Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ο συνδυασμός που ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης




ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ
ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΖΕΤΙΜΙΜΠΗ
Ο συνδυασμός που ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερόλης
ΠΡΟΣΦΑΤΗ μελέτη επιβεβαίωσε και απέδειξε ότι όσο χαμηλώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλη τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως είναι το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα άλλο ερώτημα, το οποίο επίσης απαντήθηκε από τη μελέτη, είναι αν υπάρχει όφελος για τον ασθενή στην περίπτωση που «ρίξει» τις τιμές της LDL χοληστερόλης του με ένα φάρμακο το οποίο δεν ανήκει στην κατηγορία των στατινών. Και προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη καρδιολογία που ένα φάρμακο πέραν των στατινών προκαλεί μείωση της LDL χοληστερόλης με ασφάλεια, που συνοδεύεται από βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών», τονίζει στο «Eθvos - Υγεία» ο καρδιολόγος Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του ΓΝΑ «Ερίκκος Ντυνάν». Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που υπάρχει στις τροφές και απορροφάται από το έντερο. Κυρίως όμως συντίθεται στο ήπαρ και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων, καθώς και στον σχηματισμό συγκεκριμένων ορμονών. Με άλλα λόγια, η χοληστερόλη είναι σημαντική ουσία για την καλή μας υγεία.
Όταν, όμως, οι τιμές της στο αίμα είναι υψηλές δημιουργείται μία κατάσταση επιβλαβής για το καρδιαγγειακό σύστημα. Διεισδύει στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες, που εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων, με πιο χαρακτηριστικά το έμφραγμα μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη
Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι τη μεγαλύτερη σημασία για την υγεία μας έχει η λεγόμενη «κακή χοληστερόλη» που στις εξετάσεις αίματος χαρακτηρίζεται ως LDL χοληστερόλη. Χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες συστηματικής έρευνας και πλήθος μεγάλων κλινικών δοκιμών για να αποδειχθεί πέραν κάθε θεμιτής αμφιβολία ότι η μείωση της LDL χοληστερόλη ωφελεί τους ασθένεια μας.
Μάλιστα, τα επιθυμητά επίπεδα της στο αίμα εξαρτώνται από τον συνολικό κίνδυνο του ασθενούς, γι' αυτό είναι καλύτερα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για να τα μάθετε.
Η απάντηση στο ερώτημα «πόσο χαμηλά και με ποιον τρόπο;», που βασάνιζε επί πολλά έτη τους ειδικούς επιστήμονες, ήρθε στα μέσα του Νοεμβρίου 2014 μέσω της πολύ σημαντικής μελέτης IMPROVE-IT.
Η μελέτη αυτή διερεύνησε κατά πόσο η μείωση της «κακής» χοληστερόλα σε πολύ χαμηλά επίπεδα μειώνει περαιτέρω τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η IMPROVE-ίΤ είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν ποτέ διεξαχθεί στην Ιατρική και απέδειξε ότι όσο χαμηλώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλη τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως είναι το έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η φράση «the lower, the better» ταιριάζει απόλυτα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη.

Συμπληρωματική δράση

Ενα άλλο μεγάλο ερώτημα, το οποίο επίσης απαντήθηκε από την IMPROVE-IT, είναι αν υπάρχει όφελος για τον ασθενή στην περίπτωση που «ρίξει» τις τιμές της LDL χοληστερόλης του με ένα φάρμακο το οποίο δεν ανήκει στην κατηγορία των στατινών.
Για τον σκοπό αυτόν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες στη μελέτη ένας συνδυασμός εζετιμίμπης και στατίνης. Η εζετιμίμπη με τη στατίνη δρουν συμπληρωματικά και «συνεργάζονται» εξαιρετικά, καθώς η ουσία εζετιμίμπη
εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστε­ρόλη από τις τροφές και τη χολή, ενώ οι στατίνες αναστέλλουν την παραγωγή της χοληστερόλη από τον οργανισμό. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη καρ­διολογία που ένα φάρμακο πέραν των στατινών προκαλεί μείωση της LDL χο­ληστερόλη με ασφάλεια, που συνοδεύεται από βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών.
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η μείω­ση της χοληστερόλης δεν συνοδεύεται πάντα από βελτίωση της υγείας των ασθενών. Τώρα πλέον έχουμε δύο εργαλεία για τον σκοπό αυτόν. Η προσθήκη εζετιμίμπης σε στατίνη πέ­τυχε πολύ σημαντική μείωση των επιπέ­δων της LDL χοληστερόλη και προσέ­φερε μείωση των εμφραγμάτων κατά 13% και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 21%.
Συμπερασματικά, η έγκαιρη έναρξη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής όταν είναι υψηλά τα επίπεδα της ολικής χοληστε­ρόλης, και δη της LDL χοληστερόλης, εί­ναι απαραίτητη.
Μην ξεχνάμε ότι οι θάνατοι από στεφα­νιαία νόσο και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια βρίσκονται σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έγκαιρη έναρξη θεραπεία, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, θα μας χαρίσει περισ­σότερα χρόνια καλής ζωής. «As μη λησμονούμε ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος προστασία του πληθυσμού από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν όμως φτάσουμε στην ανάγκη των φαρμάκων για την επίτευξη των θε­ραπευτικών μας στόχων, σήμερα έχουμε δύο ασφαλή και αποτελεσματικά όπλα, στατίνες και εζετιμίμπη», καταλήγει ο κ. Ανδρικόπουλος.
ΕΘΝΟΣ ΥΓΕΙΑ/26.4.2015'·

Δεν υπάρχουν σχόλια: