Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πώς λειτουργεί το ΔΝΤ;





Επί τροχάδην
Με «αφορμή» τα πέντε χρόνια, απ' όταν από το Καστελόριζο ο μέγας ΓΑΠ μάς έστειλε στη θανάσιμη αγκαλιά του ΔΝΤ:
Πώς λειτουργεί το ΔΝΤ;
Με τα λόγια της Ναόμι Κλαιν: «Η Ελλάδα έσωσε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»!

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στο βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ» συναντάμε μία λεπτομερέστατη καταγραφή της στάσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική, αλλά, επίσης, στη Ρωσία.
«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της "τρόικας" του ΔΝΤ, της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Κλαιν.
«Αυτό που με εντυπωσίασε, ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι  οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Όταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου».
Μετά, βέβαια, το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η «εκπαίδευση». Κατ' αράς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής  παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες  χώρες του μεσογειακού Νότου. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσει βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους  να το κάνουν για εμάς... Δεν μιλάμε πλέον απλώς  για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. Ο σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας  από τους  ώμους των ελίτ σε εκείνοι των απλών ανθρώπων».
-«Σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»!
«Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2008, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού. Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο παραμένει άγνωστο. Ίσως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει σε μια ιδεολογική παγίδα».
Ωστόσο, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματα του.
Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσία των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους».
«Τώρα όμως», επισημαίνει, «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα «αγορά»: την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»...
e-mail; gpapagian@in.gr

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: