Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αναστήλωσης της Σπιναλόγκας






Με εντατικούς ρυθμούς
Εργασίες αναστήλωσης της Σπιναλόγκας


Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της αναστήλωσης της Σπιναλόγκας, υπό την αιγίδα της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την επίβλεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρωματικών Έργων Κρήτης. Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και υπάγεται στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των έργων, ανέφερε ότι η αναστήλωση της Σπιναλόγκας αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία έργα, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι το νησί έχει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις στη Σπιναλόγκα στοχεύουν στην προώθηση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του νησιού.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εργασίες αναστήλωσης της Σπιναλόγκας εκτελείται άλλο ένα έργο του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην εικαστική-κοινωνική εκδήλωση του Κώστα Τσόκλη στη Σπιναλόγκα, που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, και θα διαρκέσει από τις 2 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου, γεγονός που, όπως επισήμανε, θα προσελκύσει πολύ κόσμο στην περιοχή. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της ένταξης της νησίδας Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η οποία, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Πολιτισμού.



Από την πλευρά της, η επιβλέπουσα και υπεύθυνη μηχανικός του έργου, Φανή Μαράκη, αρχικά παρουσίασε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του νησιού, επισημαίνοντας ότι η Σπιναλόγκα είναι μία μικρή οχυρή βραχονησίδα στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας και αποτελεί ένα μνημειακό και ιστορικό παλίμψηστο που διασώζει σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Ενετικής και της οθωμανικής περιόδου, και ανήκει στα μνημεία που κατά τον 20ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εγκλεισμού. Το νησί, συμπλήρωσε, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα αποκτώντας διαφορετικές ταυτότητες.

Αμέσως μετά, η κ. Μαράκη ξενάγησε εκπροσώπους του δήμου και δημοσιογράφους στο νησί και έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό έργο αναστήλωσης, στο οποίο περιλαμβάνονται ειδικές εργασίες στο ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος, εργασίες καθαρισμών, στερεώσεων και συμπληρώσεων. Οι εργασίες της τοιχοποιίας -όπως είπε- θα γίνουν στο μέγιστο σωζόμενο ύψος, καθώς και η συντήρηση των παλιών επιχρισμάτων. Στη συνέχεια, τόνισε, όπου χρειάζεται, θα επέμβουν ώστε να γίνει καθαίρεση χαλαρής λιθοδομής, διαλογή και καθαρισμός λίθων, λάξευση λίθων για αναδόμηση των λιθοδομών και των τουφεκιοθυρίδων, καθώς και ενίσχυση των θεμελίων.

Ανακοινώθηκε ότι και στη δυτική πλευρά της Σπιναλόγκας θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες εργασίες, όπως καθαρισμός, διερεύνηση, στερεώσεις τοιχοποιίας και ξερολιθιών, συντήρηση επιχρισμάτων στον χώρο, ο οποίος ορίζεται βόρεια του κτιρίου 36 και έως το ανατολικό όριο του τομέα Ι. Στον Τομέα II θα γίνουν εργασίες στους υπαίθριους χώρους νότια του Νοσοκομείου και του Αγίου Παντελεήμονα. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διερεύνηση, αποχωμάτωση, καθαρισμός και διαμόρφωση στο καλντερίμι στο δρόμο του Νοσοκομείου και έως το ναό του Αγίου Νικολάου στερέωση και συμπλήρωση. Στο θολωτό κτίριο προβλέπεται να γίνει αποχωμάτωση και αποκάλυψη με παράλληλη αντιστήριξη και στερέωση. Στο Νοσοκομείο του Λεπροκομείου θα γίνει καθαρισμός και ερευνητικές τομές και στερέωση των τοίχων. Επίσης, στις δεξαμενές του Αγ. Παντελεήμονα και στον προμαχώνα θα γίνει επικάλυψη των θόλων με αστρακάσβεστο και τα πλυντήρια του Λεπροκομείου θα στερεωθούν και θα αποκατασταθούν.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.800.000 ευρώ και οι εργασίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

http://www.protothema.gr/culture/arts/article/?aid=186217

Δεν υπάρχουν σχόλια: