Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Δημήτρης Βέργος : Ένας απρόοπτος κίνδυνος




Ένας συνταξιούχος μηχανικός της Ολυμπιακής θυμάται
Ένας απρόοπτος κίνδυνος

Γράφει ο Δημήτρης Βέργος, 
Συνταξιούχος μηχανικός αεροπλάνων Οΰυμπιακής
Στο βάθος των αναμνήσεων μου κυριαρχεί ένα παράξενο συμβάν με ένα τετρακινητήριο αεροπλάνο της εταιρίας SABENA από το Βέλγιο. Το αεροπλάνο αυτό ερχόταν από την Καμπάλα της Ουγκάντα. Ήταν η εποχή πριν την επανάσταση στο Κονγκό. Νομίζω ήταν άνοιξη του 1961 που τελευταίος πρόεδρος του Κονγκό ήταν τότε ο Γκιζένκα. Το αναφερόμενο λοιπόν τετρακινητήριο μόλις έφτασε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εξέπεμψε S.O.S., πράγμα που μας αναστάτωσε όλους γιατί τότε στο Κονγκό υπήρχαν ταραχές και ήταν τότε που δολοφόνησαν τον Λουμούμπα!.
Το Fly-control του Ελληνικού κράτησε στον αέρα όλα τα αεροπλάνα προκειμένου να προσγειωθεί το προαναφερθέν αεροπλάνο που βρισκόταν σε κίνδυνο! Σε λίγο είδαμε το αεροπλάνο να έρχεται από Δυτικά πάνω από τον Άλιμο και να προσγειώνεται ομαλά. Αντί όμως να οδηγηθεί προς το Ταρμάκ προχώρησε μέχρι το τέλος του διαδρόμου και εκεί έσβησε κινητήρες. Όσοι βρισκόμασταν εκεί, τεχνικοί, διοικητικοί κλπ. του αερολιμένα, τρέξαμε να βοηθήσουμε σε περίπτωση κινδύνου!
Δεν χρειάστηκε όμως γιατί όλα έδειχναν ειρηνικά και ήρεμα. Μόνο ο Βέλγος πιλότος μας διεκτραγωδούσε τον κίνδυνο που διέτρεξαν στον αέρα. 


Πράγματι στον αέρα πάνω από το Κάιρο έπεσαν σε καταιγίδα με τρομερές αναταράξει που κλυδώνιζαν επικίνδυνα το αεροσκάφος. Και ενώ το αεροσκάφος διέσχιζε την επικίνδυνη περιοχή και εξακολουθούσε να κλυδωνίζεται, συγχρόνως ακούγονταν και τρομεροί βρυχηθμοί. Τι είχε συμβεί; Μας τάλεγε ο κυβερνήτης και μας έπιασε κρύος ιδρώτας. 

Το αεροπλάνο είχε δρομολογηθεί από ένα τσίρκο των Βρυξελών να μεταφέρει λιοντάρια από το Στάνλεϋ Βιλ στις Βρυξέλες.Φυσικά τα θηρία ήσαν μέσα σε κλουβιά ασφαλισμένα!, κατά την διάρκεια της πτήσης αλλά με την καταιγίδα αγρίεψαν τα ζώα, έσπασαν τα κλουβιά τους και έτρεχαν ξέφρενα μέσα στο αεροσκάφος με κίνδυνο να πέσει. Την κατάσταση έσωσε η ετοιμότητα και εμπειρία του πιλότου, ο οποίος πάση δύναμη ύψωσε το αεροπλάνο σε στρώματα που το οξυγόνο ήταν αραιότατο, οπότε τα αγρίμια έπεσαν σε λήθαργο και τα μέλη του πληρώματος φορώντας άμεσα τις μάσκες οξυγόνου μπήκαν στην επικίνδυνη καμπίνα. Βρήκαν αναίσθητα τα λιοντάρια, τους έκαναν αναισθητικές ενέσεις και όλα εξελίχθηκαν ειρηνικά!
Σε καμιά ώρα περίπου μετά την προσγείωση ήρθε και ένα κλιμάκιο του τσίρκο Μεντράνο, που έτυχε να δίνει παραστάσεις στην Αθήνα και οι έμπειροι στα θηρία εργαζόμενοι ασφάλισαν τα κλουβιά, κατά το δυνατόν, και το αεροπλάνο συνέχισε ειρηνικά και με ασφάλεια το υπόλοιπο ταξίδι του για το Βέλγιο.
«Τα δικά μας φτερά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: