Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ




ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΟ Ε1
Οι 12 αλλαγές στη φορολογική δήλωση
Το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία πλησιάζει. Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί φέτος περισσότερες από 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων.
Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet. Το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, όπως και το έντυπο Ε2 (εισοδήματα από μισθώματα ακινήτων), είναι έτοιμα, ενώ στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται το έντυπο Ε3 που συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να περάσουν από την Εφορία τους. Συγκεκριμένα οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους, ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.
Την Εφορία τους θα πρέπει να επισκεφθούν υποχρεωτικά πριν από την υποβολή της δήλωσης και οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μη φορολογηθούν γι' αυτά. Άχρηστες είναι και φέτος οι αποδείξεις δαπανών αφού μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δικαιούνται την έκπτωση των 1.900 έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών, χωρίς να υποχρεούνται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.
Ο κωδικός 049 υπάρχει στο έντυπο Ε1 αλλά είναι ανενεργός.
Το νέο έντυπο Ε1 σχεδιάστηκε με 12 αλλαγές που επικεντρώνονται στα εξής σημεία:
Πίνακας 2: Πληροφοριακά στοιχεία.
• Κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
• Κωδικός 037 - 038: Συμπληρώνεται από τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και πρακτικά, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.
• Κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

Που θα δηλωθούν
Τα πρόσθετα στοιχεία για έσοδα και δαπάνες
Από τον πίνακα 2 καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Επίσης καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς). Για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά υπολογίζεται για όλους τους φορολογουμένους με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές:
• 0% στα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
• 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ
• 5% από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ.
• 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
• 7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
• 9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
• 10% από τις 220.001 ευρώ και πάνω.
Πίνακας 4: Φορολογούμενα εισοδήματα και μειώσεις.
• Κωδικός 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
• Κωδικός 111-112: Οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
• Κωδικός 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογουμένους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών - γης.
Πίνακας 6: Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία - Ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη.
• Κωδικός 661-662: Αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. Εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ περιλαμβάνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων). Σημειώνεται ότι τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.
• Κωδικός 421-422: Στον κωδικό αυτό θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Ορους.
• Κωδικός 055-056: Ενδιαφέρει όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό, καθώς η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.
• Κωδικός 057-058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ


ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Τα 10 SOS πριν από το ραντεβού με την Εφορία
Το «ψαλιδισμένο» αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και το νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες συνθέτουν το νέο τοπίο που θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Τα ανείσπρακτα ενοίκια για να μη φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν «φουσκωμένο» τον φορολογικό τους λογαριασμό, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα, κερδισμένοι θα είναι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς θα διαπιστώσουν ότι φέτος θα κληθούν να πληρώσουν μικρότερα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ειδικά πολλοί οι αγρότες θα έχουν επιστροφή φόρου.
Πριν από το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1  Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω. Οποιος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
2 Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης σε κάθε περίπτωση.
3 Φοιτητές. Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα, ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.
4 Διακοπή συμβίωσης: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
5 Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.
6 Ανήλικα: Οπως τα ενήλικα τέκνα και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι τον βαρύνουν εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ή τις 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
7 Αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση: Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ, για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.
8 Αποδείξεις: Διατηρείται ο κωδικός 049 στο Ε1, αλλά είναι απενεργοποιημένος. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
9 Ανείσπρακτα ενοίκια: Μπορούν να δηλωθούν σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Για να μην φορολογηθούν, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
10 Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων: Κάθε φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2016 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών.
Τaxisnet
Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 15 Ιουλίου
Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου 3 μηνών για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, καθώς το Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 15 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. Και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν μισθούς, συντάξεις, παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, κατοικίες, αυτοκίνητα, τόκους καταθέσεων και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2016 για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: