Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

H τελευταία δημοσκόπησης της VPRC πριν τις εκλογές



Αναρτώ την παρακάτω δημοσκόπηση γιατί πιστεύω ότι πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του περιοδικού "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" από την VPRC.


Νέα ανατροπή στο δρόμο προς τις κάλπες-Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ

30/05/2012 - 13:53



Λιγότερο από είκοσι μέρες μένουν για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και οι ανατροπές στο πολιτικό...
 
Νέα ανατροπή στο δρόμο προς τις κάλπες-Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ
και εκλογικό σκηνικό συνεχίζονται. Τα "Επίκαιρα" δημοσιεύουν σήμερα από την ιστοσελίδα τους τμήμα της τελευταίας δημοσκόπησης της VPRC πριν τις εκλογές.

Επτακοµµατική Βουλή µε πρώτο κόµµα τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δηµοσκόπηση της VPRC. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% στην εκτίµηση εκλογικής επιρροής και διατηρεί σαφές προβάδισµα έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας, που ακολουθεί µε 26,5%. Και σε αυτή τη δηµοσκόπηση επιβεβαιώνεται το εκλογικό ρεύµα και η δυναµική του ΣΥΡΙΖΑ µε την αύξηση των ποσοστών του, αφού συνεχίζεται ο διεµβολισµός όµορων πολιτικών χώρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, µάλιστα, δείχνει να επικρατεί της Νέας ∆ηµοκρατίας και στο παιχνίδι του διπολισµού που επέβαλε ουσιαστικά ο Αντώνης Σαµαράς µε το κάλεσµα κεντροδεξιάς συστράτευσης. Από την άλλη, η Νέα ∆ηµοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της ως αποτέλεσµα της µερικής επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης, και πάλι, όµως, το αντιµνηµονιακό κοµµάτι που άνηκε στη Ν∆ δεν δείχνει διατεθειµένο να επιστρέψει σ’ αυτή τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές.






Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δηµιουργεί βάση αντίστασης στην πτώση των ποσοστών του στο 12,5%, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται νέα συρρίκνωσή του στην τελική ευθεία των εκλογών, µε φυγή ψηφοφόρων τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη Νέα ∆ηµοκρατία. Μικρή αλλά διακριτή πτώση καταγράφουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αποτέλεσµα της διπολικής, όπως εξελίσσεται, αναµέτρησης. Αντίθετα, η ∆ηµοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη συγκρατεί τα ποσοστά της τάξης του 7,5% και επιβεβαιώνει το ρόλο ρυθµιστή στο µετεκλογικό σκηνικό.





∆ύο κόµµατα που βρέθηκαν µια ανάσα από την είσοδό τους στη Βουλή στις προηγούµενες εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ, αλλά και το κόµµα που προέκυψε από τη συνεργασία των ∆ηµιουργία, Ξανά και ∆ράση φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρουν ούτε στις προσεχείς εκλογές. Ακόµα και στα υψηλότερα όρια της εκλογικής τους επιρροής οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 2,3%, ενώ το κόµµα του Γιώργου Καρατζαφέρη, έπειτα από την «αιµορραγία» στελεχών προς τη Ν∆, µόλις και µετά βίας ξεπερνά το 1,6%. Το ανώτατο όριο της εκλογικής επιρροής του ∆ηµιουργία, Ξανά αγγίζει το 2,9%.






Τριπλή ισοπαλία έχουµε στην καταλληλότητα πρωθυπουργού. Αντώνης Σαµαράς, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνται καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί από το 15% των ερωτηθέντων και βρίσκονται στη... δεύτερη θέση, αφού προηγείται σταθερά ο... Κανένας µε 31%! Στην εµπειρία των δύο ανταγωνιστών του από τις προη­γούµενες θητείες τους σε κυβερνητικές θέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά µε την αύρα της δυναµικής του κόµµατός του, καλύπτοντας τη διαφορά που τον χώριζε µέχρι πρόσφατα από τους αρχηγούς της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τον Φώτη Κουβέλη θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία ποσοστό 8%, ενώ ο Πάνος Καµµένος συγκεντρώνει 4%. Αλέκα Παπαρήγα (2%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (1%) συµπληρώνουν τη σχετική λίστα.




Το δείγμα της έρευνας είναι πάνω από 1000 άτομα.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=43642&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια: