Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Άλλη μια παλιά ελληνική επιχείρηση κλείνει από έλλειψη αγοραστών






Άλλη μια παλιά ελληνική επιχείρηση κλείνει από έλλειψη αγοραστών
Πως θάμπωσε η χρυσή βιτρίνα της ‘Καλογήρου’

Όλα ξεκίνησαν το 1890, όταν ο Κομνηνός Καλογήρου, προπάππους των σημερινών ιδιοκτητών, δημιούργησε στο κέντρο της Αθήνας το πρώτο υποδηματοποιείο «Καλογήρου», η πορεία του οποίου ταυτίστηκε με την ιστορία του ελληνικού υποδήματος.
Σήμερα, 127 χρόνια μετά, η παρατεταμένη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας κλυδωνίζει συθέμελα και τον Ομιλο Επιχειρήσεων Λεμονή, έναν από τους μεγαλύτερους στην εγχώρια αγορά πολυτελών υποδημάτων, ενδυμάτων και αξεσουάρ, στον οποίο ανήκει και η φημισμένη αλυσίδα «Καλογήρου».
Η εταιρεία εδώ και καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και βρίσκεται υπό πίεση από τις πιστώτριες τράπεζες. Εμφανίζει ζημίες μεγάλου ύψους, ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων και καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές.
Φίλοι της οικογένειας Λεμονή λένε πως η επιβολή των capital controls ήταν εκείνη που έδωσε τη χαριστική βολή στην πτωτική πορεία της επιχείρησης.
Περικοπές
Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να περικόψει τα λειτουργικά κόστη και έκλεισε αυτόνομα καταστήματα που δεν είχαν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Όμως, όπως αποδείχθηκε, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς την περασμένη εβδομάδα έγινε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων Καλογήρου και haralas στο Golden Hall και των haralas, Nine West και Geox στο The Mall.
To 2009, ο όμιλος αριθμούσε συνολικά 130 καταστήματα, ενώ σήμερα διαθέτει 70 σημεία πώλησης των προϊόντων του (σε αυτά περιλαμβάνονται και 13 καταστήματα Καλογήρου) σε Ελλάδα και Κύπρο.

 Διαφήμιση του 1994 για το νέο κατάστημα Καλογήρου, που στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό στην οδό Πανδρόσου στην Πλάκα.

Το ξεκίνημα

Ο Κομνηνός Καλογήρου καταγόταν από τη Σίφνο και το 1890 μαζί με τον θείο του Στέλιο Τριανταφύλλου ίδρυσαν στο Σύνταγμα το πρώτο υποδηματοποιείο Καλογήρου, το οποίο το 1910 μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται έως σήμερα στην οδό Κολοκοτρώνη. Ανθρωπος φιλοπρόοδος, κατάφερε να επιβιώσει μέσα από δύσκολες συγκυρίες, μάλιστα την περίοδο της Κατοχής το εργαστήριό του λειτουργούσε στο υπόγειο του σπιτιού του στην οδό Ασκληπιού. Μετά τον θάνατό του, το 1948, την επιχείρηση ανέλαβε η κόρη του Αννα Καλογήρου, η οποία έγινε η ψυχή της «Καλογήρου» και εργαζόταν στο κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη μέχρι το τέλος της ζωής της το 2006.
Καθοριστικό ρόλο όμως στην εξέλιξη της επιχείρησης έπαιξε ο σύζυγός της Φραγκίσκος Λεμονής, ο οποίος έμαθε τα μυστικά της υψηλής υποδηματοποιίας ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και αποκτώντας επαφές με τους μαέστρους του είδους στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπως τον Roger Vivier και κυρίως τον Bruno Μagli, που υπήρξε και μέντοράς του. Τις γνώσεις του από τη μαθητεία του στους ξένους οίκους τις εφάρμοσε στην Ελλάδα. Ετσι, το 1956 έφερε την πρώτη μηχανή παραγωγής υποδημάτων στη χώρα, ενώ το 1957 ίδρυσε στο Περιστέρι και το πρώτο εργοστάσιο μηχανικής παραγωγής υποδημάτων. Το 1963 ξεκίνησε τις εξαγωγές, με την αγγλική αγορά να απορροφά το 30% της ημερησίας παραγωγής του.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '50 έως και το τέλος της δεκαετίας του '60 τα παπούτσια Καλογήρου χαρακτηρίζονται για τις καινοτομίες τους. Ηταν τα πρώτα που έφεραν διακοσμητικά στολίδια (στρας, φιόγκους, αγκράφες), νέα υλικά (ψάθα, νάιλον, φίδι), χρωματιστές φόδρες στο εσωτερικό τους αλλά και τετράγωνες μύτες.
Με το πέρασμα του χρόνου, νέα καταστήματα Καλογήρου ανοίγουν στην Πατησίων (1963), την Κηφισιά (1970) και τη Θεσσαλονίκη (1970). Το 1968 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Κομνηνός Λεμονής, γιος του Φραγκίσκου και της Αννας. Χάρη στην τεχνογνωσία του η παραγωγή του εργοστασίου αυξάνεται, οι εξαγωγές εξαπλώνονται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Κουβέιτ, και το εργοστάσιο Καλογήρου παράγει παπούτσια που πωλούνται στα Macy's, Bloomingdales, Collette (Παρίσι) και Elliot (Λονδίνο). Στον πλευρό του εργάζεται η σύζυγός του Μαρίνα Βάρδα, με την οποία απέκτησε τρεις γιους. Από τους σταθμούς της εταιρείας θεωρείται το 1980, όταν εγκαινιάζεται το κατάστημα Καλογήρου στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο προσέφερε VIP σέρβις στους πελάτες. Την ίδια περίπου περίοδο, θεσπίζεται από την ΕΕ η τελωνειακή ένωση, η οποία διευκολύνει τις εισαγωγές. Το ζεύγος Λεμονή, προβλέποντας τις εξελίξεις, ξεκινά νέες συνεργασίες με το εξωτερικό, εισάγοντας στα καταστήματα Καλογήρου τα πιο γνωστά ονόματα της διεθνούς μόδας όπως: Ferragamo, Prada, Sergio Rossi, Casadei, Μiu Miu, Giuseppe Zanotti κ.ά.


Καινοτομίες
Στα μέσα της δεκαετίας του '90, στην επιχείρηση ξεκινούν να εργάζονται οι γιοι της οικογένειας, Φραγκίσκος, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος. Η πρώτη καινοτομία τους έρχεται το 1995 με το λανσάρισμα της πρώτης loyalty card στην Ελλάδα που εξασφάλιζε στον πελάτη πόντους με τις αγορές του στο ομώνυμο δίκτυο καταστημάτων, τους οποίους μπορούσε να εξαργυρώσει με προϊόντα του καταστήματος.
Η είσοδος της νέας γενιάς συνοδεύεται και με την επέκταση των συνεργασιών με διεθνείς οίκους και την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων.
Τo 1996 η «Καλογήρου» ανοίγει τις πόρτες της και στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας.
To 1999 πραγματοποιείται η εξαγορά και συγχώνευση της εταιρείας Χαραλάς. Το 2000 η επιχείρηση γίνεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος των υποδημάτων Nine West στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε χώρες της Βαλκανικής.
Το 2001 η οικογένεια Λεμονή ξεκινά μία πετυχημένη συνεργασία με το Diego Della Valle Group από την οποία δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα καταστήματα Tod's και Hogan, ενώ το 2005 εγκαινιάζει το πρώτο κατάστημα Salvatore Ferragamo στην Αθήνα.
Αντίστοιχες συμφωνίες επικυρώνονται το 2007 με τις φίρμες Geox και Camper.
Διεθνής διάκριση
Το 1996 ο Κομνηνός Λεμονής γίνεται ο πρώτος Ελληνας (και ο τρίτος μη Ιταλός) που του απονέμεται στην Ιταλία το Βραβείο της Αδελφότητας των Υποδηματοποιών «St Crispino e Crispi-niano» για τη συνεισφορά του στον κλάδο.
Η αναστολή λειτουργίας πέντε καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα στο Golden Hall και το The Mall επιβεβαιώνει τις δύσκολες ώρες που περνά η επιχείρηση. Στο τιμόνι του Ομίλου Λεμονή βρίσκονται σήμερα οι δισέγγονοι του ιδρυτή, Φραγκίσκος, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Λεμονής.

Από άρθρο της Μάγδας Λιβέρη στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: