Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Καραμανλής: Κιβωτός ιδεών το σύγχρονο Μουσείο Ακρόπολης

Μνημονεύοντας όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα το νέο Μουσείο Ακρόπολης, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για κομβικό σημείο της διαδρομής στο χρόνο και το χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που ήρθαν για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης τονίζοντας ότι πρόκειται ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός.

«Καλωσήλθατε στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Εγκαινιάζουμε μαζί το Μουσείο για το κορυφαίο μνημείο του Αρχαίου Κλασικού Πολιτισμού: Το Μουσείο της Ακρόπολης», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής και συνέχισε: «Γιορτάζουμε μαζί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας. Η Ελλάδα αποκτά από σήμερα ένα από τα μεγάλα Μουσεία της Ανθρωπότητας. Ο Παγκόσμιος Πολιτισμός αποκτά ένα λαμπρό σημείο αναφοράς».

«Τιμούμε όλους εκείνους που οραματίστηκαν και εργάστηκαν για τη δημιουργία του:

-Τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε, από το 1976, τις αρχικές διαδικασίες.

-Την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, που έδωσε από τη δεκαετία του '80, μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια.

-Τους επιστήμονες, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τους αρχαιολόγους και τους εργάτες, που κατέθεσαν εδώ την έμπνευση, το πάθος, τη δουλειά τους.

Εργάστηκαν για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού, όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού.

Για το έργο αυτό, χρειάστηκε να ξεπεραστούν κρίσιμες προκλήσεις: Το νέο Μουσείο έπρεπε να εγκατασταθεί δίπλα στην Ακρόπολη, αλλά να μη θίξει τους πολιτιστικούς θησαυρούς, που κρύβει στο σημείο αυτό το κάθε μέτρο της γης. Έπρεπε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία του Ιερού Βράχου, χωρίς να καταστρέψουμε τα ευρήματα του Πολιτισμού, που θα έφερναν στο φως οι ανασκαφές για τη θεμελίωση του νέου κτιρίου. Έπρεπε το νέο Μουσείο να εκφράζει το μεγαλείο του αιώνιου μνημείου. Να αναδεικνύει τον Πολιτισμό των αρχαίων χρόνων, αλλά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Να απευθύνεται σε όλες τις γενιές, σε όλες τις ηλικίες. Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν. Η ιδέα μετουσιώθηκε σε πράξη. Στα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί εντάθηκαν και το όραμα έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι γεγονός για όλους τους Έλληνες, για όλους τους πολίτες του Κόσμου. Είναι ένα σύγχρονο μνημείο, ανοιχτό, φωτεινό, αρμονικά δεμένο με τον ίδιο τον Παρθενώνα. Επιτρέπει στο Αττικό Φως να διαχέεται στα πανάρχαια έργα του Πολιτισμού και στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις λεπτομέρειές τους. Το σύγχρονο αυτό μνημείο αφηγείται την Ιστορία της Δημοκρατίας, της Τέχνης, της λατρευτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής. Πετυχαίνει την αρμονική σύζευξη της αρχαιότητας με τη νέα εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας. Γι' αυτό είναι πρωτοποριακό. Είναι ένα κομβικό σημείο της διαδρομής στο χρόνο και το χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Ένας σταθμός στη διαδρομή για την Ακρόπολη, εκεί όπου έλαμψε η Αρχιτεκτονική και η Γλυπτική, αλλά και προς την Αρχαία Αγορά, εκεί όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. Είναι ταυτόχρονα ένας χώρος που εκφράζει τη φωνή της Παγκόσμιας Κοινότητας για τα μάρμαρα, τα μνημεία του Πολιτισμού, που λείπουν ακόμα από τον Παρθενώνα.

Εάν η Ακρόπολη του Περικλή ήταν ένας ύμνος στο Κάλλος, την Αρμονία και την Ελευθερία, το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, γίνεται σήμερα κιβωτός όλων των ιδεών που συμβολίζει, από τα πανάρχαια χρόνια, ο Παρθενώνας. Είναι ζωντανή έκφραση της δύναμης του Παγκόσμιου Πολιτισμού, που μπορεί και επιζητεί να προκαλέσει, ανάμεσα στ' άλλα, και την επανένωση των μαρμάρων του. Γιατί τα μάρμαρα του Παρθενώνα μιλάνε στην ολότητά τους. Έτσι αναδεικνύεται η ακεραιότητα όλων όσων συμβολίζουν. Ενώ η ακεραιότητα των μνημείων και των συμβολισμών του Παρθενώνα δεν είναι αίτημα αποκλειστικά και μόνο της Ελλάδας. Είναι διεκδίκηση της Ανθρωπότητας, στην οποία ανήκουν, τόσο ο Παρθενώνας, όσο και οι συμβολισμοί του.

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο Κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλος ο Κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές, αυτά τα ιδανικά, μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους"

Σύμβολο αυτοπεποίθησης

«Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι προϊόν συνένωσης προσπαθειών. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενώνουν την ελληνική Κοινωνία, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Ο Πολιτισμός είναι δύναμη ειρήνης και δημιουργίας. Είναι δύναμη προσέγγισης Λαών και Ανθρώπων, σε εποχές που η προσέγγιση αυτή είναι πιο πολύτιμη παρά ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σήμερα, από εδώ, για ολόκληρο τον Κόσμο.

Κυρίες και κύριοι, Εξοχώτατοι καλεσμένοι μας. Καλωσήλθατε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Καλωσήλθατε σε ένα δημιούργημα όλων των Ελλήνων, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/06/2009_285221

Γ. Παπανδρέου: Ξέχασαν τη Μελίνα και τον Ζυλ

Επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξαπέλυσε σήμερα από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι αποσιωπήθηκε σκόπιμα η συμβολή, τόσο της Μελίνας Μερκούρη όσο και του συζύγου της, Ζυλ Ντασέν, στη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “έλλειψη εθνικής ομοψυχίας” από πλευράς κυβέρνησης, “η οποία”, όπως επισήμανε, “συστηματικά αποσιωπά, φοβάται - δεν ξέρω γιατί - να αναδείξει την ιστορία όλων όσοι προσπάθησαν να γίνει αυτό το γεγονός πραγματικότητα”.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο και αναφέρθηκε στην αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό, που έτρεφε ο Ζυλ Ντασέν.

"Έργο τεράστιας εθνικής σημασίας" το μουσείο

Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή της και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη. "Το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε διαχρονικά το Μουσείο της Ακρόπολης σαν ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας", σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική. "Είναι ανάγκη το Μουσείο να παραμείνει εθνική υπόθεση, μακριά από μικροκομματισμούς", είπε. "Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να ανήκει σε ένα μόνο κόμμα. Είναι υπόθεση που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και της Ελληνίδες", υπογράμμισε.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται όλες οι φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου: Η σύλληψη της ιδέας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι πρωτοβουλίες της Μελίνας Μερκούρη, το 1989, για την υλοποίησή της, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, το 2000 και οι εργασίες κατασκεύης του. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη χρηματοδότηση του έργου, αλλά και στα δικαστικά προβλήματα, τα οποία αποδίδει, σε έναν βαθμό και "στην τακτική της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης".

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=55859

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το Μουσείο της Ακρόπολης

Benizelos-BouliΣτην αναγκαιότητα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής τα γλυπτά για τους Έλληνες αποτελούν σύμβολο και όχι απλώς εκθέματα. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν μετά την τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη για το μουσείο της Ακρόπολης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αντέδρασε έντον.

Η αντιπαράθεση σχετικά με τα εύσημα της δημιουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε όταν ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη χαρά του.

«Ένα οικουμενικό όνειρο της Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιήθηκε μετά από πολυετείς κόπους, αφού ξεπεράσαμε εμπόδια και αντιξοότητες. Τώρα που η έκθεση ανοίγει τις πύλες της, πιστεύω πως θα επανέλθουμε σ’ αυτή την πολιτική που θα διασφαλίσει την ενοποίηση και που θα τιμήσει πραγματικά το μνημείο, αποκαθιστώντας την ακεραιότητά του» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να μειώσουν ή ακόμη και να κομματικοποιήσουν, με τελείως λανθασμένο και μικρόψυχο τρόπο, αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός» και υπενθύμισε πως «όλα τα μέλη των συλλογικών οργάνων που ασχολήθηκαν με το Μουσείο της Ακρόπολης, απολογήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, μετά από μήνυση στελεχών της ΝΔ εναντίον τους, για παράβαση καθήκοντος» με το Συμβούλιο της Επικρατείας να απορρίπτει τις σχετικές προσφυγές «με πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου».

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα ο οποίος θέλησε να προβεί σε «μια ιστορική διόρθωση», σημειώνοντας πως η αρχική ιδέα για την ίδρυση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης πιστώνεται στον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τρυπάνη το 1976 και τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Με την τοποθέτηση του κ. Σιούφα τάχθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας πως «η πραγμάτωση αυτού του έργου, η υλοποίηση, η οικοδόμηση αυτού όλου του πραγματικού διαμαντιού του πολιτισμού έγινε επί ΝΔ και υπό των υπουργών της και του Κώστα Καραμανλή».

«Ο κ. υπουργός κάνει κήρυγμα μικροκομματικής ανακρίβειας και ιστορικής μικροψυχίας»,ήταν η αντίδραση του κ. Βενιζέλου που διαμαρτυρήθηκε τονίζοντας:

«Έλεος πια... Μόνοι σας μικραίνετε και αμαυρώνετε την αυριανή λαμπρή τελετή».

«Εσείς θέλετε να υποβαθμίσετε ένα μεγάλο έργο, το οποίο συνετελέσθη επί Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα σας το επιτρέψουμε», απάντησε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος λίγο αργότερα επανήλθε στο θέμα, λέγοντας: «χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αξία και την ιστορική συμβολή κανενός, η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν έκαναν έναν αγώνα για τα Μάρμαρα, που πρώτος οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

«Επειδή είμαι πολλά χρόνια σ’ αυτήν την αίθουσα, μπορώ να σας μεταφέρων αυτούσια μια συνομιλία που ως νεαρός βουλευτής άκουσα αυτήκοα μεταξύ του Καραμανλή, του Τσάτσου και του Αβέρωφ, κατά την οποία άκουσα τον Καραμανλή να λέει σχεδόν δακρύζων ότι πρέπει το κόμμα μας να κάνει αγώνα για να επιστραφούν τα Μάρμαρα. Επομένως η ιστορία δεν πάει μονόπατα».

«Η ιστορία έχει γραφτεί και δεν μπορεί κανείς να αλλοιώσει το περιεχόμενό της»,ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος που θέλοντας να κλείσει την αντιπαράθεση είπε:

«Χαιρόμαστε γιατί φτάνουμε αύριο στα εγκαίνια. Δεν θα συμπράξουμε σε μια μικροκομματική και μικρόψυχή συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

http://news.ert.gr/el/23865-antiparathesi-sti-bouli-gia-to-mouseio-tis-akropolis.htm



Δεν υπάρχουν σχόλια: