Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η Ελληνική επανένταξη στο ΝΑΤΟ

Στα αρχεία του Φόρεϊν Όφις για την Ελλάδα του 1980 εκφράζεται η έντονη ανησυχία του για την αυξανόμενη δημοτικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ και υπάρχει και αναφορά σχετικά με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ την οποία και σας παρουσιάζουμε παρακάτω.



Ελληνική επανένταξη στο ΝΑΤΟ
Από τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις του 1980


Ο Βρετανός μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ σχολιάζει σε έγγραφό του προς το Φόρεϊν Όφις ότι συχνά φαινομενικά αθώες δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας γίνονταν αντιληπτές από την Αθήνα ως απόδειξη μεροληψίας των Βρετανών. Σημειώνεται ότι υπήρχε μια σειρά δεδομένων που ίσως ενίσχυαν αυτή την άποψη στην Ελλάδα: πρώτον το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πλήρες μέλος της Συμμαχίας σε αντίθεση τότε με την Ελλάδα (από το 1974), ότι από γεωγραφική άποψη η Τουρκία είχε μεγαλύτερη σημασία για τη χάραξη στρατηγικής του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του, με τη σημείωση ότι αυτό δε σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σημαντική και το γεγονός ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία απασχολούσε πολύ περισσότερο τους συμμάχους. Επίσης το γεγονός ότι η αλλαγή των τομέων ευθύνης που επεδίωκε η Τουρκία στηριζόταν σε βάσιμους στρατιωτικούς λόγους (όπως σε βάσιμους πολιτικούς λόγους στηριζόταν η ελληνική αντίθεση).
Σημειώνεται πάντως ότι και οι Έλληνες γίνονταν οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους πρώτον με την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης των ναυπηγείων της Σύρου στους Σοβιετικούς και δεύτερον με την εντολή προς την αντιπροσωπεία τους στο ΝΑΤΟ να τηρεί χαμηλό προφίλ στις συνεδριάσεις.
Προτάσεις στρατηγού Ρότζερς για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα της άρσης του τουρκικού βέτο για επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Στις 11 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν οι προτάσεις Ρότζερς που διέρρευσαν στο Βήμα και τη Λε Μοντ. Οι Βρετανοί εικάζουν ότι οι πραγματικές προτάσεις ήταν οι εξής: αναγνώριση εκατέρωθεν εθνικής κυριαρχίας, η συμφωνία θα ήταν προσωρινή και θα επανεξεταζόταν μετά την επανένταξη της Ελλάδας, η ευθύνη για διερχόμενες νηοπομπές και ασκήσεις στο Αιγαίο θα παρέμενε με τη γενική διοίκηση και θα παραχωρείτο στην Ελλάδα ή την Τουρκία ανάλογα με την περίπτωση, δημιουργία ειδικής ζώνης πτήσεων με βάση το υπάρχον σύνορο FIR των δύο χωρών.
Οι προτάσεις είχαν απορριφθεί από την Αθήνα και ο Ρότζερς δεν πίστευε ότι η Άγκυρα θα έκανε την έκπληξη αποδεχόμενη ένα σχέδιο που είχε απορρίψει η άλλη πλευρά.
Στη συνέχεια, μετά την τελική συμφωνία επανένταξης της Ελλάδας τον Οκτώβριο, οι Βρετανοί σχολιάζουν ότι η μεγαλύτερη παραχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα έγινε από την Τουρκία που ήρε το βέτο της, αν και η Ελλάδα επέδειξε πνεύμα συμβιβασμού.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου σχετικά με το ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι σε συνάντηση με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι θα ήταν πρόθυμος να παραμείνει στη Συμμαχία και ότι ούτε καν θα ευχόταν απαραίτητα να εγκαταλείψει ένα στρατιωτικό οργανισμό σαν το ΝΑΤΟ. Μοναδικό του μέλημα ήταν να διασφαλίσει ότι η χώρα θα ήταν ελεύθερη να αναπτύξει τις δομές εκείνες που θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά της. Οι Βρετανοί διπλωμάτες ζητούν να διευκρινιστούν ακριβώς τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου, διότι αν είχε πει όσα είχαν καταγραφεί τότε θα συνιστούσαν την πιο θερμή τοποθέτησή του υπέρ του ΝΑΤΟ.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέστη στις αρχές Δεκεμβρίου και σε δείπνο αντιπροσωπείας της Βουλής των Κοινοτήτων, της Βρετανο-ελληνικής Κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο βουλευτής σερ Μπέρναρντ Μπρέιν παρατηρεί ότι μία επισήμανση του προσκεκλημένου προκάλεσε αίσθηση, ότι δηλαδή το ΝΑΤΟ δεν παρείχε εγγυήσεις για τα σύνορα ενός κράτους μέλους έναντι επίθεσης άλλης συμμάχου χώρας. Η παρατήρηση αυτή είχε προκαλέσει έκπληξη και ανησυχία, σημειώνει ο Βρετανός βουλευτής, επαινώντας την πειστικότητα και την επιχειρηματολογία του άνδρα που «πιθανώς θα γινόταν ο επόμενος πρωθυπουργός».
http://www.skai.gr/news/world/article/159486/ta-arheia-tou-forein-ofis-gia-tin-ellada-1980-/#ixzz3bGLsApAV

Δεν υπάρχουν σχόλια: