Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αίγινα: Kαλοκαιρινός επίλογος...

Δημοφιλής επιλογή εδώ και δεκαετίες για τους Αθηναίους -ίσως και «πολυφορεμένη» για κάποιους- η Αίγινα παραμένει αγαπημένος προορισμός καθώς πρώτα απ' όλα διατηρεί την παλιά της αίγλη. Με τις όμορφες παραλίες της, την καλή υποδομή και τη μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα, θα αξίζει πάντα να ρίχνει την αυλαία των καλοκαιρινών σας αποδράσεων!

Το θαλασσινό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την πόλη της Αίγινας που είναι το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, ή μέχρι το χωριό Σουβάλα, διαρκεί 45-60 λεπτά. Το πευκόδασος που καλύπτει μεγάλο μέρος του εδάφους της και οι ωραίες παραλίες αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης των επισκεπτών. Βέβαια, μέρος των ακτών της είναι πυκνά δομημένο σύμφωνα με την άναρχη λογική των προηγούμενων δεκαετιών και θα ήταν παράτολμο να χαρακτηρισθεί το νησί «πρότυπο» τουριστικής ανάπτυξης.

Λεπτομέρεια από το όμορφο λιμάνι της Αίγινας με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr
Λεπτομέρεια από το όμορφο λιμάνι της Αίγινας με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

 Αντίθετα η πόλη της Αίγινας με τα όμορφα νεοκλασικά να στολίζουν το μικρό λιμάνι, τον ναό του Αγ. Νικολάου, την πολύχρωμη αγορά με τα πλωτά μανάβικα και τα δεκάδες πλεούμενα, διατηρεί τον νησιώτικο χαρακτήρα της και παραμένει παρόλη την οικιστική δραστηριότητα μια αυθεντική θαλασσινή πολιτεία.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί οφείλει το όνομά του στη νύμφη Αίγινα, μητέρα του Αιακού, καρπού της σχέσης της με τον θεό Δία, ο οποίος ήταν ο πρώτος βασιλιάς του νησιού. Ο Αιακός ήταν παππούς του Αχιλλέα, του ήρωα του Τρωικού Πολέμου.

Οι κάτοικοι της Αίγινας είχαν ανέκαθεν ναυτιλιακή δράση, η οποία οδήγησε το εμπόριο σε άνθηση που έφτασε στο ζενίθ τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ. Απόδειξη αυτής της ακμής ήταν η κοπή των πρώτων στην Ελλάδα ασημένιων νομισμάτων που είχαν την απεικόνιση της χελώνας.Πριν εφορμήσετε στις παραλίες και στα παραθαλάσσια ουζερί, αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια της παλιάς πόλης που αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Το ακρωτήρι του Τούρλου. Στο βάθος ξεχωρίζει ο Πειραιάς που απέχει μόλις 11 ν.μ.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το ακρωτήρι του Τούρλου. Στο βάθος ξεχωρίζει ο Πειραιάς που απέχει μόλις 11 ν.μ.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

 Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα ξεχωρίζουν τα σπίτια που έζησαν οι Τρικούπηδες, ο Κανάρης, ο Κουντουριώτης. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον πύργο του Μαρκέλλου όπου εγκαταστάθηκε ο Καποδίστριας το διάστημα 1826-29, ενώ για ένα χρονικό διάστημα εδώ βρισκόταν το Tαμείο του ελληνικού κράτους. Το αρχικό ενετικό κτίσμα του 17ου αιώνα ήταν παρατηρητήριο. Το σημερινό του όνομα οφείλεται στον Φιλικό και αργότερα βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο που το 1802 τον ανακαίνισε. Σήμερα στον Πύργο του Μαρκέλλου στεγάζονται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού «Σπύρος Αλεξίου», ενώ μέρος του φιλοξενεί εκθέσεις.

Πλούσιο σε εκθέματα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αναπαράσταση πρωτοελλαδικής κατοικίας που υπάρχει στον προθάλαμο του μουσείου (πληροφορίες 22970 22248).

Η Ακτή Μαραθώνα με τους θεόρατους ευκαλύπτους και τα παραλιακά ταβερνάκια.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η Ακτή Μαραθώνα με τους θεόρατους ευκαλύπτους και τα παραλιακά ταβερνάκια.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

 Στην Οδό Σπύρου Ρόδη θα δείτε το Ιστορικό Μουσείο της Αίγινας με αρκετά εκθέματα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου (τηλέφωνο επικοινωνίας 2297026401), ενώ αξίζει να πάτε και στο Μουσείο του γλύπτη Καπράλου (παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης), λίγο έξω από την πόλη, κοντά στο ακρωτήρι Πλακάκια. Στις αίθουσες και στον υπαίθριο χώρο του εκθέτονται αρκετά έργα όλων των περιόδων του καλλιτέχνη (τηλ. επικοινωνίας 22970 22001).

Bουτιές και εξερευνήσεις

Το λιμάνι της Πέρδικας τα Σαββατοκύριακα κατακλύζεται από θαλαμηγούς.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το λιμάνι της Πέρδικας τα Σαββατοκύριακα κατακλύζεται από θαλαμηγούς.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Στην Αίγινα θα κολυμπήσετε στην αμμουδερή παραλία της Κολώνας που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ λίγο βορειότερα εκτείνεται η παραλία Πλακάκια. Από το ακρωτήρι Πλακάκια έως το λιμάνι της Σουβάλας υπάρχουν αρκετές μικρές αμμουδερές αγκαλιές που ξεχωρίζουν ανάμεσα στους χωμάτινους λόφους. Οι ακρογιαλιές αυτές καθώς βρίσκoνται πολύ κοντά στον επαρχιακό δρόμο Αίγινας - Σουβάλας μαζεύουν αρκετό κόσμο. Το δυσάρεστο είναι πως όταν φυσά βοριάς διάφορα πλαστικά απορρίμματα που δυστυχώς «ταξιδεύουν» μόνιμα στον Σαρωνικό, ξεβράζονται στην ακτή.

Ο ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί από την Αίγινα στην Πέρδικα ακολουθεί τον διαμελισμό των ακτών. Σε πολλά σημεία μπορείτε να σταματήσετε για μπάνιο ή φαγητό. Στον δρόμο σας θα περάσετε από τις δημοφιλείς, κυρίως σε οικογένειες, παραλίες Μαραθώνας και Αιγινήτισσα με τα αβαθή νερά, τα παραλιακά ταβερνάκια και τους τεράστιους ευκάλυπτους που σκιάζουν την ακροθαλασσιά. Εδώ υπάρχουν και αρκετές ταβέρνες ιδανικές για μετά το μπάνιο.

Γραφικά σοκάκια ξεκινούν από το λιμάνι της Αίγινας και καταλήγουν στις πλατείες και τις εκκλησίες στο εσωτερικό του οικισμού.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Γραφικά σοκάκια ξεκινούν από το λιμάνι της Αίγινας και καταλήγουν στις πλατείες και τις εκκλησίες στο εσωτερικό του οικισμού.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Από την Πέρδικα (11 χιλιόμετρα από Αίγινα) αναχωρούν πλοιάρια για το κατάφυτο αλλά ακατοίκητο νησάκι Μονή, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας σ' ένα από τα καθαρότερα σημεία του πολυβασανισμένου Σαρωνικού. Υπάρχουν καντίνες που λειτουργούν συνήθως μέχρι τον Οκτώβριο και εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

Στην είσοδο του οικισμού της Πέρδικας και πριν κατηφορίσετε για το λιμάνι θα δείτε αριστερά τον ασφάλτινο δρόμο που θα σας φέρει μετά 4 χιλιόμετρα στην άκρη της παραλίας Κλίμα. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό ακρογιάλι προστατευμένο από όλους σχεδόν του ανέμους που το σκιάζουν ευκάλυπτοι και κυπαρίσσια. Ο βυθός είναι ομαλός, ρηχός και αμμουδερός. Δεν υπάρχει καμιά υποδομή και θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό και ομπρέλα. Επειδή το μήκος της ακτής δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα, πολλές φορές δύσκολα θα βρείτε μια θέση στην άμμο (ιδίως τα Σαββατοκύριακα).

Αποψη του κόλπου της Αγ. Μαρίνας.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Αποψη του κόλπου της Αγ. Μαρίνας.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Για εξερεύνηση είναι οι ορμίσκοι Σάρπα, Μουριώτου, Λιγιά και Κήπος που βρίσκονται ανατολικά της Πέρδικας. Η απλωτή αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας με τα τιρκουάζ νερά είναι από τις πιο δημοφιλείς του νησιού αν και μοιάζει να πολιορκείται από δεκάδες μεγάλα κτίσματα πολλά από τα οποία δεν αρμόζουν στην αρχιτεκτονική του Σαρωνικού. Περισσότερη ησυχία θα βρείτε νοτιότερα στην ακτή του οικισμού Πόρτες.

Με δικό σας σκάφος

Τα Σαββατοκύριακα ο Σαρωνικός γεμίζει από κάθε λογής πλεούμενα. Ιστιοφόρα, ταχύπλοα, φουσκωτά, θαλαμηγοί εφορμούν για κάθε άκρη του κόλπου. Ο καθένας έχει το στέκι του, τον προορισμό του, ξέρει πού θα βρει τη θαλασσινή του παρέα και το αραξοβόλι του. Το ακρωτήρι του Τούρλου απέχει μόλις 11 ν.μ. από τις ακτές του Σαρωνικού, πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου 20 λεπτά διάρκειας ταξιδιού μ' ένα ταχύπλοο σκάφος και περίπου μία ώρα με ιστιοφόρο.

Στην Παλαιόχωρα βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Στην Παλαιόχωρα βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Οι ανατολικές ακτές της Αίγινας, δηλαδή όλο το μήκος της ακτής από τον Τούρλο μέχρι την Πέρδικα, προτείνονται για κάθε είδους πλεούμενο. Η ακτογραμμή από την ενδιαφέρουσα Κρασοσπηλιά, τα Αμμονήσια έως τα χαρακτηριστικά κάθετα βράχια στο ακρωτήρι Πενήντα και τους απάνεμους όρμους κοντά στην Πέρδικα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Το λιμανάκι της Αγ. Μαρίνας, παρόλο που ο μόλος ξανακατασκευάστηκε, παρέχει ασφαλές αγκυροβόλιο μόνο για φουσκωτά και μικρά σκάφη. Σαφώς πιο οργανωμένο είναι το λιμάνι της Πέρδικας που το προτιμούν δεκάδες μεγάλα σκάφη αναψυχής και θαλαμηγοί (Λιμεναρχείο Αίγινας 22970 25734).

Ο ναός της Αφαίας Αθηνάς βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Αίγινας - Αγίας Μαρίνας, στην κορφή λόφου με θαυμάσια θέα στον Σαρωνικό.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
 Ο ναός της Αφαίας Αθηνάς βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Αίγινας - Αγίας Μαρίνας, στην κορφή λόφου με θαυμάσια θέα στον Σαρωνικό.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Εκδρομές στην ενδοχώρα

Η καλύτερη μεσόγεια διαδρομή είναι σίγουρα αυτή που συνδέει την Αίγινα με την Αγία Μαρίνα.
Ο δρόμος στριφογυρνά μέσα από υπέροχα πευκοδάση για να καταλήξει μετά 13 χιλιόμετρα στο τουριστικότερο θέρετρο του νησιού.

Σ' αυτή τη σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα διαδρομή προτείνουμε μια στάση στα ερείπια της Παλαιοχώρας που βρίσκονται διάσπαρτα σε απότομο λόφο κοντά στο μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου.

Η τοποθεσία απέχει 6.5 χλμ. από την πρωτεύουσα. Ο φυσικός χώρος λόγω του απόκρημνου εδάφους πρόσφερε από μόνος του προστασία στους κατοίκους από τους πειρατές που εκείνα τα σκοτεινά χρόνια λυμαίνονταν τις ελληνικές θάλασσες.

Η τειχισμένη πολιτεία που την εποχή ακμής αριθμούσε 365 εκκλησίες -μία για κάθε μέρα του χρόνου!, εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα όταν οι κάτοικοι άρχισαν και πάλι μετά αιώνες να επιστρέφουν στα παράκτια σημεία του νησιού. Σήμερα από τις τόσες εκκλησιές σώζονται μόνο 20, και χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα.

Παίρνοντας το μονοπάτι που ξεκινά από τον δρόμο και ανηφορίζει για τα ψηλότερα σημεία του οχυρωμένου λόφου, θα δείτε στην πορεία τις σημαντικότερες από αυτές που εσωτερικά κοσμούνται με αξιόλογες αγιογραφίες, ενώ διακρίνονται δεξαμενές νερού και ίχνη οχύρωσης.

Από το ψηλότερο σημείο στη θέση «Κάστρο», η θέα προς τον Σαρωνικό, τον Πειραιά και τις ακτές της Σουβάλας είναι πανοραμική. Το κοντινό χωριό Μεσαγρός με τη μεγάλη παράδοση στην κατασκευή κεραμικών, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και έχει εξαιρετική θέα στο δάσος με τις φιστικιές και στη θάλασσα.

Από τον ορεινό δρόμο που συνδέει την πόλη της Αίγινας με τον παραθαλάσσιο οικισμό Πόρτες, θα προσεγγίσετε τα υπολείμματα του αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Ελλάνιο Δία. Το μονοπάτι, μήκους 500 περίπου μέτρων, είναι αρκετά ανηφορικό και θα πρέπει να σας καθοδηγήσουν οι ντόπιοι, καθώς συνεχίζει για την ψηλότερη κορφή του νησιού (531μ.)

Αρχαιολογικά μνημεία

Ναός Αφαίας Αθηνάς: Βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Αίγινας- Αγίας Μαρίνας, στην κορφή λόφου με θαυμάσια θέα στο Σαρωνικό (τηλ.: 22970 32398). Ο αρχικός ναός χτίστηκε εδώ το 570 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στην Αφαία, μια άγνωστη θεότητα της εποχής, προστάτιδα του νησιού.
Το 510 π.Χ. καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αργότερα το 480 π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας προς τιμήν της θεάς Αθηνάς Αφαίας (αφαία = άφαντη - αφανέρωτη). Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν πωρόλιθος από τα τοπικά λατομεία. Τα υπέροχα γλυπτά των αετωμάτων που παρίσταναν τις μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τρώων αφαιρέθηκαν από τον Αγγλο Cockerell και τον Γερμανό Hallerstein (1811) όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα κάτω από την τουρκική κατοχή και σήμερα εκτίθενται στο μουσείο Glyptothek του Μονάχου.

Συνολικά σώζονται 24 από τις 34 κολώνες που στήριζαν το αρχικό μεγαλόπρεπο κτίσμα. Οταν υπάρχει διαύγεια στην ατμόσφαιρα από το ύψωμα του ναού, διακρίνονται ο ναός του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο του Σουνίου και η Ακρόπολη των Αθηνών. Η απόσταση ανάμεσα στους τρεις ναούς σχηματίζει ένα σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο, όπως εξάλλου συμβαίνει με πολλά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, ένα άξιο έρευνας και θαυμασμού γεγονός που χαρακτηρίζεται ως το «ιερό τρίγωνο» της αρχαιότητας.

Κολώνα: Βόρεια από το λιμάνι πάνω στον παραλιακό δρόμο που συνδέει την Αίγινα με τη Σουβάλα απλώνεται ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος «Κολώνα». Εδώ υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Αίγινας αλλά και το θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Η πρώτη κατοίκηση της «Κολώνας» τοποθετείται στην Εποχή του Χαλκού, περίπου το 3500 π.Χ. Πεντακόσια χρόνια αργότερα άρχισαν να υψώνονται τα πρώτα τείχη.

Η πόλη αν και καταστράφηκε πολλές φορές από εισβολείς, συνέχισε να κατοικείται αδιάλειπτα μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Στο υψηλότερο σημείο που δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα αναπτυσσόταν σε ορθογώνιο σχήμα ο περίπτερος ναός του Απόλλωνα τον οποίο στήριζαν 11 μεγάλες και 6 μικρότερες κολώνες. Το όνομα «Κολώνα» δόθηκε από τη μοναδική κολώνα που στέκεται ακόμη και σήμερα όρθια και είναι ορατή τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά. Τα ιδιαίτερης τεχνικής κοσμήματα που βρέθηκαν στους λαξευτούς στον βράχο τάφους, σήμερα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Περίθαλψη και αγάπη

Τη δουλειά που κάνει εδώ και χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζωών (ΕΚΠΑΖ) δεν την αμφισβητεί πλέον κανείς. Ενα δίκτυο εθελοντών από όλη τη χώρα στέλνει εδώ τα τραυματισμένα (συνήθως από λαθροθήρες) πουλιά και άγρια ζώα και το ΕΚΠΑΖ αναλαμβάνει την περίθαλψη και συχνά την πλήρη επανένταξή τους στο οικοσύστημα. Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται αδιάλειπτα πάνω από 20 χρόνια, δεν έχει καμιά στήριξη από την πολιτεία και όλες οι εργασίες γίνονται από εθελοντές. Το ΕΚΠΑΖ που είναι επισκέψιμο βρίσκεται μετά την Παχιά Ράχη στην περιοχή Μετόχι και απέχει περίπου 10 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, www.ekpazp.gr

Άλλες τουριστικές πληροφορίες εδώ :
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23520&subid=2&pubid=63899822

Δεν υπάρχουν σχόλια: