Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ : Η «γλύκα» της ζάχαρης


Η «γλύκα» της ζάχαρης

Καμουφλαρισμένη απειλή υγείας και... προξενήτρα παχυσαρκίας & διαβήτη

Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Ο άνθρωπος με φυσική εντολή λατρεύει τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης. Ωστόσο, αυτή λειτουργεί ως παγίδα υγείας και μακροζωίας, καθώς οι πολλές και «άχρηστες» θερμίδες της οδηγούν στην παχυσαρκία και δυνητικά στον διαβήτη, στην πλέον ύπουλη φθοροποιό πάθηση του αιώνα. Ο διαβήτης είναι δύο ειδών: Ο τύπου Ι (ένα), που οφείλεται στην «αβλεψία» της φύσης να εφοδιάσει το άτομο με ικανοποιητικό λειτουργικό σύστημα μεταβολισμού των υδατανθράκων (ζάχαρα) των τροφών. Και στον διαβήτη τύπου II (δύο) -παχύσαρκων υπερηλίκων- που η πάθηση προκύπτει από «κόπωση» των συστημάτων καύσης (αποτελεσματικής χρήσης) των θερμίδων των ζαχαρούχων συστατικών της τροφής. Οι υδατάνθρακες (ζάχαρα) -άμυλο, φρούτα, λαχανικά- προσφέρουν μόνο 4 θερμίδες σε κάθε γραμμάριο. Ενώ βούτυρο και λάδι σχεδόν διπλάσιες. Το πρακτικό πρόβλημα ωστόσο προκύπτει καθώς η ζάχαρη με βούτυρο, αλεύρι και άλλα συστατικά των τροφών, «παντρεύεται» εύκολα και ένοχα. Έτσι οι άνθρωποι παρασύρονται σε ένοχα -πολυθερμιδικά- εύγευστα γεύματα ή επιδόρπια. Και το ισοζύγιο της φύσης: καύσεις = λήψη θερμίδων - απώλειες μυϊκής εργασίας να ισορροπούν.
Ενώ ο σημερινός άνθρωπος με τα πολυθερμιδικά γεύματα πλανάται πλάνην οικτρά, δηλαδή αξιολύπητη ιατρικά.
Καθώς αυτός υπογράφει γραμμάτια με  τη φύση μελλοντικών νόσων και ταλαιπωρίας. Καθώς η κατάχρηση ζάχαρης ! δεν συνεισφέρει -εκτός από παχυσαρκία, διαβήτη τύπου II και καρδιοπάθειες- τίποτε στον γευσιλάγνο σημερινό άνθρωπο που η καθημερινή άσκηση είναι από το κρεβάτι - στην τουαλέτα - στο γκαράζ. Η ζάχαρη από μόνη της δεν δομεί παχύσαρκους. Ωστόσο και ο μικρός ανθρωπάκος προτιμά το γλυκό ζαχαρούχο γάλα. Ιατρικά, όμως η προσφορά ζαχαρούχου σήμερα στο παιδί είναι ενέργεια ισοδύναμη εκείνης της γιαγιάς μου που «καλλιεργούσε» -λόγω άγνοιας- μερικές τουλίπες ινδικής κάνναβης (χασίς) στη γλάστρα και είχε παρατηρήσει ότι το αφέψημα της μείωνε τις γκρίνιες μου στην κούνια.
Δεν υπάρχει πιο διαδεδομένη εθιστική προτροπή -ο καπνός αρχίζει να φεύγει- στις σύγχρονες κοινωνίες από τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τις σοκολάτες και τα άλλα τερψιλαρύγγια. Από τις 4 λευκές, αγοραίες ηδονές: βούτυρο, αλάτι, καπνός, ζάχαρη θα προσέξετε ότι οι τρεις πρώτες εξοστρακίζονται πιο ενεργά και αποτελεσματικά, εκτός από τη ζάχαρη. Η μάχη μαζί της δεν είναι εύκολη καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός είναι κληρονομικά «ναρκοθετημένος» στις ηδονές της. Ωστόσο, σήμερα, μόνο όσοι «χειρωνακτούν και οδοιπορούν» ίσως δικαιούνται «λελογισμένης» λήψης ζάχαρης.
Ενώ απαγορεύεται παντελώς σε όσους πεζοπορούν από γκαράζ σε γκαράζ. Δυστυχώς και πέραν πάσης φυσικής εντολής, όλοι οι άλλοι πρέπει να αποφεύγουμε τις «γλυκές αμαρτίες». Καθώς καραδοκεί μέσα στον οργανισμό του 50% των σημερινών παχύσαρκων ένας μηχανισμός, εσωτερικών καύσεων, να αντιμετωπίσει τον πλεονασμό αυτών των θερμίδων. Καθώς, ό,τι περισσεύει υποχρεωτικά μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται αναλόγως στην κοιλιά ή στους γλουτούς. Η φύση για να αναγκάσει τον άνθρωπο να την υπηρετεί τον γέννησε ηδονόχαρο και ηδονόπληκτο. Λειτουργεί αποβλέποντας σε τροφή και σεξ. Η πλέον χαλεπή -δυσάρεστη και επιζήμια- ηδονή του είναι η γλυκιά γεύση.

TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: