Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ




To... «μνημόνιο» του Φερνάντο Σάντος




Ριζικές αλλαγές από τον νέο τεχνικό, που τοποθετείται στην κορυφή της πυραμίδας του ελληνικού ποδοσφαίρου

Tου Θανου Mπλουνα

Οι «λέξεις - κλειδιά» που δίνουν το στίγμα της παρουσίας του Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι «ανανέωση» και «αναδόμηση».

Η «ανανέωση» έχει να κάνει με τα νέα πρόσωπα που κάλεσε για το φιλικό με τη Σερβία (11/8) και με το μήνυμα που έστειλε, αφήνοντας «εκτός» περίπου το 1/3 των παικτών που συμμετείχαν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Kύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Η «αναδόμηση» αφορά μεν το «κρυφό», αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο έργο που ανέλαβε ο Πορτογάλος προπονητής: την οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και την παραγωγή ποδοσφαιριστών από τις πιο μικρές ηλικίες (κάτω των 17) έως την ομάδα των ανδρών, που αποτελεί τη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν κάποιος αποκαλέσει τον Σάντος προπονητή της Εθνικής, πιθανόν τον αδικεί γιατί περιορίζει τη δράση του σε μία ομάδα. Στην πραγματικότητα, ο Σάντος είναι «εθνικός προπονητής» και αυτό αποτελεί μια καινοτομία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ήξερε αρκετούς μήνες πριν ότι οι πιθανότητες να συνεχίσει ο Οτο Ρεχάγκελ στο τιμόνι της ομάδας ήταν λίγες. Είχε έτοιμο το «plan b» που ήταν ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ ο οποίος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

Μετά τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Kύπελλο, ο κ. Πιλάβιος ανακοίνωσε την απόφασή του στα μέλη του Δ. Σ. της ΕΠΟ που ήταν στη Νότιο Αφρική και όταν η αποστολή επέστρεψε, συναντήθηκε με τον Σάντος και σχεδίασαν την Εθνική της μετά Ρεχάγκελ εποχής.

Η ΕΠΟ ήθελε από το 2001 να δώσει τον ρόλο του «εθνικού προπονητή» στον Ρεχάγκελ. Ωστόσο, ο Γερμανός αρνήθηκε να τον αναλάβει, αφού ήθελε να ζει στη Γερμανία και να έρχεται στην Ελλάδα όταν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Ο Σάντος είναι διαφορετικός. Δέχθηκε να γίνει μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Ως εκ τούτου, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όσους αγώνες επιθυμεί. Του δόθηκε, μάλιστα, γραφείο στην ΕΠΟ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δέχθηκε να αναλάβει, όπως είπε, την αναδόμηση του ποδοσφαίρου. Τι σημαίνει αυτό; Tην παρακολούθηση των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στις μικρότερες Εθνικές ώστε η εξέλιξή τους να είναι επωφελής για τη μεγάλη Εθνική.

Τα σχέδια της διοίκησης της ΕΠΟ και του νέου προπονητή είναι τα εξής:

α) Μείωση του μέσου όρου της ηλικίας της ομάδας. Επιθυμητό είναι η Εθνική να απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές 23 έως 25 ετών με την προσθήκη κάποιων εμπειρότερων.

β) Δημιουργία Εθνικής Β΄. Θα είναι μια ανεπίσημη Εθνική με παίκτες έως 23 ετών΄, που κρίνεται ότι μπορεί να βοηθήσουν την εθνική ανδρών. Σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει κενό που με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται.

γ) Συνεργασία με του υπόλοιπους προπονητές. Πλέον, οι εθνικές ομάδες σε επίπεδο οργάνωσης θα λειτουργούν ως πυραμίδα στην κορυφή της οποίας θα βρίσκεται ο Φερνάντο Σάντος.

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_2_08/08/2010_410608

ΕΛΛΑΣ - ΣΕΡΒΙΑ 1-0

12.8.2010


Σάντος: Είχαμε σιγουριά και ασφάλεια


Πολύ καιρό περίμενε ο Φερνάντο Σάντος το ντεμπούτο του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε ότι η ομάδα κόντρα στην Σερβία είχε «σιγουριά και ασφάλεια».

«Ηταν κάτι που περίμενα πάρα πολύ καιρό» είπε για το ντεμπούτο του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας ο Σάντος και συνέχισε αναφερόμενος στο παιχνίδι του Βελιγραδίου: «Θεωρώ ότι μπήκαμε πάρα πολύ καλά στο ματς, τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα. Είχαμε σιγουριά και ασφάλεια. Στη συνέχεια, ίσως από την κούραση κάποιων ποδοσφαιριστών, ίσως και από τις αλλαγές, κόπηκε ο ρυθμός μας».

Οσον αφορά στο στόχο της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004, ο Πορτογάλος προπονητής πρόσθεσε: «Σίγουρα στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στα ματς με τη Γεωργία και την Κροατία για τα προκριματικά. Θα έχουμε περισσότερες μέρες στη διάθεσή μας τότε για προπονήσεις και αυτό θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε κάποια πράγματα που θέλουμε».

Πηγή: www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: