Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ




Αν ήταν λίμνη θα ήταν η μεγαλύτερη της Ελλάδας! Δεν είναι όμως ούτε θάλασσα, αφού το νερό της είναι υφάλμυρο, διατηρεί ωστόσο ζωντανό ένα θαυμαστό, μα εύθραυστο οικοσύστημα. Αυτό το ποικιλόμορφο υγροτοπικό σύμπλεγμα -ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου- αποτελεί εκτός των άλλων έναν ιδιαίτερης ομορφιάς ταξιδιωτικό προορισμό.

Κείμενο & φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη / www.viewsofgreece.gr

Κάποια πρωινά του φθινοπώρου, πηχτή ομίχλη σκεπάζει τα ατάραχα νερά και μια αχλή μυστηρίου τυλίγει τους καλαμιώνες και τις δεμένες ψαρόβαρκες – «πριάρια» τις λένε οι ντόπιοι. Μετά λες και ένα μαγικό ραβδί κάνει ξαφνικά το θαύμα του… Η αντάρα γλιστρά στις ρωγμές των βουνών και χάνεται στο απέραντο Ιόνιο, αφήνοντας τον ήλιο να λάμψει γλυκά πάνω από το νερό και να φωτίσει με είδωλα και χρώμα τη μεγαλοσύνη του τοπίου.

Η κλειστή γεωμορφολογία της περιοχής, το ήπιο κλίμα, τα πολλά κατάφυτα νησάκια, οι αμέτρητες μικρές λιμνοθάλασσες αφήνουν τον επισκέπτη άφωνο, μα και μπερδεμένο. Δεν πρόκειται για λίμνη, αλλά δεν μοιάζει και με θάλασσα. Σίγουρα ο Αμβρακικός κόλπος έχει δική του προσωπικότητα και είναι δύσκολο να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Πάντως η επιστήμη της γεωγραφίας τον χαρακτηρίζει «κλειστό κόλπο» καθώς επικοινωνεί με το ανοιχτό πέλαγος από έναν στενό δίαυλο, πλάτους μόλις 600 μέτρων ανάμεσα στο Ακτιο και στην Πρέβεζα.

Tο οικοσύστημα του Αμβρακικού


Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Αν. Μεσογείου, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς για τη διατήρηση πολλών απειλούμενων ειδών της ορνιθοπανίδας. Εδώ διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της χώρας μας. Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια των σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση αργυροπελεκάνων. Τα ζεστά, ρηχά, πλούσια σε φερτές ύλες νερά είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή όλων σχεδόν των ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Τον Μάρτιο του 2008 ιδρύθηκε το «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού» με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. Ακόμα και σήμερα, παρ” όλη τη θεσμοθετημένη προστασία του, ο Αμβρακικός δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις. Βιομηχανικά, κτηνοτροφικά, γεωργικά απόβλητα ρίχνονται ανεξέλεγκτα στην κλειστή θάλασσα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη εντονότερο μετά την κατασκευή των φραγμάτων στον Λούρο και στον Αραχθο με αποτέλεσμα τη μείωση της εισροής γλυκού νερού και δυσκολία στην ανανέωση των νερών. Σκουπίδια, μπάζα και κάθε λογής στερεά απόβλητα πνίγουν τους καλαμιώνες και τα έλη, ενώ λαθροθηρία και λαθραλιεία ζουν και βασιλεύουν. Ας ελπίσουμε ότι οι υποσχέσεις, οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις θα μπουν πάνω από τα τοπικά μικροσυμφέροντα, θα γίνουν επιτέλους πράξη και ο μοναδικός και σπάνιος αυτός τόπος θα γνωρίσει καλύτερες μέρες. Πληροφορίες: Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού www.amvrakikos.eu

Κορωνησία, τα ψαροχώρι

Ως το καλύτερο σημείο για ν’ αποκτήσει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής, θα πρότεινα το ψαροχώρι της Κορωνησίας που προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Αρτας. Διατρέχοντας αγροτική γη, η διαδρομή φαίνεται στην αρχή λίγο μονότονη, αφού ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει σε ευθεία τα εύφορα χωράφια. Στα τελευταία 10 χιλιόμετρα όμως, το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται καθώς θα βρεθείτε να κινείστε πάνω σε στενή λωρίδα γης που χωρίζει τις δύο λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό. Χαμηλώστε ταχύτητα, απολαύστε τη διαδρομή και ρουφήξτε τις μαγικές εικόνες καθώς το αυτοκίνητό σας θα γλιστρά πάνω στον υγρό καθρέφτη.

Στο τέλος του δρόμου θα συναντήσετε την Κορωνησία, έναν μικρό ψαράδικο οικισμό με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 350 κατοίκους. Το χωριό απλώνει τα σπίτια του κυκλικά σε μικρό ύψωμα, κοιτώντας ολόγυρα την κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες. Αξιόλογος εδώ είναι ο παλιός βυζαντινός ναός της Παναγίας του 7ου αι. (ή κατά άλλους του 10ου αι.) που παρά τις δομικές αλλαγές που έχει υποστεί, θεωρείται ότι ανήκει στον σπάνιο τύπο ρυθμού σταυροειδούς, ημιεγγεγραμμένου με τρούλο.

Bird watching

Ο καθένας μπορεί ν’ ασχοληθεί με την παρατήρηση πουλιών (bird watching) αρκεί να ακολουθήσει κάποιους απλούς κανόνες. Για το ξεκίνημα δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα ζευγάρι κιάλια, αρκετή υπομονή και… ο ανάλογος σεβασμός στη φύση (περισσότερα www.ornithologiki.gr).

Ο Αμβρακικός είναι ιδανικός τόπος γι” αυτό το σιωπηλό χόμπι το οποίο μόνο γνώσεις, θαυμασμό και αγάπη για τη ζωή μπορεί να μας προσφέρει, να μας κάνει… καλύτερους. Πληροφορίες: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κόπραινας (26810-69683).

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω

Από Αθήνα μέχρι Αρτα θα πρέπει να διανύσετε 365 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου. Από Θεσσ/νίκη μέσω Εγνατίας Οδού και Ιωαννίνων θα χρειαστεί να καλύψετε 320 χιλιόμετρα.


Πού θα μείνετε 

Κορωνησία:
«Κορωνησία» Συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων σε ήσυχο κατάφυτο φυσικό περιβάλλον 26810-27481 & 6946226246 www.koronisiarooms.gr

Πού θα φάτε 

Η ψαροφαγία στην περιοχή του Αμβρακικού είναι… υποχρεωτική. Στην προκυμαία της Κορωνησίας υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες. Ενδεικτικά: Tαβέρνα «Μυρταρία» του Δημοσθένη Πατέντα, ονομαστή για τους ψαρομεζέδες της. Δοκιμάστε γάμπαρη (είδος γαρίδας που ψαρεύεται μόνο στον Αμβρακικό), κέφαλο και παπαλίνα (σαρδέλα).

http://www.efsyn.gr/?p=135427

Δεν υπάρχουν σχόλια: