Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τρώτε σωστά για να θυμάστε καλά


καλή μνήμη Τρώτε σωστά για να θυμάστε καλά

Δεν είναι λίγες οι φορές που η μνήμη μας μοιάζει να μας εγκαταλείπει. Γεγονότα από το παρελθόν αλλά και υποχρεώσεις που έχουμε προγραμματίσει συχνά μας ...διαφεύγουν. Η λύση για το πρόβλημα αυτό μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο μας.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί και η μνήμη να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μιας και αυτές βοηθούν στην εξουδετέρωση της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό. Επίσης, συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο και κατ’επέκταση στη βελτίωση της μνήμης.
Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι:
  • Μπρόκολο, μπιζέλι, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • μπανάνες, πορτοκάλια
  • Ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια
  • Ξηροί καρποί, όσπρια
Οι βιταμίνες της οικογένειας Β και ιδιαίτερα οι Β1, Β6 και Β12 που βοηθούν το νευρικό σύστημα, περιέχονται στα ακόλουθα τρόφιμα:
  • Ψάρι, κρέας, πουλερικά
  • Σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι
  • Ξηροί καρποί, μπανάνες
  • Αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα
mnimi-diatrofi copyΆλλες τροφές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη καλή λειτουργία της μνήμης είναι το πράσινο τσάι, ο καφές και η συστηματική κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως).
Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες  προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια και κυρίως στη διαδικασία της μάθησης. 
 
Η καφεΐνη με τη σειρά της δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη εργασίας. Η μέση κατανάλωση καφεΐνης ανά άτομο σε παγκόσμιο επίπεδο καθημερινά ανέρχεται στα 76 mg που ισοδυναμεί καθημερινά με 1,5 φλιτζάνια καφέ.
 
Η συχνή και σωστή κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως) συστήνεται για την ενίσχυση της μνήμης λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει ότι όταν στερήσουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα επειδή η γλυκόζη συμβάλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης, όταν βέβαια το άτομο βρίσκεται σε θετική συναισθηματική κατάσταση.

Ωστόσο, πέρα από τα κλασσικά τρόφιμα, στη σωστή λειτουργία της μνήμης φαίνονται να εμπλέκονται και βότανα με κύριο αντιπρόσωπο το gingo biloba. Το βότανο αυτό έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο καθώς και τα επίπεδα οξυγόνου. Αυξημένη ροή αίματος συνεπάγεται βελτίωση στη διαδικασία της μνήμης και αυτό έχει αποδειχτεί τόσο σε υγιείς όσο και σε άτομα ύστερα από εγκεφαλικό ή άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ακόμα, οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι το gingo biloba βοηθάει τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη γλυκόζη που προέρχεται από τη τροφή. Η θετική του επίδραση στη μνήμη αφορά τόσο την πρόσφατη μνήμη (short term memory) όσο και την πιο μακρινή (long term memory).
 
Επιπρόσθετα, ένα από τα σημαντικότερα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για την προστασία της μνήμης είναι η σωματική άσκηση. Η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου, αυξάνει την οξυγόνωση των νευρικών κυττάρων, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
 
Συμπερασματικά, καταλήγουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και ο ορθός χειρισμός του άγχους, συμβάλλουν στη διατήρηση και στη βελτίωση της μνήμης τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους.

kapoli75x100Γεωργία Καπώλη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr
http://www.logodiatrofis.gr/2012-06-28-06-36-18/-tips/605-2012-11-20-12-47-48

Δεν υπάρχουν σχόλια: