Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Γ. ΔΕΛΑΤΙΚ : Η Κύπρος προς νέα «Ζυρίχη»

Πάγωσαν όσοι έχουν σχέση με το Κυπριακό, όταν άκουσαν ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετέφερε και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβού­τογλου φυσικά ενθουσιωδώς αποδέχθηκε μια νέα διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος: για πρώτη φορά, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα και θα έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση! Ομοίως, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρονικό­λας θα πάει στην Αγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση. Πανευτυχής ο ηγέτης των Τουρκο­κυπρίων Ντερβίς Ερογλου. Αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε Τετραμερή Διάσκεψη, πανηγύρισε.

Ακατανόητη ορολογία σήμερα. Ο όρος «τετραμερής διάσκεψη» προκαλούσε φρίκη μισόν αιώνα πριν. Μέσω «τετραμερούς διάσκεψης» Τουρκίας, Ελλάδας, Τουρκοκυπρίων και Ελλη­νοκυπρίων είχαν επιβληθεί στην Κύπρο οι «προδοτικές», όπως τις αποκαλούσε τότε ακόμη και η Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της.

Ξέσπασε θύελλα στην Κύπρο. Θύελ­λα αντιδράσεων. Το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, όλα τα κόμματα και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την πραξικοπηματική κίνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη να υποβάλει μια τόσο σημαντική πρόταση χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο. Στο νησί όλοι γνωρίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν που νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του Αττίλα. Κανένας, λοιπόν, δεν θεωρεί «αγνές» τις προθέσεις του. Ούτε πιστεύει τις διαβεβαιώσεις του πως δεν θα γίνει Τετραμερής.

Διέλυσε την οικονομία με την αρπαγή των καταθέσεων, θα εκχωρήσει τώρα και το μισό νησί στους Τούρκους ο Αναστασιάδης; Αυτό το ερώτημα θέτουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κύ­πριου προέδρου. Καθόλου δεν χάρηκαν από το γεγονός ότι η πόρτα του Λευκού Οίκου, που είναι επί σχεδόν δύο δεκαετίες κλειστή για τους Κύ­πριους προέδρους, άνοιξε διάπλατα για να συναντηθεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ν. Ανα­στασιάδη. Εννοείται, αφού προηγουμένως Αναστασιάδης και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει να έρθει επισήμως στην Αθήνα ο Τουρκοκύ­πριος διαπραγματευτής.

Αντεπίθεση Αναστασιάδη για να παραλύσει τις πολιτικές αντιδράσεις στην Κύπρο. Μια εβδομάδα μετά την ιστορική υποχώρηση προς την Τουρ­κία, τρεις δικαστές παρέδωσαν στην κυβέρνηση ένα πόρισμα που αποδίδει... πολιτικές (!!!) ευθύνες στον τέως πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστό­φια. Αν είναι ποτέ δυνατόν, δικαστές να αποδίδουν όχι ποινικές, όπως επιβάλλει το λειτούργημά τους και εφόσον υφίστανται, ευθύνες, αλλά πολιτικές! Πολιτικά καραγκιοζιλίκια.

Εχωσε στη φυλακή και δύο ανώτατα στελέχη του ΑΚΕΛ ο Αναστασιάδης, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας - τον οικονομικό και τον οργανωτικό υπεύθυνο! Ιστορία με μίζες για το κόμμα, λέει η κυβέρνηση. «Σκευωρία» απαντά το ΑΚΕΛ. Βρώμικη υπόθεση.

Ενεργειακό χαστούκι στην Κύπρο. Πολύ κατώτερα των προσδοκιών τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο «Οικόπεδο 12» έδειξαν οι γεωτρήσεις. Δεν θα γίνουν σύντομα... «σεΐχηδες» οι Κύπριοι. Ενός κακού μύρια έπονται...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63898639

Δεν υπάρχουν σχόλια: