περιτριγυρισμένη από όμορφα βράχια. Τα νερά εδώ είναι βαθιά και κατά συνέπεια διαυγή ενώ για την καθαρότητα τους φροντίζουν και τα ρεύματα που αλλάζουν κατεύθυνση πολλές φορές τη μέρα και δεν αφήνουν εύκολα τα σκουπίδια να πλησιάσουν. Δεν είναι οργανωμένη, αν και τα τελευταία χρόνια, η δόμηση έχει φτάσει κοντά στην παραλία. Η Μαχαιρίδα, όντας απομονωμένη, αποτελεί πόλο έλξης κυρίως για γυμνιστές.

 

Παραλία Λιμανάκια Χερσονήσου

 


Τα Λιμανάκια αποτελούνται από μικρές, πανέμορφες αμμώδεις παραλίες και βρίσκονται στα δυτικά του Λιμένα Χερσονήσου. Απέχουν περίπου 28 χλμ ανατολικά από το Ηράκλειο και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Αυτές οι πολύ μικρές παραλίες είναι εκτεθειμένες στους βοριάδες και συνήθως υπάρχουν εκεί λίγοι λουόμενοι. Η παραλία στα δυτικά του Λιμένα είναι βοτσαλωτή και με βραχώδη βυθό, ιδανική για ψαροντούφεκο. Βρίσκεται σε ένα μεγάλο πλάτωμα 28 χλμ από το Ηράκλειο, δεν είναι οργανωμένη και η πρόσβασή της είναι πολύ εύκολη. Κοντά σ' αυτή την παραλία υπάρχει και παραλία γυμνιστών, η οποία δεν διαφέρει από την δυτική παραλία της Χερσονήσου και είναι το μόνο σημείο στην περιοχή που επιτρέπεται ο γυμνισμός.


Άη Γιάννης, Γαύδος

 


Αν ο δρόμος ή μάλλον το καράβι σε βγάλει φέτος το καλοκαίρι στην Γαύδο, τότε δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις παραλίες γυμνιστών, καθώς όλο το νησί προσφέρεται για γυμνισμό. Παρόλα αυτά, καλά θα κάνεις να επισκεφθείς την φημισμένη παραλία του Άη Γιάννη, που είναι από τις πιο γνωστές για γυμνισμό. Πρόκειται για ένα παρθένο μέρος λεπτή άμμο, αμμόλοφους και κέδρους.

 

Κεδρόδασος

Παραλίες για γυμνιστές επίσης βρίσκονται στα απομονωμένα άκρα της Αγιάς Ρουμέλης, στα Γλυκά Νερά, στο ανατολικό τμήμα της Ορθής Άμμου, στο Κεδρόδασος, στο ανατολικό μέρος του Πλακιά, στις Λίγρες στην Ακουμιανή Γυαλιά, στο ανατολικό κομμάτι της Αγίας Γαλήνης επίσης στη Χρυσή και στις απόμερες παραλίες της Γαύδου. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους δύο κόλπους, δίπλα στο μοναδικό ξενοδοχείο γυμνιστών στην Ελλάδα, το Σφακιανό Αμμούδι και τη Φυλακή

Πηγές:

Από άρθρο της Παναγιώτας Κλεάνθους

https://www.news247.gr/sunday-edition/oi-gymnistes-pane-stis-pio-oraies-paralies-tis-elladas.9267172.html

https://www.cretanbeaches.com/el/θαλάσσιος-τουρισμός/παραλίες-δυτικής-κρήτης/παραλία-μαχαιρίδα-ακρωτήρι

https://www.cretanbeaches.com/el/παραλίες-της-κρήτης/γυμνισμός-στην-κρήτη

https://www.explorecrete.com/crete-east/GR-kommos-paralia.html

https://www.explorecrete.com/greek/dytiko-lentas-gr.htm

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: