Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

El Erian: Ποιοι ευθύνονται για την ελληνική κρίση





 
Δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό, δύσκολες στιγμές για τα νοικοκυριά, τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους και νέες.

Για όλα φαίνεται να ευθύνεται η οικονομική κρίση… (ποια κρίση ρε παιδιά;).

Είπαμε οικονομική κρίση, αλλά όλα από κάπου ξεκινούν. Μήπως λέω… μήπως το σημερινό «χάλι» είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των θεσμικών οργάνων της κοινωνίας μας;

Πέραν του «αδυσώπητου» τεχνοκρατισμού και των αριθμών, διαφαίνεται μια θεσμική κρίση που μετριέται ως κρίση αξιών.

Είναι δυνατόν να θεωρούμε δεδομένα τα φακελάκια στα νοσοκομεία;
Είναι δυνατόν να θεωρούμε δεδομένο τον χρηματισμό πολιτικών και στελεχών;
Είναι δυνατόν να θεωρούμε δεδομένο ότι κανείς δεν θα μπει φυλακή ή θα «πληρώσει» για ότι κακό έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο;
Είναι δυνατόν…; Και όμως είναι! Τότε…;



El Erian: 
Ποιοι ευθύνονται για την ελληνική κρίση 

Τον δρόμο που έχουν πάρει αρκετές άλλες χώρες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες ήρθαν αντιμέτωπες με την κρίση, τα τελευταία 30 χρόνια, ακολουθεί η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του επικεφαλής της PIMCO, Εl Erian, στο Project Syndicate.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν εκπληκτικές ομοιότητες με την Αργεντινή, λίγο πριν την χρεοκοπία της το 2001. Μια εξίσου τραυματική κατάρρευση οικονομική, χρηματοοικονομική, πολιτική και κοινωνική, λαμβάνει χώρα τώρα και εκτιμά ότι, θα πρέπει να αναμένουμε έντονες συζητήσεις αναφορικά με το ποιος φταίει για την δυστυχία που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες.

Για τον El Erian υπάρχουν τέσσερεις ύποπτοι και όλοι τους συμμετέχουν στην «έκρηξη» που θα αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη από αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι.

«Αρκετοί θα βιαστούν να ρίξουν το φταίξιμο στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τις οποίες ηγήθηκαν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία», σημείωσε. Η προθυμία τους για δανεισμό, με σκοπό την εξασφάλιση της ευημερίας στη χώρα τους, δημιούργησε τεράστια χρέη, σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής.

Από την άλλη, για τους ιδιώτες πιστωτές, ήταν μεγάλη η «χαρά» τους, να χορηγούν χρήματα στην χώρα, απλά και μόνο για να αποφύγουν την ανάληψη ευθυνών όταν η «φούσκα» έγινε πλέον μη βιώσιμη, τονίζει ο ίδιος. Ο υπερδανεισμός ήταν τόσο διαδεδομένος που, οδήγησε την διαφορά της απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 6 μόλις μονάδες, ένα χαμηλό επίπεδο τόσο γελοίο, κατά τον Erian, για δύο χώρες που διαφέρουν τόσο πολύ σε όρους οικονομικής διαχείρισης και χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της PIMCO, αναφέρει ότι, η Ευρώπη με την σειρά της απέτυχε να αντιδράσει σωστά όταν έγινε εμφανές ότι, στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα. Ακόμα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιολογήσουν το πρόβλημα της χώρας, πόσο μάλλον να συνεργαστούν για να το επιλύσουν.

Τέλος, ο El Erian κάνει αναφορά στο ΔΝΤ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την διαφύλαξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στο να είναι ένας αξιόπιστος σύμβουλος των χωρών. Όπως τονίζει, το ΔΝΤ υπέκυψε εύκολα στις πολιτικές πιέσεις, ενώ οι σκοπιμότητες υπονομεύουν πλέον την λειτουργία του.

«Καθένας από αυτούς τους υπόπτους, έχει ευθύνες, ενώ θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για συνεργούς», αναφέρει στο άρθρο του ο επικεφαλής της PIMCO. 

Το πιο πιθανό σενάριο, για τον El Erian είναι ότι οι "ένοχοι" θα γλιτώσουν πολύ εύκολα από αυτή την ιστορία, συγκριτικά με τα πραγματικά θύματα, που είναι οι αδύναμες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

«Σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, αυτές οι ευάλωτες ομάδες θα είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν πίσω τους μισθούς, τα επιδόματα και τα bonus που οι τέσσερεις παραπάνω υπεύθυνοι απήλαυσαν για καιρό», τονίζει.

«Στον κόσμο μας όμως αποτελούν μόνο ένα μάθημα για το μέλλον», προσθέτει. 

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: