Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μια στιγμή ανθρωπιάς στο κορύφωμα της αερομαχίας

 


Μια στιγμή ανθρωπιάς στο κορύφωμα της αερομαχίας

 

Μπορεί και μέσα στη φρίκη του πολέμου να υπάρξει ανθρωπιά. Και το κυριότερο όταν είσαι σωστός και δυνατός σέβεσαι την ψυχική δύναμη του άλλου. Όταν είσαι μικρόψυχος κτυπάς τον άλλο όταν τον βρεις σε αδυναμία και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Το «ευ αγωνίζεσθαι» είναι η σημαντικότερη αξία στη ζωή.

Ήταν πέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα στις  20 Δεκεμβρίου 1943. Ο Αμερικανός πιλότος Charlie Brown πετάει με το βομβαρδιστικό του τύπου B17 με όνομα «Ye Olde Pub» πάνω από τη Βρέμη της Γερμανίας. Ανατινάζει επιτυχώς το εργοστάσιο παραγωγής αεροσκαφών που ήταν ο στόχος του και επιχειρεί να διαφύγει. Τότε δέχεται επίθεση από τα αντιαεροπορικά πυροβόλα της Γερμανικής αεράμυνας αλλά και από τη Luftwaffe, με αποτέλεσμα το Ye Olde Pub να υποστεί σημαντικές ζημιές.

Μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Το πλεξιγκλας του πιλότου έσπασε, με αποτέλεσμα ο παγωμένος αέρας να καταστήσει άχρηστα τα όπλα του σκάφους και να στερήσει το πλήρωμα από οξυγόνο. Ο Brown έχασε τις αισθήσεις του, κάτι που οδήγησε το σκάφος σε μία ελεύθερη πτώση προς το γερμανικό έδαφος. Λίγα δευτερόλεπτα πρίν την συντριβή όμως  βρήκε πάλι τις αισθήσεις του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους σώζοντας τον εαυτό του και το πλήρωμα από βέβαιο θάνατο.

Κατά την επαναφορά του σκάφους στον αέρα, γερμανικά μαχητικά που ήταν στο έδαφος εντόπισαν το Ye Olde Pub και ξεκίνησαν καταδίωξη. Ο Γερμανός Franz Stigler, πιλότος της Luftwaffe, τιμημένος με πολλά παράσημα για τις υπηρεσίες του, πρόφτασε το Ye Olde Pub. Κοιτώντας το, συνειδητοποίησε πόσο άσχημα χτυπημένο ήταν και πως από ένα θαύμα παρέμενε στον αέρα.

 


 

Τότε ο Stigler δεν άνοιξε πυρ αλλά χαιρέτησε με το αεροσκάφος του τον Brown  και ως ιππότης του Μεσαίωνα συνόδευσε το Ye Olde Pub μακριά από το πεδίο της μάχης με κίνδυνο της δικής του ζωής όταν θα  επέστρεφε στη βάση του.

Ο Stigler δεν μίλησε ποτέ για το συμβάν καθώς κινδύνευε να περάσει στρατοδικείο για την πράξη του αυτή και να εκτελεστεί. Ο  Brown όμως ανέφερε το συμβάν στους ανωτέρους του οι οποίοι απεφάσισαν ότι θα έπρεπε να κρατηθεί απόλυτα μυστικό.

Πολύ αργότερα στα 1990, ο Brown άρχισε να ψάχνει τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή. Μετά από εκτεταμένη έρευνα, συνάντησε 50 χρόνια μετά από το περιστατικό, μαζί με το πλήρωμα του Ye Olde Pub τον Stigler στα 1993 στον Καναδά όπου είχε μεταναστεύσει. Ο Stigler χάρισε τότε στον Brown ένα βιβλίο. Μέσα έγραφε:

«Το 1940 έχασα τον μοναδικό μου αδερφό στη μάχη. Στις 20 Δεκεμβρίου, 5 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, είχα την ευκαιρία να σώσω ένα B17 από την καταστροφή του – ένα αεροπλάνο τόσο άσχημα κτυπημένο, που ήταν θαύμα το πώς παρέμενε στον αέρα. Ο πιλότος, ο Charlie Brown, είναι για μένα τόσο πολύτιμος όσο ήταν και ο αδερφός μου. Σε ευχαριστώ, Charlie. Ο αδερφός σου, Franz.»

Μετά την συνάντησή τους και μέχρι το 2008 συναντιόντουσαν τακτικά και είχαν γίνει στενοί φίλοι. Το 2008, με λίγους μήνες διαφορά ο ένας από τον άλλον, οι δύο άντρες ξεκίνησαν για το τελευταίο τους ταξίδι. Πρώτα ο Stiegler τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο ο Brown.

Πηγές:

Sabaton History

https://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Stigler

https://ww2gravestone.com/people/brown-charles-lester-charlie/

Δεν υπάρχουν σχόλια: