Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η Ελλάδα... σβήνει το τσιγάρο







Κάθε 13 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος, που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας αφού ευθύνεται για το 14% του συνόλου των θανάτων στην Ευρώπη, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα θα αποτελεί ως το 2025 την κύρια αιτία θανάτου.

Πόσο ενοχοποιείται το κάπνισμα για την πρόκληση διαφόρων ασθενειών; Υπάρχει τρόπος διακοπής του καπνίσματος;Απάντηση στα ερωτήματα αυτά μας δίνει η πνευμονολόγος Ιωάννα Μητρούσκα, υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Πανε­πιστημίου Κρήτης.


Συνέπειες του καπνίσματος


Καρκίνος του πνεύμονα

Βρογχίτιδα

Άσθμα

Φυ­ματίωση

Πνευμονία

Έμφραγμα

Εγκεφαλικό

Έλκος



Προσοχή. Ένα πακέτο την ημέρα τριπλασιάζει τον κίν­δυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή ασταθούς στηθάγχης σε άτομα μέσης ηλικίας, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιο­πάθειας, ιδιαίτερα αν μετά την ηλικία των 35 ετών συ­νεχίζουν να παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.


Βαρύ τίμημα πληρώνουν και οι παθητικοί καπνιστές, ιδι­αίτερα, μάλιστα, τα παιδιά είναι συχνά τα θύματα των καπνιστών, αφού παιδιά με γονέα καπνιστή έχουν κατά 42% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο από τα παιδιά των μη καπ

νιστών. Τα παιδιά των γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυ­ξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από βρογχίτιδα, πνευ­μονία ή άσθμα.


Το παρήγορο είναι ότι από την 1 η Ιουλίου το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε κοινόχρηστους χώρους και στη χώρα μας, γεγονός που θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους κα­πνιστές όσο και τους παθητικούς.


Διακοπή του καπνίσματος



Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος αρχίζουν να φαίνονται αμέσως μόλις σταματήσουμε το κάπνισμα, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου μειώνεται κατά 50% έναν μόλις χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Δέκα χρόνια μετά, ο κίνδυνος για εμφά­νιση καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στα επίπεδα εκεί­νων που δεν κάπνισαν ποτέ.


Σημαντική βοήθεια προσφέρει η ουσία βαρενικλίνη που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος και θα πρέπει να λαμβάνεται για 12 εβδομάδες. Ας σημειωθεί ότι είναι το μόνο φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος που δεν περιέχει νικοτίνη, αλλά βασίζεται στους ί

διους υποδοχείς με τη νικοτίνη.


Το τσιγάρο έχει 3.000 ουσίες, μεταξύ των οποίων, η νι­κοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα και η πίσσα.

ΥΓΕΙΑ /Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου

Από το περιοδικό ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ







Οι καπνιστές έχουν τώρα έναν επιπλέον λόγο να κόψουν το κάπνισμα πέρα από τη δική τους υγεία. Την υγεία του αγαπημένου τους κατοικίδιου, η οποία απειλείται από το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης Tobacco Control .

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στον άνθρωπο είναι γνωστές. Ωστόσο, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα ζώα έδειξαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση στον καπνό και στους καρκίνους των ζώων (λέμφωμα στις γάτες ή καρκίνος της μύτης και των πνευμόνων στους σκύλους).

Οι έρευνες έδειξαν επίσης σχέση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις των σκύλων ή τις ασθένειες των ματιών και τα αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα των πουλιών. Λίγοι καπνιστές φαίνεται να γνωρίζουν τις επιπτώσεις της βλαβερής συνήθειάς τους στα κατοικίδια.

http://zwakia.blogspot.com/2009/03/blog-post_04.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: