Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ......








Ανεκμετάλλευτες σχολάζουσες κληρονομιές ύψους 4 δισ. ευρώ


Σχολάζουσες κληρονομιές εκτιμώμενου ύψους 4 δισ. ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτες, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημόσιου.

Ως «σχολάζουσα κληρονομιά» νοείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεμόνες (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δημοσίους υπάλληλους ), οι οποίοι και τις διαχειρίζονται μέχρι την παράδοση τους στους κατά νόμο κληρονόμους. Εάν οι κληρονόμοι δεν βρεθούν, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της σχολάζουσας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το μέγεθος της περιουσίας που καλύπτεται πίσω από κάθε σχολάζουσα κληρονομία είναι άγνωστο, ενώ οι υποθέσεις που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 3.000. Οι σχετικές υποθέσεις εκκαθαρίζονται με ρυθμό το πολύ 20 το χρόνο, ενώ σε ετήσια βάση προστίθενται 50 περίπου νέες υποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς το έτος 2311 θα έχει εκκαθαρισθεί μόλις 1 στις 6 υποθέσεις.

Στοιχεία από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις αποκαλύπτουν πως κάποιοι κηδεμόνες εκμεταλλεύονται την κρατική απουσία και λειτουργούν προς ίδιον όφελος, βγάζοντας χρήματα είτε με επιλεκτικές μισθώσεις, είτε με μη σύννομη διαχείρισης της περιούσιας. Αντίστοιχες αναφορές περιλαμβάνονται και στις εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Μάλιστα, το 2010 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αφού διαπίστωσε ελλείψεις και πλημμελή άσκηση των καθηκόντων ορισμένων κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών προχώρησε για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε αίτημα αντικατάστασης τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με καταγγελίες, την τελευταία διετία έχει προκύψει ζήτημα με τις αμοιβές των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν εκδίδει τις εντολές πληρωμών τους. Έτσι, δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις ενθαρρύνουν την ανομία.

Οι Αποκεντρωμένες Καλλικρατικές Διοικήσεις έχουν καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις. Σύμφωνα με αυτές:

1. Διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην αλληλοενημέρωση και παρατηρείται έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών (Αστυνομία, Ειρηνοδικείο, ΔΟΥ, Δήμος, Υποθηκοφυλακείο, Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους) για τον εντοπισμό σχολαζουσών κληρονομιών.

2. Μεγάλος αριθμός υποθέσεων εκκρεμεί στο στάδιο του διορισμού και της αντικατάστασης κηδεμόνων, ως συνέπεια των ανωτέρω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ακίνητα των κληρονομιών να παραμένουν για χρόνια σφραγισμένα είτε αποσφραγισμένα και να καταστρέφονται ή κλέβονται, να επιβαρύνονται οι κληρονομίες με κοινόχρηστα και να χάνουν έσοδα από τη μη μίσθωση των ακινήτων.

3. Στην πλειονότητα των σχολαζουσών κληρονομιών, η διαδικασία εκκαθάρισης καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και δεκαετίες. Ελάχιστες από αυτές έχουν περαιωθεί και έχουν τεθεί στο αρχείο, ενώ παράλληλα η εποπτεία του Δημοσίου περιορίζεται στην έγκριση εξόφλησης κοινοχρήστων δαπανών και μικροποσών.


22/03/2011
Πηγή: www.imerisia.gr
http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=95551

Δεν υπάρχουν σχόλια: