Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΡΚΕΛ









ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΡΚΕΛ

Ένα σπάνιο και επιθετικό είδος καρκίνου

Οι ασθενείς βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο πρώτο φάρμακο που ενδείκνυται ήδη στην Αμερική για τη νόσο αυτή

Γεώργιος Παπατσίμπας, επιμελητής Α',
Ογκολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισσας

Το καρκίνωμα Μέρκελ (Merkel) ονομάζεται επίσης και νευροενδοκρινικό καρκίνωμα (neuroendocrine carcinoma) του δέρματος. Εμφανίζεται συνήθως σαν ένα ερυθρό ανώδυνο οζίδιο στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στον τράχηλο. Αναπτύσσεται πιο συχνά στους ηλικιωμένοι και σε όσους εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς προστασία» Το οζίδιο αυτό μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος ή μπορεί να είναι ερυθρό, μπλε ή ακόμα και μοβ. Ωστόσο, τα περισσότερα καρκινώματα αυτού του τύπου μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, ακόμα και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Αρχικά μπορεί να έχει μέγεθος ελιάς, φακής ή ακόμα και κεφαλής καρφίτσας. Αυξάνεται ταχέως και συνήθως είναι και αιμορραγικό. Αφετηρία αυτού του καρκινώματος είναι τα κύτταρα Μέρκελ του δέρματος.

Ερευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει ένας κοινός ιός που παίζει ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις καρκινώματος Μέρκελ και ονομάζεται polyomavirus. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται, όπως:

• Η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδες φως, όπως το φως που προέρχεται από τον ήλιο ή το σολάριουμ.
• Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνωμα Μέρκελ.
Ιστορικό άλλων καρκίνων του δέρματος. Το καρκίνωμα Μέρκελ σχετίζεται με την ανάπτυξη άλλων καρκίνων του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό (basal cell carcinoma) ή το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (squamous cell carcinoma).
• Ελαφριά απόχρωση του δέρματος. Το καρκίνωμα Μέρκελ εκδηλώνεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Έχει τετραπλασιαστεί.
 Αυτός ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το συγκεκριμένο καρκίνωμα είναι ένας σπάνιος και επιθετικός καρκίνος δέρματος, η επίπτωση του οποίου έχει τετραπλασιαστεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα σε ανοσοκατεσταλμένους πληθυσμούς. Πλήττει περίπου 2.500 Ευρωπαίους ετησίως. Οι ασθενείς αυτοί έχουν κακή πρόγνωση και λιγότερο από 20% αυτών επιβιώνουν πέρα από πέντε χρόνια. Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές των χημειοθεραπευτικών παραγόντων ήταν απογοητευτικές στην κλινική πορεία της νόσου και την επιβίωση. Η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία (προσφάτως από τον FDA) είναι ένα πλήρως εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα anti-PD-Ll IgGl και συγκεκριμένα το «Avelumab» που ανήκει στην ομάδα των ανοσοογκολογικών φαρμάκων «checkpoint inhibitors». Στην κλινική μας, την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική της Λάρισσας, έχουμε την ευκαιρία να χορηγούμε το συγκεκριμένο αντίσωμα σε έναν Έλληνα ασθενή, 61 ετών, με μεταστατικό καρκίνωμα Μέρκελ και αναμένουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη νόσο του. Οι ασθένεια με καρκίνωμα Μέρκελ (MCC) βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να αποκτήσουν πρόσβαση στο πρώτο φάρμακο που ενδείκνυται ήδη στην Αμερική για τη νόσο αυτή. Τους  επόμενους μήνες αναμένεται και η έγκριση του από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, ώστε περισσότεροι ασθένεια να μπορούν να επωφελούνται από την καινοτόμο αυτή θεραπεία.

ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ/28.5.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: