Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα οφειλόμενα με αφορμή τον σεισμό της Κρήτης.


Στις αρχές του χρόνου ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κος Άκης Τσελέντης , είχε κάνει μία θαρραλέα και τολμηρή δήλωση στην σελίδα μας , η οποία συζητήθηκε και μεταδόθηκε όσο καμία άλλη. Η δήλωση αυτή έλεγε ότι λόγω της αυξημένης συσσώρευσης ενέργειας στον Ελλαδικό χώρο , ανέμενε μέσα στο 2013 σεισμό της τάξεως του 6 , και υπενθύμιζε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. 

Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες , από ψιλοπανικό για τους άσχετους , από προβληματισμό , αλλά και κατηγορίες για τρομολαγνεία.....στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε δεν περιμέναμε και τίποτα άλλο...
Χτες δικαιώθηκε με τον πιο πανηγυρικό (και ανατριχιαστικό ) τρόπο , όταν χτύπησε την Κρήτη το 6,2 και παράλληλα ταρακούνησε και όλη σχεδόν την Νότια Ελλάδα.

Κανείς δεν θυμήθηκε να αναφέρει την δήλωση του καθηγητή που το είχε πεί με σαφήνεια και να αναρωτηθεί αν πράγματι ήμασταν έτοιμοι , απλά όλοι έτρεξαν  πάλι στους σεισμολόγους για να κρεμαστούν από τα χείλη τους , σαν να ακουγαν τη λεξη "σεισμός" πρώτη φορά.

Ανατρέχοντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν είδα ότι όλες είχαν μία κοινή συνισταμένη. "Τι θα γίνει τώρα ? θα ξανακουνήσει ? θα έχουμε πολύ καιρό μετασεισμούς ? ήταν ο κύριος ?  κ.λ.π. ....." ερωτήσεις δηλαδή "της επόμενης ημέρας". Αυτή είναι η νοοτροπία μας. Τώρα να δούμε τι θα γίνει και για μεθαύριο ...βλέπουμε. Αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός όταν έρθει παρά προετοιμαζόμαστε για αυτό. Δεν είδα σε κανένα από τους ερωτώντες να έχει αφιερώσει ένα άρθρο στην προστασία πριν το όποιο γεγονός.

Χαρακτηριστικό της Ελληνικής σκέψης , που ενώ ο άλλος σου δείχνει το δάσος εμείς κοιτάμε το δάχτυλο. Δεν είναι τυχαίο που επιβεβαιώθηκε ο καθηγητής , αλλά τώρα που επιβεβαιώθηκε το ένα σκέλος με τον σεισμό , εμείς μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας άν επιβεβαιώνουμε το άλλο ?  Ήμασταν έτοιμοι ?

Και αν σταθήκαμε τυχεροί και ο σεισμός ήταν βαθύς και υποθαλάσσιος , ώστε μόνο μας τρόμαξε , σκεφτόμαστε το ΑΝ ήταν στην ξηρά στα 5-10 χιλιόμετρα και κοντά σε κατοικημένες περιοχές τι θα είχαμε?? Ξαναρωτάω ήμασταν έτοιμοι ?

Επιπλέον δεν θα πρέπει να κάνουμε χαρούλες ότι έγινε , πάει πέρασε.... Δυστυχώς δεν "ξεμπερδέψαμε" με αυτό τον σεισμό. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε σεισμικότητα , και ρήγματα υπάρχουν πολλά που δεν έχουν εκτονωθεί και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν την έκπληξη.

Το 6άρι+  μπορεί να επαναληφθεί άνετα σε αρκετές περιοχές ακόμα και τώρα που μιλάμε.

Γι αυτό θα επαναλάβουμε (κι ας γίνουμε βαρετοί) ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα (για να μη μας τα πάρουν άλλοι....) . Ας χαλάσουμε λίγα λεπτά διαβάζοντας οδηγίες , ας προετοιμάσουμε τον χώρο μας , ας μιλήσουμε με την οικογένεια και τους γείτονες . Είναι λίγα λεπτά που όμως μπορούν να σώσουν ζωές.

Και ένα ακόμη βασικό. Ας ακούσουμε μία φορά από πριν τους επιστήμονες (Όχι τους σεισμοπροφήτες και τους τυχάρπαστους συνωμοσιολόγους) .Κάτι ξέρουν παραπάνω από εμάς. Μόνο κέρδος θα έχουμε.

Η διαχείρηση της σελίδας Earthquake-now εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον κ.Τσελέντη.

Γιώργος Δέδες
 
http://earthquake-now.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8991.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: